Az alaptörvényben fontos szerepet kap a környezetvédelem, a kérdés csak az, hogy mit ér ez a gyakorlatban

  • Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy bátor polgárok egyre aktívabban lépnek fel környezetünk védelmében szerte az országban.
  • Mindig kötelességünknek éreztük, hogy segítsük őket, de ennél többet is szeretnénk tenni. 
  • Célunk, hogy közös fellépésünk hatására az állam vegye komolyan Alaptörvényben vállalt kötelességét: őrizze meg és tartsa fenn a jövő nemzedék számára a természeti erőforrásainkat.
  • Aujeszky Nóra és Szabó Attila, a TASZ jogászai beszéltek erről a Fabrik Nyitvatartás című podcastjének legújabb adásában.

Már három évtizede segítünk folyamatosan megszólalni, közadatot igényelni és tüntetetésszervezni azoknak az aktív állampolgároknak, akik közügyekben szeretnének tenni akár helyben, akár országosan. Az elmúlt években a jogsegélyszolgálatunkon keresztül is érzékeltük, hogy egyre több kérdésben valójában zöld ügy az, amiben a polgárok fel akarnak lépni, illetve azt, hogy a politikai aktivizmushoz kapcsolódó kérdéseket is egyre gyakrabban a zöld ügyek tematizálják.

Az ökológiai válság olyan fontos és kiemelt közügy, amivel mi jogvédő szervezetként úgy tudunk foglalkozni, hogy a hozzánk forduló embereket felruházzuk jogi eszközökkel, amelyek segítségével ők aztán képesek hatékonyan fellépni zöld ügyekben. 

A  természeti és környezeti értékeknek a védelme alapvetően Magyarország jelenleg hatályos alaptörvényében is kiemelt helyen, jó szöveggel szerepel, a kérdés leginkább az, hogy ez hogyan érvényesül a konkrét esetekben.

Mi történik akkor, amikor az egészséges környezethez való jog szembekerül más alapjogokkal?

Kollégáink, Aujeszky Nóra és Szabó Attila a Nyitvatratás című podcast vendégeiként ennek az illusztrálására Alsóörs példáját emelték ki.

Alsóörs látképe nyugat felől.Fotó: Mesüge / Wikimedia Commons

A Balaton-parti falu önkormányzata úgy döntött, hogy vágják ki a védőerdőt, és legyen a helyén benzinkút. Mivel ebben az esetben nem volt más jogorvoslati eszköz, az Alkotmánybíróság elé vittük ezt az ügyet. Bár azt az Alkotmánybíróság is megállapította, hogy a védőerdő kivágása valóban érinti az egészséges környezethez való jogot, így az egészséghez való jogot is, de azzal érvelt az erdőirtás jogszerűsége mellett, hogy az szemben áll az államnak az egyik közszolgáltatási kötelezettségével, azt ugyanis biztosítani kell, hogy legyen elég üzemanyag mindenhol, ahol úthálózat van. Tette mindezt úgy, hogy meg sem vizsgálta, hogy van-e már ezen a környéken elég benzinkút, csak arra hivatkozott, hogy a benzinkutak fontosak. 

Arra a kérdésre, hogy az alkotmányos keretek között mi a fontosabb akkor, ha a környezetvédelem úgynevezett alapjogokkal kerül szembe, még nincs egy, az egész kontinenst átölelő sztenderd, épp ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság milyen ítéleteket hoz a klímaperekben.

A munkatársaink ezen kívül beszéltek még arról, hogy

  • a légszennyezés, és a vízhiány miért kiemelt probléma Magyarország bizonyos területein, és hogyan függ ez össze más társadalmi egyenlőtlenségekkel, amelyek ellen a TASZ évtizedek óta küzd;

  • mit lehet tanulni a fertőtavi példából, ahol a helyiek környezetvédő szervezetekkel összefogva, Pumped Gabót, Litkai Gergelyt és Udvaros Dorottyát is bevetve küzdenek;

  • mi lehet az oka annak, hogy amíg Győrszentivánon napok alatt komoly ellenállás szerveződött, mikor bejelentették, hogy akkumulátor üzemet terveznek a településre, addig Sóskúton hasonló helyzetben nem mutatkoztak meg ilyen civil energiák.

A teljes adást itt lehet meghallgatni, akinek pedig megjött a kedve a cselekvéshez is, annak 28 konkrét eszközt is adunk a kezébe a honlapunkon ahhoz, hogy zöld ügyekben is képes legyen érvényesíteni a jogait!

Mi a TASZ-nál hiszünk abban, hogy jogi eszközökkel is lehet tenni zöld ügyekben. Meggyőződésünk, hogy a környezet épségének megőrzése, az ökológiai válság kezelése és a klímaváltozás elleni cselekvés az egyik legfontosabb közös ügyünk. Úgy érezzük, hogy jogvédő szervezetként kötelességünk foglalkozni az ökológiai válsággal, amely elkerülhetetlenül hatással lesz alapvető emberi jogaink érvényesülésére. Azt szeretnénk elérni, ha a hatalommal rendelkezők számára is elsődleges szempont lenne a környezetünk védelme.

Ajánld fel nekünk adód 1%-át, hogy továbbra is segíthessünk kiállni a környezet védelméért!