Orosz Mihály Zoltán a Budapest Pride-on

 

Az eredeti kép forrása: szupercella.tumblr.com

Érpatak polgármestere, Orosz Mihály Zoltán a TASZ-ra hivatkozva szeretett volna bejutni a hétvégi Budapest Pride felvonulás gyülekező helyszínére. A rendezők ezt nem engedték neki, amire válaszul ő egy olyan ítéletet lobogtatott, ami a TASZ keresete nyomán született három héttel ezelőtt. 

Mit szeretett volna elérni a polgármester?

Magyarországon – mint sok más világvárosban – évente a gyülekezési szabadságot gyakorolva felvonulást rendeznek, amelynek témája a melegek illetve tágabban az LMBT+ emberek egyenjogúsága. Budapesten ez a felvonulás idén július 5-én volt. A rendezvényt magánszervezetek, elsősorban egy alapítvány szervezi évek óta. Erre a rendezvényre szeretett volna az érpataki polgármester bejutni, kezében olyan táblával, amellyel a felvonulókkal való egyet nem értését akarta kifejezni.

Miért nem engedték be a polgármestert?

A rendezvény évek óta biztonságosnak számít, de ez nem volt mindig így. A felvonulóknak sajnos mindig szembe kell nézniük agresszívabb ellentüntetőkkel, akik ma szerencsére a kordon túloldaláról kiabálnak. De korábban előfordult, hogy megdobálták a felvonulókat, és az idén is megtörtént, hogy valaki – a belépéskor kötelező rövid biztonsági ellenőrzést kijátszva – bejutott a felvonulók közé, és ott kezdte el inzultálni a békésen demonstrálókat: felmászott egy kamionra, és a felvonulók testi épségét veszélyeztetve megakasztotta a menetet. A Felvonulási téren az ellentüntetők megrohamozták és áttörték a kordont. A rendezvény szervezője felelősséggel tartozik a saját rendezvénye biztonságáért, akik a felhívására ellátogatnak a felvonulásra, azokat – akár a rendőrség segítségével – meg kell védenie a biztonságukat fenyegető elemektől. Ezért van évek óta szigorú beléptetés a Budapest Pride rendezvényeken, ahol nemcsak a veszélyes tárgyakat ellenőrzik, de azt is, hogy a többiekre veszélyes emberek se kerülhessenek a kordonon belülre.

Miről szólt az az ügy, amire a polgármester hivatkozott?

A Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítélete szerint Orosz Mihály Zoltán, Érpatak polgármestere a községe polgárát, Szőllősi Gábort, a TASZ munkatársát politikai véleménye miatt diszkriminálta, amikor 2013. február 9-én rendőrökkel vezettette ki az önkormányzat által szervezett nyilvános rendezvényről, amelyet a „becsület napja” alkalmából tartottak. A rendezvényt a polgármester az önkormányzat nevében eljárva szervezte meg, a helyszín a helyi általános iskola volt. A rendezvényre ellátogatott Szőllősi Gábor, érpataki lakos, egyben a TASZ munkatársa, valamint Tódor János újságíró. Amikor a polgármester meglátta őket a közönség soraiban, verbálisan rájuk támadt, vélt liberális nézeteik miatt pocskondiázta és nemkívánatos személyeknek nevezte őket, majd rendőrt hívott. A rendőrség annak ellenére kivezette Szőllősit és Tódort, hogy rendzavarásra a polgármester állításán kívül semmilyen jel nem utalt. A TASZ hátrányos megkülönböztetés miatt beperelte az érpataki polgármestert és önkormányzatot. A Nyíregyházi Törvényszék nagy részben helyt adott a keresetnek azzal, hogy a polgármester által elkövetett személyiségi jogsértésért jogilag az önkormányzat felel.

Ennek az ügynek a jelentősége abban áll, hogy az egyenlő bánásmódról szóló törvény által védett tulajdonságok közül a politikai vélemény volt a megkülönböztetés alapja. Orosz Mihály Zoltánról a bíróság minden kétséget kizáróan megállapította, hogy kizárólag azért távolíttatta el az önkormányzati rendezvényről Szőllősit és Tódort, mert az övétől eltérő politikai nézeteket vallanak.

Miért volt jogsértő az, amit a polgármester tett, és miért nem volt az, ami a pride-on történt vele?

Jelentős különbség van a két rendezvény között. Az a rendezvény, amelyet a polgármester az önkormányzat, vagyis a teljes közösség nevében szervezett, mindenkinek szól, ahogy az önkormányzat is mindenki önkormányzata, nemcsak azé, aki a polgármesterrel egy politikai véleményen van. A jog ezt azzal juttatja kifejezésre, hogy az ilyen rendezvény ugyanúgy az egyenlő bánásmódról szóló törvény hatálya alá tartozik, mint bármely más hivatalos aktus, így a polgármester nem hivatkozhat a gyülekezési törvény biztosította szabadságára a résztvevők megválogatása körében. A Budapest Pride ezzel szemben a gyülekezési szabadság gyakorlása körében szervezett rendezvény: azok, akik közösen akarják közterületen kifejezni politikai véleményüket, ezt megtehetik, és joguk van ezzel összefüggésben arra, hogy biztonságosan tehessék ezt. Nem kell eltűrniük maguk között, a saját rendezvényükön a velük egyet nem értőket: ellentétben a polgárokkal szemben kötelezően semleges önkormányzattal, ők a más véleményen lévőket távol tarthatják maguktól.

Akkor Orosz Mihály Zoltán nem fejezheti ki az ellenvéleményét?

Dehogynem. Az ellentüntetés teljesen jogszerű véleménykifejezési forma. Az érpataki polgármester elmehet a helyszínre, kiabálhat, nyilatkozhat, táblákat tarthat a magasba – de nem valaki más rendezvényén, hanem annak közelében, ellentüntetőként. Ez történt Orosz Mihály Zoltánnal: kamerák kereszttüzében elmondhatta a véleményét, lefényképezték a tábláját, a róla készült videó bejárta az internetet. Véleménynyilvánítási szabadsága azonban nem terjed ki arra, hogy azok, akikkel ő nem ért egyet, a saját rendezvényükön legyenek kénytelenek őt megtűrni. 

 

Szabó Máté Dániel

TASZ - szakmai igazgató