A kormány meghekkelné a közmédiát

Még magunkhoz sem térhettünk a legutóbbi médiabotrányból, amikor az MR1 riportere az emberi jogok világnapján megtagadta a TASZ elnökével, Dénes Balázzsal készített interjú leadását – mondván, hogy a “jelenlegi helyzetben” ilyet ő nem közölhet. És máris itt a következő példa arra, merre felé is halad a sajtószabadság Magyarországon.

Tegnap felhívott az MR1 180 perc című műsorának szerkesztője, Bogár Zsolt azzal a kéréssel, hogy szeretnének velem élőben beszélgetni péntek reggel arról, hogy miért is vonultunk ki mi, civilek által delegált tagok a kormány Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának (KKB) üléséről. A sztori dióhéjban (részletekért kattins ide): a KKB-t 2000-ben hozta létre az akkori Fidesz-kormányzat azzal a céllal, hogy a kormány legmagasabb szintű kábítószerügyi döntéselőkészítő és tanácsadó szerve legyen. A jelenlegi kormány azonban ahelyett, hogy a KKB-től kért volna tanácsot és azzal készítette volna elő a döntését – egyszerűen ultimátumszerűen bejelentette a Bizottságnak, hogy új drogstratégiát hoz létre a mostani helyett és ideológiai okokból megválik a nemzeti drogkoordinátortól és munkatársaitól. Mi jeleztük, hogy ez a döntés szakmailag teljesen indokolatlan és megkérdőjelezi a kormány szavahihetőségét, hiszen a legutóbbi ülésen még megerősítették a drogkoordinátort és a drogstratégiát is – így tiltakozásul kivonultunk az ülésről. 
 

A szerkesztő – saját elbeszélése szerint - telefonon megkereste a minisztérium ifjúságügyi főosztályvezetőjét, Téglásy Kristófot, és őt is meghívta az élő műsorba. Téglásy közölte, hogy felőle nincs akadálya, de előbb egyeztetnie kell a minisztérium sajtósával. A sajtós ezután felhívta a szerkesztőt és arra kérte, hogy a témával csak jövő héten foglalkozzanak. Ezt a kérést viszont a szerkesztő utasította el a hírversenyre hivatkozva: jövő héten egy ilyen hír “szavatossága” már alaposan lejár. A minisztériumi sajtósa később ismét beszélt a szerkesztővel, és bejelentette neki, hogy beszélt a szerkesztő főnökével, aki állítólag biztosította róla, hogy a rádió ezen a héten nem fog foglalkozni a témával. Hoppá… A szerkesztő azonban – nagyon helyesen és szerencsére - nem adta be a derekát, a szerkesztői függetlenségre hivatkozva azért is megcsinálta a műsort – amelyen a kormány álláspontját azonban nem képviselte senki. Valószínűleg azért, mert a kormánynak jelenleg még nincs kézzelfogható koncepciója sem arról, hogy fog kinézni az új drogstratégia, és mi a baj a korábbival, sem arról, hogy ki lesz a nemzeti drogkoordinátor utódja. 
 
A beszélgetés elérhető az MR1 Hangtárában (kattints ide!), a 180 Perc című műsorban hangzott el december 17-én 8:15 perc és 8:25 perc között!
 
Még az is lehet, hogy a szerkesztő és sajtós félreértették egymást. Az viszont biztos, hogy ha a szerkesztő kevesebb önérzettel és szakmai hivatástudattal rendelkezik, a “jelenlegi helyzetben” talán a minisztériumi sajtós puszta telefonhívása és kérése elég lett volna neki, hogy lefújja a műsort. Nemrég írtam egy cikket “Drogok, HIV és a hatalom cinizmusa Oroszországban” – egy drogterületen dolgozó szakember félig viccesen megjegyezte, hogy a mostani helyzetben csak az Oroszország szót kéne kicserélni Magyarországra. Sokat hallunk arról, hogy a kormányfő a putyini utat követve próbálja bedarálni a szabad sajtót – az új médiatörvény elfogadásának előestéjén egyre több ember számára válik ez a rémítő vízió valósággá. Egy nagy különbség mégis van: a jelenlegi kormányfő és köre a 80-as években emberi jogi harcosként kezdte meg működését, míg Putyin ugyanekkor KGB ügynök volt. Mégis, a szabadságjogokért egykor lelkesen küzdők kormányának képviselője áporodott kádárkori retorikával állítja szembe egymással a rendet és a szabadságot, az élet védelmét és a szabadságjogokat. Vajon hogyan jutottak el idáig?
 
Nem tudom, egy biztos: a jogállam jelenleg veszélyben van – a vészcsengőt ezúttal nem intézhetjük el vállrándítással, hogy “megint csak a szocik kartáznak, hogy felnyomják a népszerűségüket.” A nemzeti drogstratégia elutasítása kísértetiesen emlékeztet az Alkotmány elutasítására. Semmilyen szakmailag alátámasztható érv nem indokolja egyiket sem, kizárólag az, hogy a kormányzat azokat a dokumentumokat, amelyek célja a nemzeti összefogás és konszenzus legalapvetőbb kereteinek meghatározása, most megosztó ideológiai elvek mentén programozza újra. A világnézetileg semleges, demokratikus jogállamiság híveinek ott a helyük hétfőn a sajtószabadságért folytatott tüntetésen – és csatlakozniuk kell a Facebook-on a nemzeti drogstratégia támogatására létrejött csoporthoz is!
 
Sárosi Péter

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.