Az arcképed nem szabad préda!

Olyan érzés volt, mintha egy pornóoldalon láttam volna viszont a képemet" – írta nekünk Bálint*, pedig a róla készült fényképen ruhában volt, és a képben igazán nem volt semmi vállalhatatlan. Bálint képét ugyanis a PestiSrácok.hu engedély nélkül használta fel egy sorosozós, civilezős propagandacikk illusztrációjaként. Bálint ezzel a politikai kontextussal egyáltalán nem tudott azonosulni. Segítségünkkel a kiadóhoz fordult, és képe törlését kérte. Ha Te is így jártál, használd mintakérelmünket, és ne hagyd, hogy bárki engedély nélkül használja fel a képmásodat!

Bálint a tavalyi Bánkitó fesztiválon vett részt. A belépőjegy megvásárlásával – ahogy mindenki más – ő is elfogadta  a házirendet, aminek megfelelően a fesztivál munkatársai képeket készíthettek róla, és azokat megoszthatták online felületeken is. Ez történt azzal a képpel is, amit a fesztiválnak dolgozó fotós készített Bálintról egy felhős nyári reggelen. Bálint nem is kifogásolta, hogy a kép megjelent a fesztivál Facebook-oldalán. Néhány hete azonban a PestiSrácok.hu nevű propagandaoldal a Bánkitó fesztiválról jelentetett meg egy anyagot, amelyben a változatos kulturális és közéleti témájú rendezvényeknek otthont adó fesztiválra is megpróbálta rásütni – többek közt – a már unalomig ismert sorosozós és civilezős bélyeget.

Kormányközeli propagandát írni önmagában persze nem jogszerűtlen: a propagandistának nem a bíróság, hanem a demokratikus nyilvánosság és saját lelkiismerete előtt kell elszámolnia mindaddig, amíg munkája egyszerűen csak színvonaltalan, de nem jogellenes.

A PestiSrácok.hu azonban túllépett ezen a határon, amikor cikkéhez illusztrációként a Bánkitó fesztivál Facebook-oldaláról Bálint képét használták fel, az ő beleegyezése vagy akár tudomása nélkül.

Veled is megtörténhet, hogy egy rólad jogszerűen készült képet a hozzájárulásoddal nyilvánosságra hoznak a Facebookon, ahonnan aztán valaki más a Te hozzájárulásod nélkül veszi át és használja fel saját céljaira. Fontos azonban tudnod, hogy az arcképmásod felett Te rendelkezel. Nem veszíted el ezt a jogod, nem lesz szabad préda a rólad készült kép csak azért, mert egyszer felkerült a Facebookra vagy más közösségi oldalra. Az arcképmásod a személyes adatod, amit kizárólag azok használhatnak fel, akiknek erre engedélyt adtál, és ők is kizárólag arra a célra, amelyhez hozzájárultál. A PestiSrácok.hu-nak tehát engedélyt kellett volna kérnie Bálinttól, hiszen teljesen más célra használták fel az őt ábrázoló képet, mint amire ő engedélyt adott.

Akadnak azért kivételek is az előbbi szabály alól. Egyrészt, ha egy tömegfelvételen vagy látható – például egy tüntetésről, koncertről készült felvételen a tömeg részeként –, akkor a képet az engedélyed nélkül is szabadon felhasználhatják. Másrészt akkor is tűrnöd kell a képmásod felhasználását, ha egy nyilvános közéleti szereplésről készült rólad kép, függetlenül attól, hogy az egy portré, vagy tömegben vagy látható. Például ha egy közéleti témájú kerekasztal-beszélgetés egyik meghívottja vagy, vagy éppen sajtótájékoztatót tartasz, vagy esetleg beszédet mondasz egy tüntetésen – még ha egyedül is vagy a színpadon –, bárki lefényképezhet és közzéteheti a felvételt az engedélyed nélkül is. Bálint képe azonban nem ilyen.

Egy fiú békésen álldogál egyedül a tóparti reggelen, távol bármiféle közéleti eseménytől – ennyi látható a képen, immáron közvetlenül a PestiSrácok.hu cinikus, megbélyegző cikk-címe felett. Bálintot tehát nem a tömeg részeként fényképezték, és a kép egyáltalán nem közéleti szereplésről készült.

Bálint nem hagyta annyiban. A segítségünkkel elkészített adattörlési kérelemmel a PestiSrácok.hu kiadójához fordult, amelyben arcképe felhasználásának azonnali megszüntetését kéri. Hamarosan kiderül, a kiadó orvosolja-e mulasztását, és törli-e az illetéktelenül felhasznált képet.

Ha Te is úgy jártál, mint Bálint, használd Te is bátran innen letölthető mintakérelmünket! Töltsd ki az adatokat, majd add fel postán tértivevényes levélként. Tegyél te is tégy azért, hogy mások ne használhassák szabad prédaként az arcképed!

*: A szövegben szereplő személyes adatokat megváltoztattuk.

Mráz Attila

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.