Miért érdemes a várható nyertesre még nekem is szavaznom?

Sokan azért nem mennek el az amúgy is várható nyertesekre szavazni, mert azt hiszik: az ő további szavazatuknak már semmi értelme. A nyertesnek nélkülük is nyert ügye van. Tévednek: a legtöbbször a garantáltan nyertes pártokra, jelöltekre is van értelme szavazni. Prezentációval kísért blogsorozatunk 2. részéből kiderül, miért! Az első részben pedig azzal foglalkoztunk miért érdemes a várható vesztesekre szavazni. 

Az alábbi prezentációra kattintva kiderítheted, miért érdemes egy várhatóan nyertes párt listájára vagy egyéni jelöltjeire szavaznod – még akkor is, ha a választás számodra már minden téren nyertes csatának tűnik!

 Te inkább a várhatóan vesztes pártokra, jelöltekre szavaznál? Itt megtalálod, Neked miért érdemes elmenni szavazni!

1. Erősebb kormány hatékonyabban tudja megvalósítani a programját

A szavazásban motiválhat, ha úgy érezzük, van esélyünk hozzájárulni egy nekünk tetsző párt vagy pártszövetség kormányalakításához is. De ha amúgy is nyerésre állnak a számunkra szimpatikus politikai erők, akkor úgy érezhetjük: nincs értelme vasárnapunkból egy nélkülünk is nyertes ügyre áldozni. Ez a gondolkodás azonban téves, mert nem veszi figyelembe: annak is van jelentősége, hogy mekkora többséggel nyer a kormányt alakító párt vagy pártszövetség.

Minél erősebb a kormány, annál kevésbé kerül az ellenzék kontrollja alá, annál kevésbé kell számolnia az ellenzéki erőkkel. Ma Magyarországon nagyon sok fontos törvény módosításához 2/3-os többség kell – az így szabályozott kérdésekben tehát a kormány kénytelen párbeszédbe elegyedni és alkudozni egy erős ellenzékkel. Ez azt jelenti, hogy az alkudozások során a kormányzó erőknek nincs feltétlenül lehetőségük maradéktalanul megvalósítani programjukat. Ez a demokratikus kormányzás természetes része, azonban a szükséges kompromisszumok mértéke attól is függ, mennyire erős a kormány, és mennyire szorul rá a törvénykezés során az ellenzéki szavazatokra.

A várható nyertesekre szavazók számára tehát az a kérdés: hogyan erősíthetik szavazatukkal a kormányt? A válasz részben a választási rendszer sajátosságaiból vezethető le.

Melyek egy választási rendszer alkotmányosságának legfőbb követelményei? Milyen legyen a választójogunk? Részletesebben olvashat minderről itt elérhető tájékoztatónkban!

2. Miért szavazzak a nyertes párt listájára?

Az országgyűlési választásokon 2 szavazatod van: egy listás és egy egyéni jelöltre leadható szavazat. Ha a számodra szimpatikus párt vagy pártszövetség nyerésre áll, akkor részben egyszerűen a rá leadott listás szavazattal tudod tovább erősíteni kormányzó erőként.

3. Miért szavazzak a nyerésre álló egyéni jelöltekre?

A másik szavazatod a saját választókerületed egyéni jelöltjére adhatod le. Úgy tűnhet, hogy ebben az esetben igazán fölösleges az amúgy is nyerésre álló jelöltre szavaznod, hiszen ezzel nem szerzel a jelölt pártjának újabb parlamenti helyeket. Az egyéni jelölt a szavazatokkal már amúgy is megszerzi a választókerületben megszerezhető 1 db egyéni képviselői helyet. Ez azonban hibás gondolkodás.

Még ha a választókerületedben nyerésre áll is a Neked tetsző egyéni jelölt, akkor is érdemes lehet rá szavaznod. Ez azért van, mert az országos listát állító pártok színeiben induló nyertes egyéni jelöltekre leadott szavazatok egy részét „megduplázzák”, vagyis a pártlistára leadott szavazatként is jóváírják. (Pontosabban: a nyertes egyéni jelölre leadott szavazatokból levonják a második befutóra leadott szavazatokat plusz 1-et, és az így kapott számú szavazatot hozzáadják a nyertes jelölt pártjának listás szavazataihoz.) A pártok által így elnyert szavazatokat töredékszavazatoknak hívjuk. Ha tehát a kedvenc jelölted várhatóan megnyeri a választókerületed, de olyan párt színeiben indul, amelyik országos listát állított és van esélye bejutni a Parlamentbe, akkor a várhatóan nyertes egyéni jelöltre is érdemes szavaznod. Ezzel ugyanis töredékszavazatokat is generálsz, így szintén a Neked tetsző pártalakulat kormányzó erejét erősíted. (Ez persze független jelöltek esetén nem működik, hiszen őket nem párt indítja. Ők senkinek nem tudják „továbbörökíteni” szavazataikat, ezért a rájuk leadott szavazatokból nem születnek további listás szavazatok, ha a választókerületükben nyernek.)

Honnan tudhatod, hogy a kedvenc jelölted pártja állított-e országos listát? Csak nézz rá a másik szavazólapodra: ha a listás szavazólapon szerepel a jelöltre pártja, akkor van országos listája.

4. Bónusz, avagy sosem tudhatod

Sokszor könnyű azt gondolni a sajtóértesülések, közvélemény-kutatások alapján, hogy biztosra vehetjük a választások eredményét. Csakhogy a történelem már számos meglepetéssel szolgált. A választások eredménye nem független Tőled: Te is alakítod, akár elmész szavazni, akár nem. Ne tekintsd tehát véglegesnek a választások eredményét addig, amíg a szavazatok összeszámlálása le nem zárult.

Rajtad is múlik, tehát érdemes szavaznod.

Hová kell menni szavazni és mikor? Hogyan tud a lakóhelyétől távol szavazni? Egyáltalán, mire szavazhat az országgyűlési választásokon? Ezekről és még sok hasonló kérdésről további felvilágosítást talál az Országgyűlési választások 1x1-ünkben.

Mráz Attila

Politikai szabadságjogok Program

 

A prezentációban felhasznált képek a flickr.com-ról származnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.