Minden emberi találkozásban ott a forradalom lehetősége

Hallgrímur skizofréniával diagnosztizált férfi volt, egykori drogfogyasztó. Életének története azonban sokkal több, mint egy betegségtörténet. 

Éveken keresztül vegetált különböző pszichiátriai osztályokon, a puszta létezéshez szükséges minimális egyensúly állapotában.

Egy napon azonban megváltozott valami és Hallgrímurra ráköszöntött a szerencse. A szerencse pedig egy pszichológus, Auður Axelsdóttir képében érkezett, aki végre nem tünetek együtteseként, hanem emberként tekintett a férfira és aki mélyen hitt a felépülésében.

Közösen megalapították az Elme Erő nevű csoportot, mely fennállásának közel tizenöt esztendeje során a legaktívabb mozgalommá vált Izlandon.

Hallgrímur már nem él, de a csoport több száz tagja jelenleg is azért dolgozik, hogy a pszichiátriai diagnózissal élő emberek a közösség egyenrangú tagjai lehessenek.

Mert ők lennének azok, akiknek a mentális egészségügyi módszerek kialakításában, végrehajtásában és ellenőrzésében a legnagyobb szerepet kellene biztosítani.

Sajnos Magyarországon ez ma fájóan hiányzik. A mindent átható paternalizmus, az “én tudom mi a jó neked” vas szigora reteszeli be a zárt osztályok kapuit.

Milyen alapelvek mentén dolgoznak Izlandon? Nézd meg új videónkat és tudj meg többet az Elme Erő csoport munkájáról!

Milanovich Dominika

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.