Mi a baj azzal, ha mezőőrök és polgármesterek emberekre vadásznak a határon?

  • Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere a közösségi médiában számolt be arról, hogy felfegyverzett mezőörökkel évek óta illegális határátlépőkre vadászik az erdőben.
  • Közérdekű bejelentésünk nyomán az illetékes állami szervek jelenleg is vizsgálják Toroczkaiék akcióját, és szabálysértési eljárás indult a mezőörök ellen. 
  • Közben kiderült, hogy a kormány jelentős összeggel támogatja a mezőöröket, ami annak beismerése, hogy nem akarja vagy nem tudja a határvédelmi feladatokat jogszerű keretek között ellátni.

2021 szeptemberében Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere egy videót tett közzé YouTube csatornáján. A felvételen az látható, ahogy a polgármester a helyi mezőőrökkel együtt katonainak tűnő ruházatban, felfegyverkezve a határt jogsértően átlépő embereket próbál “levadászni” éjszaka az erdőben. Miután feltartóztatják őket – mint tetten ért bűnözőket – közelről videózzák az érintettek arcát. A feliratok szerint ez egy mindennapos, bevett gyakorlat, ugyanis “az ásotthalmi önkormányzat mezőőrsége 2014 óta védi a határt, és a maroknyi csapat azóta összesen több ezer migráns elfogásában vett részt”. A videó kapcsán több közérdekű bejelentést is tettünk, többek között az Országos Rendőr-főkapitányságnál és az illetékes Kormányhivatalnál. Az ügyet jelenleg is vizsgálják és szabálysértési eljárás indult a mezőőrök ellen. De mégis mi azzal a gond, hogy mezőőrök és polgármesterek éjszaka felkerekednek, hogy a határon átszökő menekülőket felkutassák és megállítsák?

Fontos tisztázni, hogy a közérdekű bejelentéseinknek nem az a tárgya, hogy az illegális határátlépőket felelősségre kell-e vonni, és nem is az, hogy a jelenlegi menekültügyi szabályok rendben vannak-e. Fontos, hogy az állam képes legyen érvényt szerezni a jogszabályoknak és hatékonyan védje meg a polgárait. Ez nem vita tárgya. A kérdés az, hogy ezt ki és miként teheti meg.

Képzeljük el egy pillanatra, hogy nem létezik szervezett állam sem rendőrség, így mindenkinek magának kell gondoskodnia arról, hogy megvédje szűk közösségét. Egy ilyen helyzetben mindenki a saját szabályait akarná számon kérni másokon, és a büntetésről is önkényesen döntene. Nem tiltaná semmi, hogy ha például vitába keveredünk a szomszédunkkal, azt ne erőszakkal akarja rendezni, vagy ha kárt teszünk valakinek az autójában, akkor ne zárhasson be minket a pincéjébe büntetésből. Ha bárki bármit megtehet, akkor eluralkodik a káosz, amelyben senki nincs biztonságban. A szervezett társadalmak éppen ezért sokkal hatékonyabbak és sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak. Ahol léteznek olyan szervezetek, mint a rendőrség, ott egyértelmű, hogy kihez lehet és kihez kell fordulni, ha kirabolnak, megtámadnak vagy megfélemlítenek minket. A rendőrség az, akinek kötelessége fellépni az ilyen esetekben és fel van jogosítva arra is, hogy erőszakot alkalmazzon azért, hogy megvédjen minket. 

Nem a másokra veszélyes emberek érdekeit képviseljük, amikor nem hagyjuk, hogy felhatalmazás nélkül bárki kezébe vegye az igazságszolgáltatást: 

ezek a szabályok mindannyiunkat védenek. Így nemcsak nekünk van megtiltva mások megbüntetése, hanem mindenki másnak is meg van tiltva, hogy önkényesen minket büntessen.

