Diszkórazzia: egy törvénysértő népszokás

Van egy érdekes magyar népszokás (bár egyesek inkább ‘népszopatásnak’ nevezik), az a neve, hogy diszkórazzia. Az utóbbi években az ombudsman ajánlása és az országos rendőrfőkapitány körlevele nyomán a szokás gyakorlása alábbhagyott hazánkban, azonban az elmúlt hetekben Heves, Hajdú és Csongrád vármegyékben mintha ismét feléledni látszana. Hagyományosan a szombatról vasárnapra virradó reggelen tartják a pandúrok, akik fegyverekkel, kábítószer-kereső kutyákkal és elemlámpákkal felszerelkezve nagy számban egy helyi szórakozóhelyhez vonulnak, azt hermetikusan lezárják, felkapcsolják a villanyokat, kinyomják a zenét, majd a főpandúr pajkosan elkurjantja magát: ‘Figyelemrendőrségsenkisehagyhatjaelahelyiséget’. Ezután a hagyomány szerint az ott szórakozó legényeket és leányokat a pandúrok vidáman felsorakoztatják a falnál, majd, hogy az ünnepi hangulat izgalmát fokozzák, különféle tréfás vegzatúráknak vetik alá a mulatozókat. Így például átvizsgálják a ruházatukat - a leányoknak leány, a legényeknek legény pandúr persze, nehogy a közszemérmen sérelem essék. Mikor valamelyik pandúr fehér port, tablettát vagy zöld növényi maradványokat talál valamelyik delikvens zsebében, elkiáltja magát: ‘Őrmester úr jelentem kábítószer-gyanús anyagot találtam’. Erre általában nagy lesz az öröm a pandúrok között, lajstromba veszik az anyagot és jutalmul acél-karpereccel ajándékozzák meg azt, akinél találták. Az eszesebbek persze tudják, hogy a karpereccel megjelölteket hamarosan a vármegye tömlöcébe szállítják vizeletvizsgálat céljából, ezért már jó előre eldobják vagy lehúzzák a WC-n a náluk lévő cuccot.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vannak a pandúrok között olyan vajákos emberek is, akik elemlámpákkal nagy ravaszul belevilágítanak a fiatalok szemébe, a hagyomány szerint ugyanis így lehet megállapítani, ki cimborált az ördöggel aznap este. A lámpától a beste lélek pupillája kitágul vagy összehúzódik, a vajákos ember ebből megállapíthatja az ördöggel való cimborálás tényét. (Nem törődve azokkal a külhöni, idegenszívű tudományt valló deákokkal, akik szerint az ilyen vizsgálatok teljességgel értelmetlenek.) A hagyomány gyökerei valószínűleg arra a hiedelemre vezethetők vissza, hogy a rendőrségnek tömegesen kell vegzálnia a fogyasztókat a kábítószer-terjesztők felderítése érdekében. Bár erről a hiedelemről ma már bebizonyosodott, hogy megalapozatlan, mégis makacsul tartja magát. Szenti Szabolcs a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a JATE Klub ellen indított 2010. február 28. diszkórazzia után azt nyilatkozta, hogy „a cél a dílerek elfogása, akár a fogyasztókon keresztül is”. Szenti 14 fogyasztó előállítását követően eredményesnek értékelte a hajnali razziát. Ha antropológiai szempontból nézzük, valószínűleg fontos szerepe van mind a pandúrok közötti testületi összetartás, mind pedig a helyi közösségek ciklikus rituális megtisztulása szempontjából. 

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet évek óta harcol a népszokás kiirtása érdekében, mivel az szerintünk nem csak teljességgel értelmetlen (a pandúrok eddig egyetlen esetben sem találtak ilyen módszerrel dílert, csak fogyasztót), de sérti a szórakozó fiatalok alkotmányos jogait is. Ezt az álláspontot támasztotta alá az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is, aki szerint „a ’diszkórazzia’ – annak eredményéhez képest is – aránytalanul súlyos sérelmet jelentett meghatározatlan számú fiatalnak, akár előállították a gyanú alapján, akár csak vizsgálatra kötelezték őket”. A rendőrségi törvény nem biztosít arra lehetőséget, hogy az egy adott közterületen közlekedő, oda belépő vagy onnan kilépő minden személyt különösebb konkrét, törvényben meghatározott ok és cél nélkül igazoltassanak, illetve kábítószer-tesztnek vessenek alá. A biztonságosabb szórakozást nem a diszkórazziák, hanem a megfelelő prevenciós és ártalomcsökkentő programokkal, intézkedésekkel lehet szavatolni, amelyek nem csak olcsóbbak, de hatékonyabbak is. A kábítószer-terjesztők felderítése nem lehetséges a fogyasztók tömeges vegzálásával, arra vannak más, hatékony operatív rendőrségi módszerek (lehallgatás, beépített ügynök stb.).

Csatlakozz a Facebook-on a "Vessünk véget a diszkórazziáknak" ügyhöz!

A TASZ várja mindazok jelentkezését, akik diszkórazzia áldozatául estek az elmúlt 8 napban! Telefon: +36-1-209-0046 Email: tasz@tasz.hu

Kapcsolódó cikkek:

Diszkórazzia dosszié
Tiltsuk be a fiatalokat!
Drága rendőreink
Vizeletmintát adnak Gyurcsánynak

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.