Gyógyászati kannabisz: tudomány és tapasztalat

A Magyar Orvosi Kannabisz Egyesülettel (MOKE) tartott közös filmklubunk harmadik részében az elméletet és a gyakorlatot ütköztetjük. A kannabisz-kutatások atyjával készített film az orvostudomány fejlődését ismerteti a területen, meghívott orvos előadónk pedig kutatómunkája mellett a páciensi oldalról gyűjtött személyes tapasztalatairól fog beszámolni.

Ma már furcsa belegondolni, hogy a 19. században a kannabisz használata bevett gyakorlat volt az európai gyógyászatban. A növény hatóanyagainak felfedezésére és jótékony hatásainak tudományos igazolására a 20. század második feléig kellett várni. E kutatások nagyrészt egy bolgár származású, izraeli vegyész, Raphael Mechoulam nevéhez fűződnek, akinek életét és munkásságát feldolgozó „A tudós” című filmet fogjuk levetíteni. A dokumentumfilmet az a Fundación Canna készítette, aki világszerte támogatja a gyógyászati kannabisszal kapcsolatos kutatásokat és tájékoztató munkát – így a mi ez irányú tevékenységünket is.

Miután az első filmklubunkon egy általánosabb áttekintést nyújtottunk a kannabisz jótékony hatásairól, a második alkalommal a Sclerosis Multiplex esetén várható eredményekre koncentráltunk. Két alkalom elég volt ahhoz, hogy betegek, orvosok, gyógyszerészek és aktivisták csatlakozzanak a munkánkhoz és közösen dolgozzanak velünk a kitűzött célokért. Mindkét eseményen beszéltünk a magyarországi igénylés lehetőségeiről, aminek köszönhetően már több beteg is kérelmet nyújtott be kannabisz-alapú gyógyszer alkalmazására.

A film vetítését követően egy magyar orvos fog beszámolni a kannabisz gyógyászati tulajdonságait vizsgáló kutatásokról és saját tapasztalatairól. Az orvos saját bőrén élte át a hatástalan gyógyszerekkel kezelt páciens helyzetét. Rákos megbetegedését a kemoterápia ugyan elmulasztotta, a mellékhatások – többek között a krónikus fájdalom – azonban máig fennmaradtak. Míg a felírt fájdalomcsillapítók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket és újabb mellékhatásokat idéztek elő, addig egy kannabisz készítménnyel végzett rövid külföldi terápia jelentős javulást eredményezett. Az orvos hónapok óta várja, hogy a tájékoztatásunk nyomán beadott igénylésével hozzájuthasson az EU-ban törzskönyvezett kannabisz-alapú gyógyszerhez.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt március 17-én, pénteken 18:00-kor kezdődő filmklubunkba, a Bem Moziban. A belépés ingyenes.

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.