Mítoszok a máshol szavazásról

Mit jelent az „átjelentkezés”? Honnan hová tudsz átjelentkezni? És mi a különbség a „bejelentkezés” és az „átjelentkezés” között? Hová lehet „átjelentkezni”, és mikor kell más kérelmet kitölteni, ha nem a lakóhelyednél szavaznál? Félreértéseket oszlatunk el, és megmutatjuk, milyen kérelmet kell kitöltened ahhoz, hogy pont ott szavazhass, ahol Te szeretnél!

1. Be kell jelentkeznem oda, ahol szavaznék?

Ha úgy érted, lakóhelyet kell-e bejelentened oda, ahol szavaznál (pl. elmenni a lillafüredi okmányirodába és új lakcímkártyát kérni, ha egy wellness-hétvégét töltenél Lillafüreden a választások napján), akkor a válasz egyértelműen: NEM!

Nem kell új lakcímet létesítened ott, ahol szavaznál.

Csakhogy ettől még nem szavazhat akárki ott, ahol csak akar. (Ez még az európai parlamenti választásokon is így van, pedig ott nem is szavazunk lakóhely szerinti egyéni jelöltekre!) Alapértelmezésben mindenki a lakóhelye (régen: „állandó lakcíme”) szerinti szavazókörben szavaz. (Hogy ez hol van, kiderítheted itt.) Ha ehhez képest máshol szeretnél szavazni, erre lehetőséged van új lakcím bejelentés nélkül, DE kérelmezned kell.

2. A máshol szavazás fajtái, avagy egyenes út a kérelmek útvesztőjében

Mit kell tehát tenned, ha máshol szeretnél szavazni? A máshol szavazást kétféleképp kérelmezheted attól függően, hol van az a máshol, ahol szavaznál.

(1)    Ha külföldön szavaznál: külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmet kell kitöltened.

On-line itt töltheted ki és nyújthatod be: válaszd a „külképviseleti névjegyzékbe vételhez kapcsolódó kérelem” menüpontot! Ha postán akarod feladni, ezt a formanyomtatványt töltsd ki.

(2)    Ha belföldön szavaznál: átjelentkezési kérelmet kell kitöltened.

On-line itt töltheted ki és nyújthatod be: válaszd az „átjelentkezéssel történő szavazással kapcsolatos kérelem” menüpontot! Ha postán akarod feladni, ezt a formanyomtatványt töltsd ki.

Egyik kérelem sem változtatja meg a lakcímed, és mindegyik kérelem csak az adott választásra szól. Legközelebb tehát ismét a saját lakóhelyednél szavazol, ha másképp nem kéred.

3. Tippek, trükkök a kitöltéshez

Amikor a Neked megfelelő kérelmet kitöltöd, az adataidat pontosan másold a lakcímkártyádról.

  • Második utónevek: Ne felejtsd le a második utóneveket, és az utóneveket pontosan a lakcímkártyán szereplő sorrendben tüntesd fel a kérelemben is.
  • dr., ifj., id.: Ezek az előtagok sokszor a név részei (pl. így szerepelnek édesanyád személyi igazolványában vagy a Te útleveledben). Ilyenkor fel kell tüntetni őket.
  • Minden a születési név része, amit nem házasságkötéskor vettél fel. Senki se születik doktornak, de ha doktori címet szerzel (és nem a feleségedtől/férjedtől szerezted), ez a születési nevednek is a része lesz. Röhögni lehet – lehagyni nem!

(Szintén meglepő, de ha névváltoztatást kérelmezel, és az nem a házassági névviselésre vonatkozik – pl. „Németh Lászlóné” helyett „Dömötör Eufrozina”, ha ez utóbbi volt a házasság előtt viselt név –, akkor a névváltoztatás is a születési név megváltoztatását eredményezi. Tehát ilyenkor a megváltoztatott születési neved kell feltüntetned a helyi választási irodának megnyújtott kérelmen is.)

  • Személyi azonosító: Közismert nevén „személyi szám”. Könnyű elgépelni, szóval másold le pontosan, szépen, ahogy a csillag…stb.
  • E-mail értesítés: Adj meg e-mail címet is értesítési elérhetőségnek! Így tud a lehető leggyorsabban kommunikálni veled a választási iroda. Aztán ne felejtsd el nézegetni a Spam mappád is, ha nem találod a válaszuk!

 

4. Mielőtt benyújtod

Ha on-line nyújtod be a célodnak megfelelő kérelmet, mentsd el PDF file-ba az utolsó képernyőt, ahol az összes adatod szerepel, mielőtt benyújtanád a kérelmet. Ez még jól jöhet, ha nem hallasz a választási irodától, vagy ha adategyezés hiányában visszautasítanák a kérelmed.

Ha levélben nyújtod be a kérelmet, készíts róla másolatot, mielőtt feladnád, és tértivevényes küldeményként add postára. Így nem vész el olyan könnyen sem a postán, sem a választási irodák irattömegében, és azt is megtudod, mikor érkezett be kérelmed a választási irodába. A döntéshozókat is szigorú határidők kötik, nem csak Téged!

