Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

Kiskartali István egy augusztusi hajnalban írt meglehetősen erős bírálatot a faluja polgármesteréről a saját Facebook oldalára. A polgármester ezért feljelentette őt a rendőrségen, ahol meg is indították a nyomozást becsületsértés ügyében. Közbelépésünknek köszönhetően a jászberényi ügyészség megszüntette a büntetőeljárást. Megerősítették, hogy amit ügyfelünk tett, az nem bűncselekmény, hanem a szólásszabadság gyakorlása.

Valóban erős szavakat használt Kiskartali István a kritikájában:

Szerintem egy korrupt állat vagy, aki csak a saját boldogulását látja a politikában. Világ életedben állami pénzből éltél, félelemben tartasz embereket, miközben jómagad annyira egyszerű vagy, hogy Ica néni fogalmazza a leveleidet és ezt itt beszopják. Nevetséges.

Ezek a szavak a polgármester közéleti tevékenységére vonatkoztak és Kiskartali István véleményét fejezték ki.

A közszepreplők és különösen a közszereplő, ráadásul közhatalmat gyakorló politikusok esetében jóval több minden fér bele a szólásszabadság keretei közé, mint a magánemberekkel szemben. Ez nem jelenti természetesen, hogy a politikai vezetők privát életét lehetne ízekre szedni, de hogy a közéleti tevékenységüket igen, az biztos. Ilyenkor ugyanis nem csak az adott közszereplőről van szó, hanem közügyekről, a közvélemény formálásáról. Márpedig egy demokráciában alapvetés, hogy szabadon kritizálhassuk  választott vezetőinket, akkor is, ha ez néha bántó.

Ebben az ügyben polgármesternek lehetősége lett volna elmondania a Facebookon vagy más fórumon, hogy nem gondolja, hogy korrupt és nem alkalmatlan a pozíciója betöltésére. Vezetőként számára sokkal több csatorna áll rendelkezésre egy átlagpolgárhoz képest, hogy megvédhesse az igazát. Azonban ő az észérvek helyett a feljelentést választotta.

A jászberényi ügyészség - helyesen - úgy értékelte, hogy Kiskartali István kritikus Facebook posztja nem bűncselekmény. A megszüntető határozatban így érvelnek:

A véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalom alapköve, a fejlődésnek egyik feltétele. E szabadság az olyan gondolatokat, információkat, elveket és nézeteket is megilleti, amelyek sértőek, meghökkentőek vagy aggodalmat keltenek.

Egyetértünk ebben az ügyészséggel és üdvözljük ezt az előremutató gyakorlatot. „PolitiKuss” kampányunkkal már felhívtuk erre a problémára a figyelmet. Reméljük, hozzá tudunk ahhoz járulni, hogy mindenhol ilyen jó döntések szülessenek, mint Kiskartali István ügyében.

Az ügyben Nónay Gábor ügyvéd járt el a TASZ megbízásából.  

Szabó Attila