Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

Augusztusban történt, hogy a Debreceni Egyetem díszpolgárává fogadta Vlagyimir Putyint, Oroszország elnökét. Ezellen akkor sokan, sokféle módon tiltakoztak: tanszékek és oktatók tettek közzé közleményeket és sokan magánszemélyként is megfogalmazták a véleményüket. Így tett az ügyfelünk, Barna Eszter is, aki az egyetem szociológia szakos hallgatója. Esztert emiatt az egyetem letiltotta a Facebook üzenőfaláról.

Eszter azt írta a Debreceni Egyetem Facebook falára, hogy

Nem adom hozzá a nevem..

Ennek lett az az eredménye, hogy megtiltottak számára - és más hasonlóan kritikus felhasználó számára - minden további kommentelést. Az egyetem egyébként a pontozásos értékelést is leállította a Facebookon, mert a Putyin díszpolgárrá avatásáról szóló híreket követően több ezren pontozták le az egyetemet. Tehát az egyetem mindent megtett, hogy Eszter vagy mások ne tudjanak nyilvánosan kiritikát megfogalmazni a döntéssel szemben.

Csakhogy egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleményére való tekintettel. Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. Ebben az ügyben ez történt. Az EBH nyilatkozattételtre hívta fel a Debreceni Egyetemet az ügyben. A döntésről mindenképpen beszámolunk majd.

Szabó Attila