A fogyatékos emberek elzárása vagy integrációja?

Hamarosan kormány elé kerülhet a fogyatékos személyeket elzáró tömegintézmények felszámolásának stratégiáját körvonalazó előterjesztés. A feladat egyszerű: fel kellene számolni és be kellene zárni a falvak szélén ácsorgó egykori kastélyokat és bérkaszárnyákat, valamint a rendszerváltás utáni két évtizedben épített totális intézményeket, mert ezek elzárják, elszigetelik az ott élő állampolgárokat, és mert az intézetekre költött adóforintok szemernyivel sem növelik a társadalom integráltságát vagy jólétét. A TASZ filmjében civil és szakmai szervezetek képviselői és munkatársai mondják el véleményüket a stratégiáról. 

A stratégiával kapcsolatban főleg két kérdést vitatnak a civilek. 

 

1. A kormány álláspontja szerint lehetőség lesz rá, hogy akár 50 fős lakócentrumokat hozzanak létre a jövőben. Ez több civil szerelpő álláspontja szerint elfogadhatatlan, mivel 50 fő egyetlen épületben való összegyűjtése a jelenlegi állapotokhoz minőségében nagyban hasonló helyzet fenntartását eredményezné. Ahogyan a filmből kiderül, álláspontjukat – amely megegyezik a TASZ álláspontjával – nem mindenki osztja.
 
2. A kormány tervei szerint a stratégia csak a fogyatékos személyeket elzáró intézmények kitagolásának stratégiája, amely nem foglalkozik a pszichiátriai betegnek minősített személyek intézményeinek kiváltásával. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem számol azzal, hogy a következő 30 évben a közel 9 ezer nagy létszámú intézménybe szorult mentális zavarokkal élő személy problémáját kezelje, és számukra emberhez méltó életet biztosítson. 
 
Ezekre az ellentmondásokra a kormány figyelmét több szakmai és civil szervezet számos alkalommal felhívta (a TASZ véleménye itt, Verdes Tamás cikke itt olvasható). A kormány programja számos jó lehetőséget rejt magában, de könnyen lehet, hogy a fenti ellentmondások és súlyos mulasztások miatt ez a kormány sem jut többre Magyarország egyik legfontosabb emberi jogi feladatával, mint elődei. Még van lehetősége rá, hogy ésszerű döntést hozzon.
 
Verdes Tamás, TASZ

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.