Miért gáz, ha kihívja a kórház a rendőrt?

Egy 16 éves fiúra ráhívta a kórház a rendőrséget, miután drogfogyasztás miatt rosszul lett. Levélben kérjük az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt, hogy utasítsa a kórházakat: ne értesítsék a rendőrséget a betegek kábítószer-fogyasztásáról, ez ugyanis jogsértő és káros gyakorlat. 

Történetünk január 24-én kezdődött, amikor egy 16 éves középiskolás diák rosszul lett a Hunyadi Mátyás Szakképző és Szakközépiskola folyosóján. Állítólag előzőleg a barátaival drogot fogyasztottak, mégpedig valószínűleg valamilyen manapság népszerű szintetikus kannabisz-származékot. Ezeknek a szereknek a fogyasztása kockázatosabb, mint a természetes marihuána-növényé, még a tapasztalt fűszívók is gyakran tapasztalnak nemkívánatos mellékhatásokat, egy tapasztalatlan tinédzser számára a kockázatok még nagyobbak. Mivel a fiatalember elveszítette az eszméletét, az iskola – nagyon helyesen – kihívta a mentőket, akik a Karolina Kórház és Rendelőintézetbe szállították a beteget. Innentől kicsit homályos, hogy mi történt, annyi biztos, hogy a beteget ellátták, és közben a kórházi alkalmazottak valamelyike értesítette a rendőrséget. A fiatalkorú ellen kábítószerrel visszaélés bűncselekmény elkövetésének gyanújával büntetőeljárás indult. Erről hamarosan beszámolt a helyi sajtó is, mi jogvédők innen értesültünk az eseményről, és levélben kértük a kórház igazgatóját, hogy vizsgálja ki az ügyet, és küldje el nekünk a kórház adatvédelmi szabályzatát.

Arról, hogy miért hívták ki a rendőrséget, ellentmondásos információk állnak rendelkezésre.

1. verzió: Dr. Bertalan István igazgató az Oxygen nevű hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „Ilyenkor mi mindig elvégzünk egy gyorstesztet, ami az alapvető drogokat ki tudja mutatni. Itt pozitivitást észleltünk, és ilyenkor a saját belső rendünk szerint szóltunk a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki az esetet.” Ebből a nyilatkozatból arra lehet következtetni, hogy a pozitív drogteszt-eredmény esetén a kórház saját belső szabályzata írja elő a rendőrség kihívását.

2. verzió: Az Index újságírójának a Győr- Moson- Sopron Megyei Rendőrkapitányság képviselője azt nyilatkozta, hogy a kórházból nem kábítószer-bűncselekménnyel kapcsolatos bejelentést kaptak, hanem “eszméletvesztés” miatt értesítették őket. Az újságíró azon kérdésére, hogy vajon minden eszméletvesztéshez kihívják-e őket a kórházból, nem kapott választ. 

3. verzió: a TASZ-nak küldött válaszlevelében az igazgató arra hivatkozik, hogy a feljelentés a fiatalkorú törvényes képviselőinek kérésére történt (ezt nyilatkozta a Kisalföld című lapnak). Természetesen igen furcsának találjuk, hogy a szülők a saját gyerekükre hívták rá a rendőrséget, de hát ez sem kizárható. De vajon akkor miért nem ők maguk értesítik a rendőrséget, miért kell ehhez a kórház közreműködése? Bár az iskola igazgatóján keresztül üzenetet küldtünk a szülőknek, sajnos nem kaptunk választ.  

Bármelyik verzió is feleljen meg a valóságnak, mindenképpen kifogásolható az a gyakorlat, hogy egy kórház ráhívja a rendőrséget a kábítószer miatt rosszul lévő betegekre. Amire az igazgató úr a Kisalföld című lapnak adott interjújában hivatkozik, miszerint az állampolgároknak kötelességük feljelentést tenni, ha bűncselekményt tapasztalnak, nem felel meg a valóságnak. Válaszunkban felhívtuk rá a figyelmét, hogy általános feljelentési kötelességet a magyar büntetőjog nem ismer, csak egyes bűncselekmények esetében van ilyen, de a kábítószeres bűncselekmények nem tartoznak ebbe a kategóriába. 

Az egészségügyi adatok kezeléséről szóló törvény szerint a beteg ellátása során az egészségügyi dolgozó a tudomására jutott személyes adatokat nem oszthatja meg harmadik féllel. Ez alól kivétel, ha a beteg 8 napon túl gyógyuló sérülése feltehetően bűncselekményből származik, vagy ha kiskorú esetében bántalmazás vagy elhanyagolás nyomait észleli, vagy ha erre írásos felhatalmazást kap. Ami ennél is fontosabb, az a közegészségügyi, vagy akár úgy is hívhatjuk, hogy az emberi dimenzió. Elég nagy baj az önmagában is, ha egy tinédzser rosszul lesz valamilyen drog fogyasztása miatt, az pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetét, ha ezért még kriminalizálják is. De vajon milyen üzenetet küld a többi fiatalnak az egészségügyi ellátórendszerről ez az eset? Ha drog miatt rosszul vagy, véletlenül se hívd ki a mentőket, mert akkor rendőrkézre kerülsz. Ez az, ami különösen veszélyessé és ártalmassá teszi az ilyen gyakorlatot. Sajnos nem egyedülálló esetről van szó. Éppen néhány hete a mentők hívták ki a rendőrséget egy drog miatt rosszul lévő fiatalhoz Csongrád megyében, az ügy kapcsán az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága jelenleg is vizsgálatot folytat.

Mivel egy rendszerszintű problémáról van szó, ma levelet küldtünk az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak, amelyben kérjük az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja ki a mosonmagyaróvári esetet, és hozzon egy olyan, az egész országra érvényes utasítást, amely általános jelleggel tisztázza a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számára.

Sárosi Péter

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.