Fontos és jó döntéseket hozott a Médiahatóság a szabad netezésért

 

A Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság (NMHH) kérésünkre két, az internet semlegességével kapcsolatos határozatot tett közzé. Mindkét esetben előremutató és jó döntések születtek, amelyek mindenkinek fontosak lehetnek, akik hisznek a szabad netezésben.  (A határozatok elérhetőek itt és itt).

Oké, de mi az a netsemlegesség és miért olyan fontos?

A netsemlegesség az az elv, amely szerint az internetet szolgáltató vállalatoknak azonos módon kell megítélniük az online elérhető tartalmakat, weboldalakat. Tehát az elv szerint egyik oldalt sem érheted el egy szolgáltató döntése miatt olcsóbban vagy gyorsabban, mint a többit, hiszen ha így lenne, ezeket az oldalakat valószínűleg gyakrabban látogatnád.

És hogy miért olyan fontos az internet semlegessége? Előfordult már veled valaha, hogy elfogyott a havi mobilnet kereted? Képzeld el, hogy egy szolgáltató úgy dönt, az ő általa választott híroldalt és az ahhoz kapcsolódó blogokat olyan díjcsomagban ajánlja, amelyben az adott oldal letöltése nem „fogyasztja” a havi adatkeretet. Sokan hajlandóak lennének olyan díjcsomagot választani, ami olcsó és ráadásul nem számít adatforgalomnak egy bizonyos híroldal látogatása. Ezzel a módszerrel nem csak a kevésbé tudatos felhasználók ízlését, hanem a politikai értékválasztásaikat is képesek lennének befolyásolni a szolgáltatást nyújtó cégek.

Képzeljük el a játék kedvéért azt is egy pillanatra, hogy ezt felismerve egy éppen kormányon lévő politikai párt esetleg megkísérel nyomást is gyakorolni egy szolgáltatóra, hogy csak az őt jó színben feltüntető oldalakat lehessen olcsóbban elérni a neten. Az ilyen próbálkozások útját is elvágta az NMHH a szigorú és következetes döntéseivel.

Miről is hozott pontosan döntést az NMHH?

A Telenor olyan mobilinternet-előfizetési csomagokat talált ki, amelyekben bizonyos tartalmak fogyasztásával nem csökken az előfizető számára elérhető havi adatforgalomi keret. Az egyik csomagban néhány népszerű zenecsatorna kerül kivételezett helyzetbe, a másik csomagban pedig előre meghatározott közösségi alkalmazások (Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram, Twitter és a Viber). Ezzel a díjszabással a Telenor arra ösztönzi a díjcsomagot választó felhasználókat, hogy az általa mint szolgáltató által kiválasztott oldalakat és alkalmazásokat használják, hiszen ezek nem számítanak bele az adatforgalomba. Ezzel kedvezőtlen helyzetbe hozza a felsorolt alkalmazások versenytársait, hiszen azok használata az adatforgalmi keret hamarabbi kimerüléséhez vezet.

Az NMHH szerint ez a módszer sérti a netsemlegességről szóló európai uniós rendeletet, mivel semmi nem indokolja, hogy a Telenor befolyásolja a felhasználók választását. A Telenor azzal érvelt, hogy ez a két díjcsomag nem képes befolyásolni a teljes piacot. Nyilván csak olyan felhasználók választják ezeket a csomagokat, akik meg vannak elégedve azok tartalmával. Az NMHH szerint azonban a rendelet szigorúan kimondja: minden olyan beavatkozás tilos, ami sérti a netsemlegességet, teljesen függetlenül attól, hogy ez a korlátozás mekkora hatást képes kiváltani a piacon.

Minden olyan kereskedelmi gyakorlatot, amellyel az internet-szolgáltató beavatkozik az internetes forgalomba, egyben forgalomszabályozási intézkedésnek is kell tekinteni, mondja az NMHH.

Bízunk abban, hogy az NMHH ezekkel a határozatokkal képes lesz megelőzni azokat a manipulációkat, amelyekkel a szolgáltatók az általuk preferált tartalom irányába terelgetik a sokszor gyanútlan felhasználókat. Most egy nagy lépést tett efelé.

Szabó Attila

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.