Hivatalos közlemény: félreértések Sávoly-ügyben

A jelek szerint (a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. által kiadott közlemény és jópár sajtóorgánum témához való hozzáállása alapján) úgy tűnik, sokan nincsenek tisztában a TASZ szerepével a sávolyi ügyben. Ezeket a félreértéseket szeretnénk az alábbiakban tisztázni, bízunk benne, hogy sikerrel.

1. A TASZ céljai között nem szerepel semmilyen fejlesztés megtorpedózása. Egyetlen célunk, hogy az adófizetők pénzéből, kormányzati részvétellel megvalósuló beruházások transzparensek, szakmailag feddhetetlenek legyenek. Nagy kérés, belátjuk, de ehhez ragaszkodunk.

2. Csak és kizárólag az objektív igazságra vagyunk kíváncsiak az ügyben, jelen beruházás kapcsán ez kimerül az ügylettel kapcsolatos összes információ (tanulmányok, hatástanulmányok, kapcsolódó szakértői vélemények, kormányülések jegyzőkönyvei stb.) megismerésében.

3. A TASZ és sok más, általunk ismert civil tiltakozó nem a sávolyiakkal áll konfliktusban, hanem a kormányzattal. Azoknak a cikkeknek, riportoknak, stúdióbeszélgetéseknek a szerkesztői, amelyek a civil állásponttal szemben (adott esettben a TASZ álláspontjával szemben) a sávolyi polgármester, illetve a helyiek álláspontját helyezik, alapvető tévedésben vannak, rosszabb esetben szándékosan félreinformálják a közvéleményt.

4. Az SMF Kft.-nek jelen helyzetben nem a TASZ-szal van vitája/elszámolnivalója, hanem a Pénzügyminisztériummal. A beruházásban való állami szerepvállalást ugyanis nem a TASZ, hanem a Magyar Köztársaság Pénzügyminisztériuma tartja kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek.

Bízunk benne, hogy az ügy közvetlen érintettjei, valamint a magyar médiában dolgozó szakemberek megértik a közpénzekért érzett aggodalmunkat, értékelik az átláthatóság érdekében tett erőfeszítéseinket, és ez alapján ítélik meg tevékenységünket, fogalmaznak meg állításokat, szerkesztenek olvasni és/vagy néznivalót a jövőben.

Rövidesen felkérjük közgazdászainkat, hogy válaszoljanak a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. által írott kritikákra. Ezzel együtt a TASZ készséggel felajánlja felületeit a KPMG-tanulmány körüli viták számára. Felületeinken gyorsan és hatékonyan lehetne megvitatni a nyilvánosság számára csak a szerződéskötés utolsó fázisában hozzáférhetővé vált írást.

Üdvözlettel,
Társaság a Szabadságjogokért