5. Mi van, ha meggondoltam magam?

Ha mégsem szeretnél máshol szavazni, akkor ugyanazzal a kérelemtípussal vonhatod vissza a kérelmed, mint amit benyújtottál.

Ha tehát külképviseleti szavazást kérelmeztél, akkor csak a külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelem újbóli kitöltésével tudod töröltetni magad a külképviseleti névjegyzékből. Ezzel automatikusan visszakerülsz a lakóhelyed szerinti szavazókör névjegyzékébe.

A külképviseleti névjegyzékből való törlést ugyanaddig lehet kérelmezni, mint a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt: a 2014-es EP választásokon 2014. máj. 17. szombat 16h-ig.

FONTOS: átjelentkezési kérelemmel NEM tudsz „lejelentkezni” a külképviseleti névjegyzékről! Az átjelentkezési kérelem CSAK belföldi szavazókörök közötti „váltásra” használható.

Ha belföldön már átjelentkeztél valahová, de inkább mégis a lakóhelyed szerinti szavazókörben szavaznál, vagy egy harmadik belföldi helyszínen, akkor ismét egy átjelentkezési kérelmet kell kitöltened.

Ebben az esetben is ugyanaz a határideje az átjelentkezésnek „oda” és „vissza”. A 2014-es EP választásokon 2014. máj. 23. péntek 16h.

6. Ha nem vagy rosszat hallasz vissza…

Előfordulhat, hogy sok idő (3 nap –1 hét) elteltével sem hallasz a kérelmed elbírálásáról a helyi választási irodától. Fogj gyanút: a fenti kérelmeket a beérkezésük napján (vagy ha nem munkanap, a következő munkanapon) el kell bírálni. Ha tehát on-line nyújtottad be a kérelmed, és megadtál e-mail értesítési címet, alapesetben ennyi idő után már a postaládádban kell lennie a jóváhagyó vagy elutasító határozatnak. Amennyiben ez még sincs így:

  1. Nézd meg a Spam mappád.
  2. Ha ott sincs válasz, keresd vissza a kérelmed másolatát, és nézd meg, hogy megadtál-e e-mailes értesítési címet.
  3. Ha nem, kérj meg valakit, hogy figyelje a postaforgalmad az állandó lakóhelyeden. Oda mindenképp küldenek másolatot a határozatról.
  4. Ha se e-mailen, se postán nem érkezik ésszerű időn belül válasz, hívd fel a választási irodát, és érdeklődj. És nyugodtan adj be újabb kérelmet. Legfeljebb elutasítják, mert már a réginek eleget tettek, azaz fölösleges volt az újabb. Ne várd ölbe tett kézzel, amíg letelik a kérelmezési határidő!

Az is előfordulhat, hogy elutasító határozatot kapsz. Mi a teendő ilyenkor?

  1. Ha hibásak voltak a megadott személyes adataid, adj be egy újabb kérelmet a helyes adatokkal. NEM kell fellebbezned, ezzel csak húznád az időt.
  2. Nézd meg a kérelmed félretett másolatát. Ha tényleg teljesen pontosan töltötted ki az irataid alapján, akkor menj be a helyi választási irodába – a lakóhelyed szerinti önkormányzathoz –, és kérj betekintést a szavazóköri névjegyzékbe. A személyes betekintéshez mindenkinek joga van. (Telefonon nem fognak kiadni semmilyen adatot – erre sajnos rá kell szánnod az időt.) Jegyezd fel magadnak az adataid úgy, ahogy azok a névjegyzékben szerepelnek, és pontosan ez alapján tölts ki egy újabb kérelmet! Akkor is kövesd pontosan a névjegyzéket, ha az abban talált adatok eltérnek az irataidban szereplőktől.

    Ha viszont az okmányaidban szereplő személyes adatok nem egyeznek a központi névjegyzékben szereplőkkel, ez gondot okozhat a szavazás helyszínén, amennyiben a hibás okmánnyal próbálod igazolni személyazonosságodat. Ezért gondoskodj időben a helyes adatokat tartalmazó okmányok beszerzéséről!
  1. Csak akkor válaszd a fellebbezést, ha
    (a)  már nincs időd benyújtani egy újabb kérelmet úgy, hogy az beérkezzen a határidő leteltéig, vagy ha
    (b)  külföldön vagy, és bár pontosan az irataid alapján töltötted ki a külképviseleti névjegyzékbe való felvételi kérelmet, most nincs lehetőséged hazautazni és jól megnézni a névjegyzéket, hiába szeretnéd.

Az EP-választásokról készült 1x1-ünkben itt tudhatsz meg még többet az EP választásokról!

Mráz Attila

Politikai Szabadságjogok Program

 

*A címlapon szereplő kép Szabó-Somody Áron illusztrációja.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.