Zaklatás éjjel, zaklatás nappal

Újabb kedves gesztust tett a Kormány a hajléktalan emberek felé; íme a börtönszálló.

Miután 2013. október 15-én hatályba lépett a szabálysértési törvény módosítása, a közterületen való életvitelszerű lakhatás – a kijelölt területeken – ismét büntethetővé vált. Az önkormányzatok kapták a nemes feladatot, hogy meghatározzák, hol „nemkívánatosak” a fedél nélkül élő emberek. Nem is haboztak soká, mint arról korábban beszámoltunk, sietve hosszas ötletbörzével álltak elő, amit Budapesten december 3-án rendeletbe is foglaltak, és másnap már hatályba is lépett.

Ez még persze kevés volt, hogy a dolgot elintézettnek tekintsék, hiszen a végrehajtást is biztosítani kell. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium még szintén decemberben rendeletet hozott; minden megyében kijelölt egy intézményt, ahol a szabálysértési eljárásokat lefolytatják.

Budapest tekintetében egy XI. kerületi hajléktalanszállóra (!) esett a választás. Külön apparátust mozgósítottak, csekély mennyiségű adóforintból: 2013. november-december hónapban 20 millió forintot költöttek, 2014 évre pedig 226 millió forintot irányoztak elő. Ezzel biztosítják, hogy a lelkes kormánytisztviselők a nap huszonnégy órájában várhassák az oda előállított embereket. Igen, elő lehet állítani őket, vagyis akár az éjszaka közepén karon lehet őket ragadni és betessékelni a „börtönszálló” néven elhíresült intézménybe. Ott – az egyszerűség és persze az emberségesség kedvéért – nemcsak az utcán alvás miatt, hanem az összes esetleges többi szabálysértés (pl.: szemetelés) miatt is felelősségre vonható az érintett személy.

Sok, olyan el nem hanyagolható intézmény, mint az Alkotmánybíróság, az ENSZ képviselői, a FEANTSA (nemzetközi hajléktalanellátókat tömörítő ernyőszervezet), az EPHA (European Public Health Alliance) többször elmondták, hogy a hajléktalanságot, mint élethelyzetet büntetni nemcsak csúnya dolog, de olyan alapjogokat is sért, mint az emberi méltóság, vagy a szabad mozgáshoz való jog. A Város Mindenkié és mi is folyamatosan tiltakozunk és továbbra sem hagyjuk abba, mert ami sok, az sok.

foto: A Város Mindenkié