Aggályos a rendőrség tiltó határozata a Sziget-ügyben

Sajtóhírek szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz köthető szigetes tüntetést a rendőrség tegnap betiltotta annak nyomán, hogy a tüntetők az időpontot augusztus 1-ről, augusztus 9-re akarták módosítani. (A TASZ-nak nincs hivatalosan tudomása a tiltó határozat tartalmáról azon túl, ami a sajtóban megjelent. Így véleményünket is csak ezekre a hírekre tudjuk alapozni.)

A TASZ korábban reagált a Szigeten megtartandó HVIM tüntetésére. Ekkor azt írtuk, hogy egy közterületre jogszerűen bejelentett tüntetést utólag betiltani nem lehet, de a tüntetés szervezőinek egyeztetniük kell a rendőrséggel, hogy a Sziget Nagyréten hol (a Nagyrét hatalmas) és milyen körülmények között (kordon, rendőrsorfal, helyszínre való bejutás stb.) tarthatják meg biztonságosan a benzinár-ellenes békés tüntetésüket. A magyar jog szerint jogszerűen bejelentett tüntetést utólag nem lehet betiltani. Így a Sziget számára okozott kellemetlenséget, esetleges anyagi kárt nyilván annak kell állnia, aki a területet bérbe adta (az önkormányzat) - amennyiben elmulasztotta tájékoztatni a Sziget szervezőit a tüntetésről, úgy olyanra szerződött, amit nem tudott teljesíteni, hiszen az egész területet nem tudta jogszerűen biztosítani a Sziget számára.

Az újabb sajtóhírek szerint a tüntetők – nem éppen jóhiszeműségükről tanúbizonyságot téve – augusztus 9-re módosították a tüntetés kezdőidőpontját. Sajtóhírek szerint más módosítást (helyszín, program) nem kértek a tüntetők. A rendőrség pedig nemcsak a módosító kérelemről döntött, hanem az egyszer már tudomásul vett jogszerű tüntetésről is.

Amennyiben ezek a feltételek állnak fenn, akkor a rendőrség határozata jogszabálysértő.

Ezt támasztja alá az idei melegfelvonulás körüli rendőrségi herce-hurca. Februárban a Meleg Méltóság Menetének szervezői a menet már korábban a rendőrség által tudomásul vett útvonalát szerették volna meghosszabbítani. A rendőrség a módosítási kérelem elbírálásakor pedig fogta magát és a már tudomásul vett kérelmet újra elbírálta – ti. betiltotta az egész menetet, nem csak a módosítást nem vette tudomásul. Akkor a hivatkozási alap az volt, hogy Budapest közlekedése más útvonalon nem biztosítható. Az ezer sebből vérző határozatot a bíróság – a TASZ és a Magyar Helsinki Bizottság érveit elfogadva – megsemmisítette.

A Fővárosi Bíróság akkor kimondta: az eredeti bejelentés utólagos felülvizsgálatával „ a rendőrség, a Gytv. 8.§ (1) bekezdésben foglalt jogvesztő határidőn túl, jogszabálysértő módon rendelkezett az eredeti (…) rendezvény megtiltásáról.

Úgy tűnik a rendőrség másodjára is ugyanabba a folyóba lépett.

Szigeti Tamás

TASZ Politikai Szabadságjogok Programvezetője