A nagykutyákra is érdemes

Blogsorozatunk előző részében azzal foglalkoztunk, miért érdemes elmenned szavazni az EP-választásokon, ha kisebb pártokkal szimpatizálsz. Ebben a részben azt mutatjuk meg, miért érdemes akkor is elmenned szavazni, ha a nagyobb, népszerűbb pártok valamelyike felel meg legjobban nézeteidnek, érdekeidnek.

Az előző részben amellett érveltem, hogy az EP-választásokon nem igazán beszélhetünk győztesekről és vesztesekről, mert csak a frakcióalakítás során derül ki, melyik magyar párt tudja a leghatékonyabban képviselni érdekeid, nézeteid. Te tehát annyit tehetsz, hogy bejuttatod a nézeteidhez, érdekeidhez legközelebb álló pártot az EP-be. Az már a pártokon múlik, hogyan tudnak élni a képviselői helyeik adta lehetőséggel – viszont kisebb, népszerűtlenebb, kevesebb helyet szerzett pártok is kitűnően élhetnek vele, ezért rájuk is érdemes szavaznod.

Most két olyan megfontolást kínálunk, amelyek miatt Neked is érdemes elmenned szavazni akkor is, ha olyan pártra szavaznál, amelyek nagy eséllyel amúgy is sok Európai Parlamenti képviselői helyet szereznek.

Hogyan kell érvényesen szavazni az EP-választásokon? Mire és hogyan lehet szavazni? Többet megtudhatsz az EP-választásokról szóló 1x1-ünkből!

1. Visszajelzés

Az Európai Parlamenti választások a már népszerűbb, országgyűlési mandátumokat szerzett pártoknak visszajelzésként szolgálhatnak arról, hogy mennyire vagy elégedett a munkájukkal. Ha Neked a kormányzó erők vagy a nagyobb parlamenti ellenzéki erők szimpatikusak, programjukkal való azonosulásodat kifejezheted az EP-választásokon is. Az ilyesfajta visszajelzéseknek különösen azért van jelentősége, mert a 2014-es országgyűlési választásokon a legtöbb nagy párt nem önállóan, hanem különféle pártszövetségekbe tömörülve mérette meg magát. A nagyobb, népszerű pártoknak sem lehet tehát pontos képe arról, hogy a választók mennyire elégedettek programjukkal illetve azzal az irányvonallal, amelyet képviselnek. Ha tehát Te egy nagyobb, népszerűbb párttal tudsz azonosulni, a rájuk leadott szavazatod további megerősítés a pártnak, hogy ne változtasson a Neked tetsző irányon.

2. Nagyobb támogatás, jobb alkupozíció

Ahogy az előző részben említettem, az Európai Parlamentben döntően attól függ egy magyarországi párt ereje, hogy be tud-e csatlakozni egy, lehetőleg minél erősebb frakció munkájába. Azt is megjegyeztem, hogy a több képviselői helyet szerzett pártok sem feltétlenül teljesítenek jól ezen a téren. A szavazatod azonban közvetetten mégis segítheti a Neked szimpatikus párt frakcióba tömörülését. Az EP-be bekerült többi képviselőnek ugyanis sokszor érdekében állhat minél nagyobb nemzeti képviselőcsoportokkal szövetségre lépni a képviselőcsoportok megalakításakor. Ezzel a létrejövő frakció erejét növelik. Tehát minél több képviselői hellyel tud hozzájárulni egy magyarországi párt egy frakcióhoz, annál jobb alkupozícióban lehet, amikor egy nagyobb frakcióhoz kíván becsatlakozni. (Ez nem jelenti azt, hogy az adott frakció feltétlenül szívesen látja, vagy hogy a pártnak egyáltalán szándékában áll belépni egy frakcióba – de a nagyobb létszám legalábbis jobb alkupozícióba hozhatja.) Mivel pedig az EP választási rendszere arányos, azaz minél több szavazatot adnak egy pártra, annál több képviselői helyet szerez, a nagyobb pártokat is van értelme még jobb alkupozícióba hoznod szavazatoddal.

Nem érdemes tehát otthon maradnod, ha amúgy is népszerű pártra szavaznál: a Te szavazatod is fontos visszajelzés lehet a hozzád közel álló pártnak, és akár javíthatja alkupozícióját is az európai parlamenti frakciók kialakítása és működése során.

Mráz Attila

Politikai Szabadságjogok Program

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.