Magyarázat semmire: hogyan lesz nemzetbiztonsági kockázat a tanár?

  • Koczka István egy egyházi fenntartású intézményben tanít.
  • Ferenc pápa 2023-as látogatásakor eltiltották az önkéntességtől: nemzetbiztonsági kockázat lett, ám arról, hogy miért, nem adtak pontosítást. Ezért fordult a TASZ-hoz jogi képviseletért.
  • Ezek sejthetőek a háttérben: 2022-ben szavazatot számlált a XVIII. kerületben, ukrán menekülteket fogadott be, év végén részt vett a pedagógustüntetésekben - tökéletesen jogszerűen, állampolgári jogaival élve, keresztény etikai meggyőződései szerint.

2022. december 5., hétfő reggel: Koczka István matematika szakos tanár előre bejelentett pedagógustüntetésbe kezd a Pannonhalmi Béla Baptista Általános Iskola és Gimnázium épülete közelében. Egyedül, három napig, saját készítésű táblákat tartva áll esőben, hóban, fagyban. Néhány kollégája szünetben teát visz neki a röpködő mínuszokban, mások elhaladnak mellette. A diákokkal előre megbeszélte, a szülőket tájékoztatta, a Facebookon előre jelezte a tüntetést. A csütörtöki nyílt napra már bement, mert nem akarta iskoláját kellemetlen helyzetbe hozni.

Fotó: Forrás Anzs / TASZ

“Ennek az volt az apropója, hogy november végén több intézményből elküldtek embereket, ez engem nagyon-nagyon megérintett, mert valaki elmondja a véleményét, és ezért megszűnik az állása, azt egyszerűen sem morálisan, sem politikailag, semmilyen formában nem értem” - mondja.

Aktív polgárként tüntetni azonban nem jogsértés, főként nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországra nézve.A tüntetésért nem érte retorzió, a mai napig tanít. Kivéve egy váratlan, ám annál fajsúlyosabb fordulatot. 

2023 márciusában Koczka önkéntesként regisztrált Ferenc pápa Magyarországon esedékes látogatására, személyi kíséretre jelentkezett a Kossuth téren, akkreditációját 2023. április 24-én elfogadta a szervező. Egy próbára is elment, majd ezt követően kapta a levelet: vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel, mert a Biztonsági Háttérellenőrzést Koordináló Rendszer jelzést kapott, hogy regisztrációjának elfogadása büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve, és nem vehet részt az eseményen. Arra a kérdésére, hogy miért is nemzetbiztonsági kockázat, már nem kapott választ (mivel István büntetlen előéletű, sem korábban, sem azóta nem merült fel vele kapcsolatban semmilyen bűncselekmény gyanúja, a büntetőjogi és közbiztonsági lehetőséget kizártuk). Nézőként így is elment az eseményre.

Ugyanígy a TASZ sem kapott pontosítást a későbbiek során, pontosabban csak ennyit: a NIK (Nemzeti Információs Központ, a Rogán Antal vezette új szupertitkosszolgálat) szerint az is nemzetbiztonsági kockázattal jár, hogy kiderüljön, Koczka István miért nemzetbiztonsági kockázat. “Az a groteszk válasz, hogy még az is nemzetbiztonsági kockázat, hogy megmondják, hogy miért vagyok az… Örkény nem tudott írni ilyet.”

Fotó: Forrás Anzs / TASZ

A regisztrációs rendszerből abszurd módon mégsem került ki: egy héttel a pápalátogatás után megköszönték önkéntes munkáját a rendezvényért, ahonnan korábban eltiltották, emlékplakett átvételére és közös fotózásra is hívták. Felháborítónak tartja, hogy az indoklásról nem kap információt, hogy megnehezítik, sőt, blokkolják a tájékoztatást. Az adatszerzés akadályoztatását rendszerhibának látja, ahhoz hasonlóan, hogy az egészségügyben éves várólisták vannak, ennek okáról szintén nem adnak a betegeknek semmilyen információt. 

Tavaly szóban jelezte a kapott minősítést iskolájában, kollégáinak és az iskolavezetésnek is, a nyilvánosság előtt most beszél először ügyéről. Sem a polgári engedetlenség, sem a minősítés miatt nem érte hátrány mostanáig. A diákok támogatása volt a végső löket ahhoz, hogy úgy döntött, nem hagyja annyiban, hogy nem kap indoklást. 

“Egy-két kollégámat leszámítva azt mondták, hogy ne törődj vele, ne foglalkozz vele, hát ez van, kész. Szerintem pedig nem ez van, és nincs így.” 

Néhány év vállalkozást leszámítva 1985 óta van a pedagóguspályán, osztályfőnökként legnagyobb eredményének a kultúra megszerettetését tartja. Természetes számára, hogy a kultúráról és a közéletről, köztük az ukrán háborúról is beszélget a nagyobb gyerekekkel (a háború kezdetén előbb egy férfit, majd kisfiával érkező hölgyet fogadtak be két hónapra).

Úgy gondolja, matektanárként is a példájával tanít a legtöbbet, nem a Pitagorasz-tétellel. Ezért sem akarja annyiban hagyni, hogy őt nemzetbiztonsági kockázatként tartja számon a hatalom.

Koczka István a TASZ segítségével pert indított a Nemzeti Információs Központ ellen, hogy megtudja: melyik titkosszolgálat, mikor, milyen okból gyűjtött róla adatokat, és miért került a nemzetbiztonsági szempontból kockázatos személyek listájára. Képviseletét dr. Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje látja el.

Mindannyiunk érdekében szükség van a titkosszolgálatok hatékony működésére, viszont azoknak nem szabad politikai megrendeléseket teljesítenie. Fontos, hogy valóban az állam és polgárai, ne pedig a hatalom biztonságát szolgálják nemzetbiztonság címszó alatt. A kritikus hangok, civilek, állampolgárok vegzálása, pellengére állítása káros, legyen szó akár a “kellemetlen hangok” megfigyeltetéséről (Pegasus-ügyek), akár az indoklás nélküli nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánításról, mindezeknek teljes társadalmunk látja kárát, mert elriasztják az aktív fellépéstől a polgárokat. Így válhat valaki az állampolgári jogok vagy a keresztény etika gyakorlása miatt is akár nemzetbiztonsági kockázattá, hogy közben magyarázatot semmire sem kap.

Jogvédő munkánk a titkosszolgálatok visszaéléseivel kapcsolatban korábban is egyértelművé tette: fel kell lépni, alakítani kell a bíróságok jogértelmezését, hogy egyértelmű legyen: nem maradnak következmények nélkül a túlkapások, a visszaélések. Ezért képviselünk Pegasus-ügyekben érintett újságírókat, és ezért vállaltuk István ügyét is.


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.