Már csak a kormány nem érti

A vasárnapi bejelentés után hétfőn nyilvánosságra hozták az új nemzeti drogstratégia tervezetét. A dokumentumot a drogstratégia.hu munkaanyagok oldalon lehet elérni, bárki hozzáfűzheti véleményét, erre buzdít az oldalon Grezsa Ferenc, a Nemzeti Drogmegelőzési Iroda vezetője, aki egyben a stratégia kidolgozására felállított munkacsoportot is vezeti.

A kommentek túlnyomó többségéből azonban nem a lelkesedés látszik. A hozzászólók érvrendszere közben ismerős, különösen azok számára, akik a Drogriporter, a TASZ drogpolitikai oldalának rendszeres olvasói. Hogy mi ebben a különleges? A TASZ ma az egyetlen olyan független szervezet Magyarországon, amelyik drogpolitikával foglalkozik, védi a drogfogyasztók szabadságjogait, küzd a megbélyegzés és az előítéletek ellen. A TASZ 1994-ben indította el drogpolitikai programját, ami szakítva az álszent mellébeszéléssel azóta is folyamatosan kiáll a korrekt, tudományos bizonyítékokon alapuló tájékoztatás mellett. Mára mindazok, akik hiteles információhoz szeretnének jutni, tudják, merre induljanak, hol találnak választ a kérdéseikre. A drogstrategia.hu oldalon született több száz komment bizonyítja, hogy a 2004 óta működő Drogriporter oldal érvei, gondolatai nem hullottak terméketlen talajba.

Az ma már nem számít újdonságnak a nemzetközi szakirodalomban, hogy a tiltáson alapuló szabályozás nem járt sikerrel. Ehhez képest Magyarországon 2011-ben egy már bizonyítottan bukott modellt próbálnak bevezetni. Történik ez azután, hogy a kormány tavaly decemberben váratlanul bejelentette, hogy elutasítja az addig érvényben lévő nemzeti drogstratégiát, amit a szakmai intézmények és civil szervezetek aktív közreműködésével alkottak meg, és amit a parlament megszavazott. A mostani tervezet a 2009-es stratégia tartalmát csaknem 80 százalékban átemeli, a fennmaradó részt azonban a civilek elfogadhatatlannak tartják.

A TASZ 1994 óta folytatott munkája ma olyan eredményeket tud felmutatni, amelyek egyértelműen bizonyítják a következetes álláspontunk igazát, küzdelmünk létjogosultságát, szóljunk akár a fiatalokhoz, az aggódó szülőkhöz, a szakmához vagy az érdeklődőkhöz. Az új drogstratégia tervezetének hétfői közzététele óta a TASZ véleményére számos sajtóorgánum volt kíváncsi: kereskedelmi tévétől gazdasági hetilapig számos újságíró kért fel minket arra, hogy fejtsük ki álláspontunkat a 39 oldalas dokumentumról.

A TASZ az új drogstratégia tervezetéről: 

RTL Klub Híradó augusztus 30. (20:20-22:25) 

Duna TV: Közbeszéd 

ATV: Kész a drogstratégia tervezete 

Index: Homályos Orbánék drogstratégia-tervezete 

Origo: A kendermintát sem tűri a kormány az új drogstratégia szerint 

Nol.hu: Drogellenes harcra köteleznék a diszkókat  

HVG: Képleteket is betiltanának a dizájnerdrogok miatt 

Az Inform Media és a Drogriporter a dizájner drogokról 

A TASZ Drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter már korábban beharangozta kételyeit, a Drogriporteren vasárnap jelent meg Parázs viták a kormány drogügyi tanácsadó szervének ülésén című írása, melyben a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság múlt heti ülésén elhangzottakról számol be. A stratégia koncepcióját egy zavaros fogalomhasználatú, kulturkampfos hitvallásként jellemzi, amely tele van a fogyasztói társadalomról, a közmorálról és az azt romboló tényezőkről szóló általános spekulatív fejtegetésekkel.

Szerintünk a büntetőjogi elrettentésen alapuló drogpolitika nem lehet sem hatékony, sem pedig igazságos, mivel sokkal nagyobb ártalmat okoz, mint maga a drogfogyasztás, amelyet egyébként sem képes megszüntetni vagy megelőzni. A TASZ olyan drogpolitikát tartana kívánatosnak, amely a tiltás helyett a szabályozást, a drogmentes társadalom helyett a drogfogyasztás ártalmainak csökkentését, a moralizálással szemben a pragmatikus szakmaiságot tekinti irányelvének.

Az új drogstratégia tervezetéből világosan látszik, hogy a kormány teljesen szembefordult a szakmával, arra sincs ugyanis megalapozott indoka a pártpolitikai érdekeken kívül, hogy egyáltalán miért volt szükség új drogstratégiára. A most beemelni kívánt részek közül többet az előző drogstratégia tervezetének szakmai vitája során éppen a TASZ kritikája nyomán vetettek el.

Ilyen például az internetes figyelőszolgálat bevezetése a fiatalok erkölcseit sértő tartalmak eltávolítása érdekében. Churchill szerint egy stratégia értékét nem a szép kijelentések adják, hanem az eredmények. A kenderleveles logók betiltásától nem fognak kevesebben füvet szívni – sőt, csak a romantikus lázadás aurájával fogják felövezni a drogfogyasztást.

A TASZ az új drogstratégia tervezetéről szóló részletes álláspontját rövidesen benyújtja a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság részére.

Ha továbbra is szeretnél egy józan, független hangot hallani a drogpolitikáról, támogasd te is a munkánkat!

 

Zsolt Melinda, TASZ

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.