Navracsics Tibor levelét megírta

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter és miniszterelnök-helyettes találva érezte magát legutóbbi blogposztunk miatt, melyben három munkatársunk véleményén keresztül a szemére vetettük a Cozma-ügy kapcsán tett lépését. Alább közöljük a levelet, amit a miniszter sajtófőnöke írt nekünk, valamint azt a levelet, amit a miniszter a Kúria elnökének küldött.

Tisztelt Hegyi Szabolcs,
Sánta Szabolcs Miklós
és Sárosi Péter!

 

Érdeklődéssel olvastuk „Négyszemközt legszívesebben azt írnánk” címmel a TASZ jelenti elnevezésű blogon a közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Péternek, a Kúria elnökének címzett levelével összefüggésben összehangoltan megjelent, nem ritkán heves indulatoktól fűtött publicisztikájukat. A három vélemény közös vonása, hogy Navracsics Tibor hivatkozott levele miatt veszélyben látja a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, illetve megkérdőjelezi a hatalmi ágak elválasztását. Mivel a címzett Darák Péterhez tegnap megérkező levelet teljes egészében tudomásom szerint nem közölte egyik médium sem, Önök pedig nem fordultak hozzám olyan kéréssel, hogy juttassam el Önökhöz, engedjék meg, hogy tájékozódásukat illetve véleményük megalapozottságát elősegítendő, ezúton juttassam el azt Önökhöz.

 

A levél pontos tartalmát megismerve azonnal látni fogják, hogy Navracsics Tibor az igazságszolgáltatás függetlenségét maximálisan tiszteletben tartva, tájékoztatást kérve fordult Darák Péterhez. Szó szerint a következő megfogalmazást használta: „Kérem Elnök Urat, szíveskedjék tájékoztatni a Kúria azzal kapcsolatos álláspontjáról, hogy a közelmúlt nagy visszhangot kiváltó ítéleteivel – köztük elsősorban a Marian Cozma halálát okozó veszprémi emberölés ügyében hozott ítélettel – kapcsolatban a bíróság részéről tapasztalható szigort és következetességet megfelelőnek értékeli-e.” A hasonló tájékoztatás-kérés nem példa nélküli az európai joggyakorlatban, ahol – mint azt Önök joggal foglalkozó szakemberekként bizonyára tudják – az EU-tagállamok között a magyar igazságügyi miniszter a független igazságszolgáltatással a legkevesebb ponton érintkező igazságügyi miniszterek csoportjába tartozik.

 

Ahogyan írják is, a Cosma-ügy esetében megszületett a jogerős ítélet, amelyet Navracsics Tibor levele semmilyen módon nem véleményez és főként már nem befolyásolhat. Azt pedig sajnálattal vesszük tudomásul, hogy egy magát civil jogvédő szervezetnek nevező intézmény „maszlag”-nak, „nem létező” kategóriának nevezi a társadalom elvárása kifejezést. Meglátásunk szerint a demokrácia a XXI. században is azt kell jelentse, hogy a nép véleménye számít. Ha pedig egy ügyet közfelháborodás kísér, akkor az a vélemény hallhatóvá is válik.

 

Bízom benne, hogy Navracsics Tibor Darák Péternek címzett levele eredeti szövegének olvasása megnyugtatja Önöket a tekintetben, hogy senkinek nem áll szándékában nyomást gyakorolni a független magyar igazságszolgáltatásra.

 

Üdvözlettel:

 

Alább Navracsics Tibor a Kúria elnökének írt levelét olvashatja.

Nagyításhoz klikk ide (pdf)>>

Nem tartjuk feladatunknak a sajtófőnök csúsztatásainak és tévedéseinek korrekcióját, a két levél önmagáért beszél. A miniszter kifejezetten a Cozma-ügy miatt az ítélkezési gyakorlat szigorítására irányuló lépések megtételét javasolja a főbírónak. Véleményünk nem változott, hanem megerősödött: jogállamban egy felelős kormányzati tisztviselő ilyet nem tehet.

 

Hegyi Szabolcs
Sánta Szabolcs Miklós
Sárosi Péter

 

UPDATE: Ha Navracsics Tibor levelezés helyett inkább olvasna, akkor tudná, hogy mikor hivatkozzon a TASZ-ra, és mikor ne. A TASZ adott hírt arról, valóban, hogy amikor a bíróság felülbírálta a rendőrségnek a Pride-ot betiltó határozatát, egyúttal arra is felhívta a rendőrség figyelmét, hogy a bírósági ítéletet neki is be kell tartania, mert ez egy törvényes társadalmi elvárás. A miniszter azonban a Kúria elnökének írt levelében egy nem törvényes társadalmi elvárás figyelembe vételét kérte számon. A különbség nyilvánvaló, és mi azt mondtuk, hogy a miniszternek is az a dolga, hogy betartsa és betartassa a törvényeket. Az ő álláspontja továbbra is igazolatlan.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.