A rendőrség továbbra is ellenségként tekint a tiltakozó diákokra, még ha vissza is vettek az erőszakból

Fotó: Pivarnyik Balazs

A rendőrség minden bizonnyal levonta az előző két diáktüntetés félrekezelésének tanulságait, mert pénteken nem kényszerítő eszközök bevetésével, hanem úgynevezett tömegkezelési műveletekkel próbálták kezelni a kialakult helyzetet. Ez mindenképpen arányosabb fellépés volt, kérdés azonban, hogy miért kellett egyáltalán a tömeget kiszorítani a Lendvay utcából. 

Szintén kérdéses, hogy miért volt szükség egyáltalán ekkora erővel lezárni a Fidesz székházának utcáját, és egészen szombat hajnalig rendőrsorfallal védeni. Szemben a Karmelitával, ami a kormány központja, egy párt székháza nem kormányzati épület, ott nem folyik hivatalos tevékenység, tehát aligha indokolt, hogy a rendőrség területlezárással védje. A területlezárásokról és azok indokairól nyilvánosan kellene kommunikálnia a rendőrségnek, hogy ezzel erősítse a közbizalmat. Ez talán a be nem jelentett demonstrációk hevességét is csökkentené.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy a rendőrség továbbra is jogellenes tüntetésekről és agresszív diákokról beszél, pedig egy tüntetést nem tesz jogellenessé a bejelentés hiánya, és az indulatos, sértő, trágár skandálás sem jelenti azt, hogy a tiltakozás erőszakos lenne. A rendőröket azért képezik ki, hogy az ilyen, érzelmileg túlfűtött helyzeteket is megfelelően kezeljék.

Fontosnak tartjuk, hogy a rendőrség a tiltakozásokban résztvevő diákokat ne agresszorként, önmagát pedig ne áldozatként mutassa be. A rendőrségnek ugyanis a legfontosabb feladata az, hogy biztosítsa a résztvevők békés tiltakozáshoz való jogát. Nem üzenhetik azt, hogy aki az utcára vonul, az jogellenes dolgot cselekszik, ezért félnivalója van.

Jogi megfigyelőink a következő tüntetéseken is ott lesznek, hogy továbbra is értékelni tudjuk a rendőrség munkáját, és segítsünk azoknak, akiknek tiltakozás közben megsértik a jogait. 

Támogass minket, hogy továbbra is ott lehessünk azok mellett, akiket el akar hallgattatni a hatalom!