Ki szivárogtat a kedves HírTV-nek?

Az eddigi legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw.hu alapítója és a tüntetéseken aktív szerepet vállaló Várady Zsolt tizenegy évvel ezelőtti, jelentéktelen tettével kapcsolatos hivatalos iratokat valaki kiszivárogtatta a HírTV-nek. A Magyar Narancs pedig megírta, hogyan vert meg egy házaspárt Habony Árpád. Mi a különbség a két eset között?

Várady Zsoltról 2014. november 27-én a Hír Tv és az mno.hu közzé tette, hogy ellene kábítószerrel való visszaélés miatt büntetőeljárás volt folyamatban. Ezután az esetleges csúsztatások elkerülése érdekében Várady Zsolt úgy döntött, hogy ő maga teszi közzé az ügy hivatalos iratait. A bűnügyi adatok különleges személyes adatnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy az egyszerű személyes adatokhoz képest is extra védelem alatt állnak.

Valaki különleges személyes adatát elsősorban akkor szabad mások tudomására hozni, ha ehhez az érintett írásban hozzájárul. Az, hogy a “botrány” kirobbanása után Várady nyilvánosságra hozta az iratokat természetesen nem tekinthető az eredeti nyilvánosságrahozatalhoz való hozzájárulásnak. Kivételesen törvény is elrendelheti, hogy az érintett hozzájárulása nélkül kezeljenek ilyen adatokat. A történetben szereplő bűnügyi személyes adatokat kizárólag állami vagy önkormányzati szerv kezelheti.

A legfontosabb kérdés az, hogy vajon melyik állami szerv kezelhette azt az adatot, és honnan szivároghatott ki, hogy Várady ellen csekély mennyiségű kábítószer (pontosabban 0.19 gramm növényi ágvégződés) miatt eljárás volt folyamatban 2003-ban, amelyben 2004-ben az ügyészség a vádemelés elhalasztásáról határozott, majd 2005-ben a büntetőeljárást megszüntette az eredményes elterelés miatt. Az ügyben a következő hatóságok jártak el: Budapest XIII. Kerületi Rendőrkapitányság és a Budapest V. és XIII. Kerületi Ügyészség. Bírósági szakba az eset sosem került.

Várady Zsoltot a TASZ ügyvédje képviseli ügyében, amelyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk. A beadványunk nem arra irányul, hogy a Hír TV magatartását vizsgálja a Hatóság. Ezzel szemben azt indítványoztuk, hogy a NAIH vizsgálja ki, hogyan kerülhetett sor a különleges személyes adatok jogellenes kezelésére, továbbítására. A különböző jogszabályok szerint a bűnügyi nyilvántartásban 2008 után már nem szerepelhettek volna ezek az adatok, de a rendőrségnek még van jogi alapja az adatkezelésre és a nemzetbiztonsági szolgáltatokat sem lehet kizárni egy olyan ember érintettsége esetén, aki az iwiw tulajdonosa volt, jelenleg pedig közszereplőként kormányellenes tüntetések szervezője és szónoka.

Ehhez képest Habony Árpád nyugdíjas-rugdosós ügye merőben más. Habony és Várady is közszereplők. A miniszterelnök főtanácsadójának esetében azonban a sajtóhoz nem az ügyészségtől vagy a bíróságtól jutott el az információ, másrészt ott Habony a cikket jegyző Rényi Pál Dániel ellen tett feljelentést, sikertelenül. Ráadásul ebbe  még bele sem bírt törődni.

Elég valószínű, hogy a kormánnyal szemben kritikus civil szervezetek dolgozói és az aktívan fellépő állampolgárok számíthatnak arra, hogy a hatóságok szorgalmasan keresgélik a múltjukban és jelenleg is gyűjtögetik róluk az olyan információkat, amikről azt feltételezik, hogy kellemetlen helyzetbe lehet vele hozni valakit. Az ismert okoknál fogva nincs különösebb reményünk, hogy az Adatvédelmi Hatóság eredményesen kivizsgálja majd, hogy Várady esetében a szivárogtatás hogyan történhetett, nemhogy arra találna bizonyítékot, hogy ez szisztematikusan történik.

Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy a rendőrségtől az ügyészségen át, a nemzetbiztonsági szervekig mindehol dolgoznak tisztességes közszolgák. A TASZ és más civilszervezetek jogsegélyszolgálata minden tőle telhetőt megtesz, hogy ha közülük valaki leleplezne ilyen esetet, akkor megfelelő védelemben részesüljön!

A #kedveshírtv kampányban nem írtam ki facebookra, de 8 éves koromban anyukám azt mondta, hogy kaphatok egy “tábla” matricát. Ő elkezdte intézni a bevásárlást, én meg válogattam. Hosszas tépelődés után is képtelen voltam választani kettő közül, így az egyiket megpróbáltam begyömöszölni a zsebembe, de egy vásárló kiszúrta és nagyon csúnyán nézett rám. Olyan lelkiismeret-furdalásom lett, hogy a mai napig néha felriadok éjjel.

 Hidvégi Fanny - Adatvédelmi és információszabadság programvezető

Foto credit: href="https://www.flickr.com/photos/34083234@N06/3833830064/">sandra_s. via Compfight cc

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.