Több millióan követik az Instagramon, de a családja sem ismeri igazán

  • Filmajánló a két ünnep közöttre: már magyar felirattal is elérhető Szász Barna és Ellie Wen rövidfilmje, amelyet a Guardian mutatott be.
  • A Share egy fiatal influenszerről szól, aki fontos válaszút elé érkezik az életében: olyan dolgot készül megosztani magáról, ami korábban féltve őrzött titka volt.

Meg lehet ismerni valakit 12 perc alatt? Meg lehet változtatni valaki meggyőződését 12 perc alatt? A második kérdésre minden bizonnyal nem a válasz, de az olyan történetekkel, mint amelyet most bemutatunk, el lehet kezdeni a beszélgetést a megosztó témákról is

Timet, Szász Barna és Ellie Wen Share című filmjének főszereplőjét éppen annyira ismerjük meg, hogy érzéseink legyenek vele kapcsolatban. Elkezdünk neki drukkolni, és kíváncsiak leszünk, hogy alakul a sorsa. Ez az érzés az, ami gyakran hiányzik, amikor előítéletesek vagyunk másokkal szemben. Pedig a kapcsolódás hiánya az ismeretlentől való félelem és gyűlölet melegágya – ezekkel kell megküzdenie Timnek is, amikor úgy dönt, felfedi féltve őrzött titkát mások előtt.  

Tim élete látszólag nagyon nem hétköznapi: 

mémoldalával több millió követőt gyűjtött, közben mégis ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdenie, mint bármelyik másik fiatalnak. Az ő küzdelmeiről és dilemmáiról, illetve az elfogadás fontosságáról szól a Share, és ezért tartottuk mi is fontosnak, hogy a filmet megismertessük a magyar közönséggel. 

A rövidfilmet először a coming out nap kapcsán szervezett vetítésen lehetett látni, ahol a rendező, Szász Barna mellett Tihanyi Katalinnal, a Háttér Társaság oktatási projektkoordinátorával beszélgettünk. Most pedig már online is megtekinthető magyar felirattal:

Az előbújás napja önmagunk vállalásának fontosságáról szól, szűkebben véve arról, hogy a meleg, leszbikus, queer, biszexuális, aszexuális, transznemű és interszex emberek környezetük vagy a szélesebb nyilvánosság előtt felfedik szexuális irányultságukat vagy nemi identitásukat. Már önmagában az előbújás szükségessége jelzi, milyen komoly hátrányból indulnak ezek az emberek, hiszen egy heteroszexuális, magát nőként vagy férfiként megélő embernek nincs szüksége előbújásra, hiszen az identitását kérdés és magyarázat nélkül elfogadja a társadalom. Tihanyi Katalin úgy fogalmazott, hogy az előbújás ráadásul nem egy egyszeri esemény, hanem egy egész életen át tartó folyamat. Az előbújás napjára szerinte azért van szükség, hogy a következő generációknak kicsit kevesebb stresszel és több katarzissal járjon a folyamat. 

Az előbújás napja apropót jelent az egyéni tettek mellett arra is, hogy a nyilvánosságban szó legyen az LMBTQI emberekről. Összetett kérdés, hogy miként érdemes beszélni a témáról. Mind egyetértettünk azonban abban, hogy – ahogy Szász Barna fogalmazott – a történetmeséléssel valóban hatni lehet az emberek gondolkodására, ezért is fontosak a filmek. 

Bármilyen előítéletről van szó, nagyon fontos, hogy “többdimenziósak” legyünk egymás számára, azaz a másikban ne csak azt a jellemzőjét lássuk, ami tőlünk leginkább megkülönbözteti, hanem azt is, amiben hozzánk hasonló. Ehhez elengedhetetlen többet megtudnunk egymásról, hogy ne csak homogén csoportokban gondolkodjunk például az LMBTQI emberekről sem. Ez különösen fiatal korban fontos, amikor meghatározó benyomásokat gyűjtünk a világról. Az iskoláknak ezért alapvető szerepe lehetne az előítéletek, illetve a társadalmi megosztottság felszámolásában. Nagyon károsnak tartjuk az idén nyáron elfogadott homo- és transzfób törvényt, hiszen ez a tanároknak, a diákoknak és a szülőknek is rossz üzenetet küld. Azt, hogy ezekről a témákról nem szabad beszélni, miközben szerintünk igenis szabad és kell is, amin a törvény elfogadása sem változtatott.

Ezért szakmai műhelyfoglalkozásokat tartunk pedagógusok részére, hogy átbeszéljük velük a törvénymódosítással kapcsolatos kérdéseiket, és elmagyarázzuk nekik, miről is szól valójában ez a törvény. Azt tapasztaljuk, hogy számos tévhitet kell eloszlatni, de meg tudjuk erősíteni a pedagógusokat abban, hogy továbbra is beszélhetnek az órákon LMBTQI témákról. Ha kérdésed lenne pedagógusként vagy szülőként, oldalunkon minden fontos tudnivalót összeszedtünk a törvény kapcsán, és jogsegélyszolgálatunkhoz is bármikor fordulhatsz.

A Háttér Társaság pedig több gyakorlati példát, óraterveket tartalmazó füzetet jelentetett meg arról, hogy a tanárok miként tudják beépteni az iskolai oktatásba a témát, illetve mit tehetnek az LMBTQI diákok védelméért.  

Kapronczay Stefánia