Az önkény más esetekben is veszélyes: olyankor, amikor egy állami szerv él vissza a hatalmával. Ezért teljesen egyértelműen meg kell határozni, hogy adott állami szerv mit tehet meg és mit nem. A felhatalmazást körül kell bástyázni részletes hatásköri szabályokkal, szigorú képzettségi követelményekkel, elszámoltathatósággal és hatékony jogorvoslattal. Ha ez nem történik meg, akkor az államtól kapott hatalmat bármire fel lehet használni. A jogállamban az állami szervek, különösen azok, amelyek erőszakot alkalmazhatnak és fegyvert viselhetnek, csak azt tehetik meg, amit a törvények számukra megengednek. Ha maguk dönthetnének a felhatalmazásuk határairól, az nagyon hasonló lenne a szabályozatlan társadalomhoz, ahol mindenki azt tesz, amit csak akar. Ezért nagyon veszélyes az a helyzet, amikor olyan állami feladatokat akarnak ellátni az ásotthalmi polgármester és mezőőrei, amit a jogszabályok alapján nem nekik kellene. Ez nemcsak a mi álláspontunk, hanem a jogalkotóé is. A szabálysértési törvény és a büntető törvénykönyv is bünteti azt, aki olyan közbiztonsági tevékenységet végez vagy szervez, amire nincs felhatalmazása. 

A magyar határ- és rendvédelemben jelenleg nincs olyan hatásköre a helyi önkormányzatoknak és a mezőőröknek, amikre Ásotthalmon feljogosítva érzik magukat. A szabályok szerint a mezőőröknek az a feladatuk, hogy “őrizzék és különböző károktól megvédjék a termőföldeket és a termőföldön lévő terményeket, állatokat és gépeket, mezőgazdasági épületeket”. Nem arra szól a megbízatásuk, hogy határátlépőkre vadásszanak. Minden, amit határvédelem címén tesznek, önkényesen és jogellenesen zajlik. 

Ennek az az alapja, hogy az ásotthalmi polgármester és mezőőrei – és velük együtt biztos sokan mások is – úgy látják, hogy nem elég hatékony a határvédelem. Lehet, hogy a határvédelem és a rendőrség valóban nem működnek tökéletesen, erre azonban nem az a megoldás, hogy minden polgármester, mezőőr, közterület-felügyelő, biztonsági őr, vadász és vállalkozó kedvű állampolgár fegyvert fog a kezébe és elkezdi átvenni a rendőrség feladatait. A megoldás az, ha az állam átgondoltabban és hatékonyabban szervezi meg a határvédelmi feladatok ellátását, és minden eszközt és feltételt biztosít a rendvédelmi szervek megfelelő működéséhez. 

A kormány feladata az lenne, hogy azokat az állami szerveket támogassa, akikre a jogalkotó rábízta a bűnüldözési és határvédelmi feladatok ellátását. Ők azok, akik felelősen meg tudják védeni azokat, akik védelemre szorulnak. Ehelyett a kormány több, mint 170 millió forintot adott a mezei őrszolgálatok fejlesztésére a déli határ mentén, többek között Ásotthalomnak is. Feltehetően az “embervadászat” támogatását is szolgálja ez az összeg. Azokat segíti ezzel az összeggel, akiket éppen vizsgál a rendőrség, mert visszaéltek a hatalmukkal. Szerintünk ez a támogatás annak a beismerése, hogy a kormány nem tudja vagy nem akarja úgy megszervezni a határvédelmi feladatok ellátását, hogy az valóban hatékony és működőképes legyen. A kormány menekültellenes plakátkampányának egyik szövege ez volt: “Ha Magyarországra jössz, tiszteletben kell tartanod a törvényeinket”. Az ásotthalmi polgármester és mezőőrei jelenleg nem tartják be Magyarország törvényeit, a kormány pedig milliókkal támogatja őket ebben. Mi viszont azt szeretnénk elérni, hogy a hatalmával egyik állami és önkormányzati szerv se élhessen vissza.