A drogokat nem lehet úgy kiretusálni, mint Lomnicit

Az “ifjú keresztényeknek nem kell a drog” – számolt be az MTI a hétvégén arról, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) üdvözli a kormány azon tervét, hogy szigorítja a drogpolitikát. Van ezzel a közleménnyel egy pár bibi. Az egyik legnagyobb az, hogy éppen azon a hétvégén is több százezer fiatal fogyasztott valamilyen drogot, köztük nagy valószínűséggel az ifjú keresztények is. A többség sört, bort és pálinkát, de egy nem jelentéktelen kisebbség füvet is szívott. Hogy az alkohol az nem drog? De bizony az, kedves ikszesek, éppen ezért illene tisztázni a fogalmakat, mielőtt megszólalunk valamilyen témában.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO szerint drog minden olyan anyag, amely a központi idegrendszerre hatással van. Drog az alkohol és drog a cigaretta is. Ezek a legális drogok több tízezer halálesettel hozhatók összefüggésbe Magyarországon, míg a marihuána, a legnépeszerűbb illegális drog egyetlen halálesetet sem követelt, de az illegális drogok összesen is évente 20-30 halálesetért felelősek. Míg a dohányzás bizonyítottan tüdőrákot okoz, a marihuána füstjének belélegzése jóval enyhébb ártalmakkal jár. Az IKSZ jelenlegi közleménye aggodalmát fejezi ki, hogy elmúlt 4-5 évben a gyermekkorúak és a fiatalkorúak körében közel másfélszeresére nőtt Magyarországon a drogfogyasztók és kipróbálók aránya, valamint egyre több 14 év alatti fiatal nyúl kábítószerekhez. Ez bizony valóban aggasztó trend. De érdekes módon arra nem tér ki a közelmény, hogy a 13-16 éves fiataloknak már közel 70%-a kipróbálta a cigarettát, 17%-uk jelezte, hogy már 10 évnél fiatalabban is dohányozott. A serdülők háromnegyede gond nélkül tud cigarettát vásárolni az üzletekben.

Nem csoda, hiszen míg a füvezés démonizálásában a kereszténydemokraták élen jártak, a dohányzás visszaszorítására hosszú évekig többek között éppen a KDNP-s képviselők miatt nem kerülhetett sor. Emlékszünk Balsai Istvánra, aki szerint a “dohánylobbi erősebb volt” az alkotmányügyi bizottságban? Vagy Harrach Péterre, aki tiltakozott a dohányzás zárt helyeken való betiltása ellen, ugyanis szerinte “mindenkinek joga van arra, hogy elszúrja az életét”? Igen, ugyanaz a Harrach Péter, aki “életellenesnek” nevezte azt a 2002-es reformot, amelynek értelmében a fűszívó tinédzsereknek a bíróság helyett elterelésre kellett menniük. A legutóbb pedig azt olvashattuk, hogy Aradszki András KDNP-s képviselő, aki havi 440 ezer forintos juttatást kapott a MOL-tól, azért lobbizott, hogy a benzinkutaknál is lehessen cigarettát árulni.



Képmutatásért nem kell a szomszédba menniük a kereszténydemokratáknak: a dohánypárti lobbizás után most a drogfogyasztás büntetésének szigorítását szorgalmazzák. Miért? Mert nő a drogfogysztás. Ez kábé olyan, mint amikor Virág elvtárs a nemzetközi helyzet fokozódására hivatkozott. Ha egy picit áttekintenék az elmúlt húsz év drogfogyasztási adatait, akkor látnák, hogy kevés olyan időszak volt, amikor ne nőtt volna, gyorsabban vagy lassabban. Mi több, nőtt az még azután is, hogy az első Fidesz-kormány 98-ban szigorított a szabályozáson, ellenben a 2003-as enyhítés után meg stagnált. Az egész szigorítósdi egy nagy humbuk, amit ki lehet tenni a kirakatba.

A drogokat nem lehet kiretusálni a képből, mint Lomnicit a közhiradóból. A drogpiacot az állandó kereslet tartja fenn a nyugtató, pörgető és hallucinogén szerek iránt. Mondhatni, a drogpiac együtt lélegzik a budapesti éjszakával. Le kell számolni a nebulókat az iskola előtt beetető dílerek sztereotípiájával: a statisztikák szerint a túlnyomó többség a barátaitól szerzi be a drogokat, és nem egy ballonkabátos díler eteti be az utcán színes cukorkákkal. A fiatalokat nem a szigorúbb paragrafusok, nem a több rendőr és több börtön fogja megvédeni a drogoktól – hanem az, ha problémáikkal van hová fordulniuk.

Erre pedig sajnos egyre kisebb az esély, ugyanis a kormányzat jelentősen lefaragta a segítő szervezetek költségvetési támogatását, így most kevesebb szociális munkás, pszichológus és kortárs segítő állhat rendelkezésre az utcán vagy az iskolában, ha valóban baj van, és kevesebb steril tűt osztanak ki a lakótelepeken, hogy megelőzzék a fertőző betegségek terjedését. Ha már a dohányzás visszaszorításának sürgetésében nem jártatok elöl, kedves ikszesek, bizonyára Istennek tetsző dolog lenne, ha inkább a segítő szervezetek támogatására ösztönöznétek a kormányzatot.

Sárosi Péter

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.