Fontos választással kapcsolatos határidők járnak le pénteken

  • Március 25-én 16 órakor több, az országgyűlési választással kapcsolatos határidő is lejár. Összeszedtük, hogy mik ezek és mit kell tenned, hogy ne maradj le semmiről!  

Ha külföldről szavaznál vagy Magyarországon, de nem a számodra kijelölt szavazókörben, pénteken 16 óráig van időd elintézni ezt. Fontos, hogy a március 25-i határidő a kérelem beérkezésére vonatkozik. Ha például csütörtökön levélben nyújtod be a kérelmed, már valószínűleg nem fog időben odaérni, így kicsúszol a határidőből. Éppen ezért javasoljuk, hogy aki teheti, online nyújtsa be a kérelmeket. 

Szavazás külföldről 

Ha van magyar lakcímed, de külföldről szeretnéd leadni a szavazatod a választásokon, kérelmezned kell, hogy felvegyenek külképviseleti névjegyzékbe. Mindegy, hogy külföldön élsz, vagy csak a szavazás napján nem leszel az országban, ugyanúgy lehetőséged van leadni a szavazatodat külképviseleteken. Itt részletesen is leírtuk, hogyan teheted ezt meg. Érdemes akkor is beadni a kérelmet, ha még bizonytalan vagy abban, hogy külföldön vagy itthon szavazol. Ha ugyanis utólag kiderül, hogy mégis Magyarországon adnád le a szavazatod, március 30-án 16 óráig még visszavonhatod a kérelmed. 

Átjelentkezés

Ha Magyarországon, de nem a lakcímed alapján kijelölt szavazóköröd környékén tartózkodsz a szavazás napján, átjelentkezési kérelmet kell benyújtanod. Ennek a határideje szintén március 25-én 16 óra. Elég mindössze egy átjelentkezési kérelmet leadnod ahhoz, hogy az országgyűlési választásokon és a népszavazáson is a lakóhelyedtől eltérő szavazókörben szavazhass. Erről itt írtunk részletesen. Ha átjelentkeztél már, de később kiderül, hogy mégis az eredeti szavazókörödben adnád le a szavazatod, április 1-én 16 óráig visszavonhatod a kérelmed. 

A külképviseleti szavazásra és az átjelentkezésre vonatkozó kérelmek automatikusan vonatkoznak a népszavazásra is, tehát emiatt nem kell külön intézkedned.

Jelentkezés szszb tagnak

Legkésőbb március 25-én 16 óráig jelenthetik be a pártok és az ezzel foglalkozó civil szervezetek, hogy kiket és hova küldenek delegált szavazatszámláló bizottsági tagnak. A jelöltek és pártok mellett több erre a célra létrehozott civil szervezet is segít a megbízott tagok összegyűjtésében, koordinációjában, pártoknak történő “kiajánlásában”: ilyen a Számoljunk Együtt Mozgalom vagy a kifejezetten a hatpárti ellenzéki megállapodásnak megbízott tagokat gyűjtő 20K22. Ha szeretnél szavazatszámláló lenni, érdemes a lehető leghamarabb jelentkezned náluk, hogy téged is be tudjanak jelenteni péntekig. 

Ha kérdésed van az országgyűlési választásokkal kapcsolatban, kattints a valasztasz.tasz.hu oldalra! Ha pedig jogi segítségre lenne szükséged, keress minket a jogsegely@tasz.hu címen vagy hívd forródrótunkat 8-20 óra között a +36 30 722 3356-os számon!