Miért érdemes a vesztesre is szavaznom?

Sokan azok közül, akik a várható vesztesekre szavaznának azért nem mennek el szavazni, mert azt hiszik: úgyis hiába. Tévednek: a legtöbbször a garantáltan vesztes pártokra, jelöltekre is van értelme szavazni. De miért is? Prezentációval kísért blogunkból kiderül! A holnapi blogbejegyzésünk pedig azzal foglalkozik, mi az értelme a garantáltan nyertes pártokra, jelöltekre szavazni.

Az alábbi prezentációra kattintva kiderítheted, miért érdemes egy várhatóan vesztes párt listájára vagy egyéni jelöltjeire szavaznod – még akkor is, ha minden téren vesztett csatának tűnik!

 1. Országgyűlést választunk, NEM (csak) kormányt

Noha a választások neve is jelzi, gyakran elfeledkezünk róla: 2014. április 6-án elsősorban országgyűlést, azaz törvényhozó szervet választunk – nem csupán kormányt. Természetesen a szavazásban jelentősen motiválhat, ha úgy érezzük, van esélyünk hozzájárulni egy nekünk tetsző párt vagy pártszövetség kormányalakításához is. Ha viszont a vesztésre álló pártalakulattal szimpatizálunk, akkor (váratlan fordulatoktól eltekintve – ld. lejjebb), ez a motiváció nem játszik. Ezért különösen fontos, hogy észben tartsuk a választások elsődleges tétjét: ki jut be a parlamentbe, hogy érdekeinket, nézeteinket képviselje?

Ha a várható kormánypártra, -pártokra nem akarunk szavazni, menjünk el szavazni azért, hogy a nekünk tetsző ellenzéki erők minél nagyobb súllyal vehessenek részt a törvényhozásban. Minél erősebb az ellenzék, annál hatékonyabban tartja kontroll alatt a kormányzó erőket. És minél erősebb az ellenzék, annál inkább számolnia kell vele a kormánynak. Ma Magyarországon nagyon sok fontos törvény módosításához 2/3-os többség kell – az így szabályozott kérdésekben tehát a kormány kénytelen párbeszédbe elegyedni és alkudozni egy kellően erős ellenzékkel. Ez pedig az ellenzékben lévő erőknek is lehetőséget teremt arra, hogy programjuk egy részét megvalósítsák.

A várható vesztesre szavazók számára tehát az a kérdés: hogyan erősíthetik az ellenzéket? A válasz részben a választási rendszer sajátosságaiból vezethető le.

Melyek egy választási rendszer alkotmányosságának legfőbb követelményei? Milyen legyen a választójogunk? Részletesebben olvashat minderről itt elérhető tájékoztatónkban!

2. Miért szavazzak a vesztes párt listájára?

Az országgyűlési választásokon 2 szavazatod van: egy listás és egy egyéni jelöltre leadható szavazat. Ha a számodra szimpatikus párt vesztésre áll, de várhatóan bekerül a Parlamentbe (ehhez 5%-ot, vagy pártszövetségek esetében 10%-ot kell elérnie), akkor egyszerűen a rá leadott listás szavazattal tudod javítani az esélyeit ellenzéki erőként.

3. Miért szavazzak a vesztes pártok egyéni jelöltjére?

A másik szavazatod a saját választókerületed egyéni jelöltjére adhatod le. Itt két dolgot érthetünk „vesztesre szavazás” alatt. Egyfelől ha a Neked tetsző jelölt pártja vesztésre is áll, ettől még az egyéni jelölt lehet, hogy többséget szerez a választókerületedben. Azaz a jelölt helyben nyerni fog, csak éppen ettől még pártja nem szerez országosan elegendő szavazatot a kormányalakításhoz. Ebben az esetben a jelölt a Neked szimpatikus ellenzéket erősíti, tehát van értelme rá szavaznod.

De mi van, ha a Neked tetsző egyéni jelölt más értelemben, azaz a választókerületeden belül is „vesztésre áll”?

4. Töredékszavazatok, avagy miért szavazzak a vesztes egyéni jelöltekre?

Még ha a választókerületedben vesztésre áll is a Neked tetsző egyéni jelölt, akkor is érdemes lehet rá szavaznod. Ez azért van, mert az országos listát állító pártok színeiben induló vesztes egyéni jelöltekre leadott összes szavazatot „megörökli” a pártlistájuk. A pártok által így elnyert szavazatokat töredékszavazatoknak hívjuk. Ha tehát a kedvenc jelölted várhatóan bebukja a választókerületed, de olyan párt színeiben indul, amelyik országos listát állított és van esélye bejutni a Parlamentbe, akkor a várhatóan vesztes egyéni jelöltre is érdemes szavaznod. Ezzel ugyanis szintén a Neked tetsző pártalakulat ellenzéki erejét erősíted. (Ez persze független jelöltek esetén nem működik, hiszen őket nem párt indítja. Ők senkire nem tudják „ráhagyni” szavazataikat, ezért a rájuk leadott szavazatok végleg elvesznek, ha választókerületükben vesztenek.)

Honnan tudhatod, hogy a kedvenc jelölted pártja állított-e országos listát? Csak nézz rá a másik szavazólapodra: ha a listás szavazólapon szerepel a jelöltre pártja, akkor van országos listája.

5. Bónusz, avagy sosem tudhatod

Sokszor könnyű azt gondolni a sajtóértesülések, közvélemény-kutatások alapján, hogy biztosra vehetjük a választások eredményét. Csakhogy a történelem már számos meglepetéssel szolgált. A választások eredménye nem független Tőled: Te is alakítod, akár elmész szavazni, akár nem. Ne tekintsd tehát véglegesnek a választások eredményét addig, amíg a szavazatok összeszámlálása le nem zárult.

Rajtad is múlik, tehát érdemes szavaznod.

Hová kell menni szavazni és mikor? Hogyan tud a lakóhelyétől távol szavazni? Egyáltalán, mire szavazhat az országgyűlési választásokon? Ezekről és még sok hasonló kérdésről további felvilágosítást talál az Országgyűlési választások 1x1-ünkben.

 

Mráz Attila

Politikai szabadságjogok Program

 

A prezentációban felhasznált képek a flickr.com-ról származnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.