Jön a meleg hullám Európába?

Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bírósága (Bíróság) egyhangúan úgy döntött hogy az olasz állam sérti az azonos nemű párok alapvető jogait, ha nem biztosít a kapcsolatuknak jogi elismerést és védelmet.

Három olasz meleg pár tett panaszt az olasz állam ellen a Bíróságon, ugyanis a jelenleg hatályban lévő törvények lehetetlenné teszik a kapcsolatuk jogi elismertetését, pillanatnyilag ugyanis sem házasságot, sem bejegyzett élettársi kapcsolatot nem köthetnek meleg vagy leszbikus párok Olaszországban. A múlt héten a Bíróság egyhangúan döntött, hogy a felpereseknek sérült a családi és magánélethez való joguk.

Az első per 2008-ban volt, azóta mind a három pár megpróbálta kapcsolatukat elismertetni különböző jogi fórumokon, sikertelenül. Még az olasz Alkotmánybíróság is úgy ítélkezett, hogy a házasság intézménye csak a tradicionális kapcsolatokra vonatkozik, azaz, külön nemű kapcsolatokra, és nem terjed ki azonos nemű párokra. Mivel sehogyan nem sikerült a kapcsolatuk jogi elismerése, kénytelenek voltak  a Bírósághoz fordulni 2011-ben. Ebben a perben közreműködött több civil szervezet is, köztük az ILGA-Europe (nemzetközi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezet).

A Bíróság kijelentette, hogy a sértettek kapcsolata nem kapott jogi elismerést vagy védelmet, holott joguk lenne rá. Az ítéletben különböző tényekre mutatott rá a Bíróság, például arra, hogy a 47 tagállamból 24 tagállamban létezik valamilyen jogi elismerés az azonos nemű pároknak. Arra is rámutattak, hogy az olasz Alkotmánybíróság többször hívta fel az olasz Parlament figyelmét, hogy az azonos nemű párok kapcsolatát valamilyen formában jogilag is el kell ismerni. Arra is hivatkozott a Bíróság, hogy közvéleménykutatások szerint az olasz emberek többsége támogatja az azonos nemű kapcsolat elismerését. A Bíróság kártérítést (5000 Euro páronként) és költségtérítést ítélt meg a három párnak. Ez az ítélet még nem jogerős, a következő három hónapban lehet fellebbezni.

Mik a lehetséges következményei ennek az ítéletnek? Fog fellebbezni a döntés miatt az olasz állam? Mi lesz azokban az Európai Uniós országokban, ahol jelenleg sem bejegyzett élettársi kapcsolatot nem lehet létrehozni, sem házasságot nem lehet kötni az azonos nemű pároknak? Mint például Olaszország, Bulgária, Ciprus, Észtország, Görögország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia. Lesz-e „per-hullám”? Ha egy család az Európai Unión belül elköltözik, a különböző jogi lehetőségek vagy azok hiánya azt fogja jelenteni, hogy egy azonos nemű pár az egyik országban házastársnak számít, a másikban bejegyzett élettársnak, a harmadikban meg csak kalandravágyó útitársnak?  

Ezekre a kérdésekre ma még nem tudjuk a választ. Az azonban biztos, hogy a májusi  ír népszavazás után júniusban az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága döntött úgy, hogy az azonos nemű pároknak alkotmányos joga a házasság. Igen izgalmas nyarunk volt eddig, és reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik!

Holland Kati

A kép forrása: http://compfight.com/