A legfontosabb, hogy ne higgyék azt, hogy mindent elfogadtunk - videó az oktatási mozgalomról

Sztrájkoltak a gyereked iskolájában a tanárok? Tudod, mi a baj státusztörvénnyel? Hallottál a 7igenes alternatív népszavazásról? Voltál te vagy a gyereked tüntetni? Ha bármelyik kérdésre igen a válaszod, hozzád is elért az oktatási mozgalom, és talán magad is részt vettél benne valamilyen formában. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a megmozdulások, akciók mögött egy elkötelezett, pedagógusokból, diákokból, szülőkből és civilekből álló csoport sok száz, sok ezer órás munkája húzódik meg, akik közül sokan több mint másfél éve folyamatosan részt vesznek a mozgalom építésében. Legújabb rövidfilmünk róluk szól, az ő történeteikből mutatunk be néhányat. 

Amikor egy akció vagy mozgalom eredményeit vesszük számba, könnyen eshetünk abba a hibába, hogy csak az egyszerűen számszerűsíthető dolgokra koncentrálunk. Hányan sztrájkoltak, hányan mentek el tüntetni, hányan szavaztak és hány hírben jelent meg mindez. Pedig a változásért dolgozó csoportok erejét nem csak ez adja, hanem a benne résztvevők sokszínűsége, ami segíti, hogy adaptívan reagálhassanak a környezet változásaira. A működésének természetes része az is, hogy vannak csendesebb időszakok: időről időre szükség van háttérmunkára, a hosszú távú célok meghatározására, és az ezek eléréséhez szükséges együttműködés fejlesztésére.

Az oktatási mozgalomra is igaz mindez. Olykor látványos, olykor nem, de az biztos, hogy fokozatosan fejlődik. A mozgalom sokszínű közössége, sokféle akciója lehetőséget ad arra, hogy a demokrácia a mindennapokban is megélhető élmény legyen.

Zeller Judit

videó: Pivarnyik Balázs, Forrás Anzs