A Médiatanácsnak látnia kell, hogy mi a baj a közmédia háborús tudósításaival

  • A közmédia feladata a médiatörvény szerint egyebek mellett a kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás.
  • A közmédia felelőssége a polgárok hiteles információkhoz juttatásában békeidőben is megkérdőjelezhetetlen, amikor azonban Magyarország határai mellett háború dúl, ez a felelősség megsokszorozódik.

A mostani helyzet ismét ráirányította a figyelmet a jelenlegi közszolgálati médiaszolgáltatás alapvető ellentmondására: feladata szerint elméletben a közmédiának kellene ellenőrizhetővé és elszámoltathatóvá tennie azokat az embereket, akik eldöntik, hogy Magyarország hogyan alakítja az orosz agresszióval kapcsolatos külpolitikáját, miközben a közmédia éppen azok hatalmi hálójában vergődik, akiknek elszámoltathatóságát biztosítania kellene. Elszámoltatás helyett a közmédia a háborúval kapcsolatban is azt teszi, amit szokott: a kormány hatalmi érdekeinek megfelelően tálalja az eseményeket. Ezt már úgy megszoktuk, hogy szinte fel sem tűnik, de a tudósítások arcpirító igazságtalansága más léptékűvé válik, ha civil halálos áldozatokról szól. 

A tények szerint 2022. február 24. napján Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, megsértve Ukrajna nemzeti szuverenitását és a nemzetközi jogot, az agresszió pedig azóta is tart. A közszolgálati médiaszolgáltatók azonban az elmúlt napokban az orosz háborúról szóló tájékoztató műsoraikban többször egyáltalán nem tettek eleget a tényszerűség és tárgyilagosság követelményének, amellyel rendszerszinten sértik a közszolgálati tájékoztatás rájuk vonatkozó törvényi szabályait. 

A közfelháborodásra a Médiatanács is reagált, de ez nem sokat enyhített azon a torokszorító érzésen, ami a megtámadott ukrán emberekkel szolidáris európai polgárt hatalmába keríti, nézve, hogy a híradóban a orosz agresszióról szóló hiteles tájékoztatás helyett ukrán “szakadárokról” értekeznek. A Médiatanács álláspontja szerint nem a közmédia tevékenysége, hanem a közmédia tevékenységének kritikája az, ami alkalmas lehet a közvélemény megtévesztésére és a közhangulat felkorbácsolására. 

Erre a nyilatkozatra nem lehet más a magyarázat, minthogy a Médiatanács nem nézi a köztévé híradásait - jóérzésű médiafogyasztókként be kell ismernünk, hogy mi sem szívesen nézzük azokat. A Médiatanács ugyanakkor elmondta, hogy a hozzá érkezett bejelentéseket ki fogják vizsgálni és megalapozott döntéseket fognak hozni. Azért, hogy a Médiatanács betekintést nyerhessen abba, hogy mi váltja ki az emberek felháborodását, készítettünk egy mintabeadványt, amelyet bárki személyre szabhat és benyújthat a Médiatanácshoz. A beadvány kitöltése alkalmas arra, hogy láthatóvá tegye azoknak az adófizetőknek a felháborodását, akiknek befizetéseiből fenntartják a kormányzati propaganda hangosbeszélőjeként működő közmédiát. 

Nem tudjuk, hogy a kormányzati álláspont napról-napra érzékelhető változása milyen lenyomatot hagy majd a közmédia hozzáállásán, változik-e a tudósítások egyoldalúsága, de meggyőződésünk, hogy a tájékoztatás akkor lesz hiteles, ha annak tartalmát nem a politikai érdekek diktálják.  A közmédia az embereké, jelen állapotában azonban nem olyan, mint amilyet megérdemlünk. A bejelentés megtételével most együtt tehetünk érte, hogy ez megváltozzon.

Pásztor Emese

a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.