Ne dőlj be az önkormányzati képviselődnek, ha százmilliós útfelújítást ígér

Ügyfelünk, Sándor István számtalanszor kapott arra ígéretet, hogy Miskolc város önkormányzata fel fogja újítani az utcát, ahol lakik. Választások jöttek, önkormányzati képviselők mentek, de az ígéretek csak nem teljesültek. Mit tehet ilyenkor az egyszeri állampolgár?

Sándor Istvánt már nem csak a hepehupás út bántotta, hanem az is, hogy a helyi politikusok gyakorlatilag folyamatosan hitegették az ígéreteikkel. Ezt a helyzetet Sándor úr nem akarta annyiban hagyni, így megpróbált közérdekű adatigényléssel fordulni az önkormányzathoz. Ebben azt szerette volna megtudni, hogy milyen döntések és előkészítő anyagok alapján mondták neki és más utcabelieknek a különböző önkormányzati képviselők, hogy az utca a város büdzséjéből fel lesz újítva.

Azt hamar meg is válaszolta a város, hogy ilyen döntések nem igazán születtek. Sándor úr persze nem lepődött meg túlzottan azon, hogy az önkormányzati képviselők saját kontóra, képviselő-testületi döntés nélkül ígérgettek, ahogyan az néha más politikusokkal is előfordul.

Egy kérdés azonban nyitott maradt. Az ügyfelünk ugyanis megtalálta azt a 2014. évi beruházosok jegyzékét is, amelyben tételesen szerepelt, hogy 100.000.000 forintot szánt a város az érintett utca felújítására. Azt szerette volna megtudni Sándor úr, hogy ezt milyen tervek alapján számolta ki az önkormányzat. A jegyző álláspontja szerint azonban a tervek döntés-előkészítő adatok. Igaz, hogy ez egy 2014-es döntés, igaz, hogy nem valósult meg, de azért az adatok maradjank csak szépen titkosak 10 évre.

Ezen a ponton léptünk be mi az ügybe és nyújtottunk segítséget Sándor úrnak ahhoz, hogy egy perben tudja megszerezni az őt érdeklő információt. Azonban a perben azt is el kellett ismernie az önkormányzatnak, hogy nem is léteznek ilyen adatok.

Valaki, valamiért beírt abba a táblázatba 100 millió forintot, de tervek és számítások soha nem készültek. Nem létező adatok titkosításáért rég küzdöttek ilyen keményen.

Bár az is érthető, hogy ilyen -- egyébként jogszerűtlen -- módszerrel próbálta leplezni az önkormányzat, hogy professzionálisnak nem nevezhetően, hasraütésszerűen tervezik a költségvetést.   

A tanulság egyrészt az, hogy önkormányzati képviselőként is nagyon könnyű ígérgetni, mivel kevés olyan elszánt állampolgár van, mint az ügyfelünk. Az is az ügy tanulsága, hogy a felelőtlen ígérgetésnek utólag sem könnyű utánajárni és sokszor csak hosszas bírósági procedúrák után lehet kideríteni, hogy az önkormányzati képviselők valójában végig a levegőbe beszéltek.

Útfelújítás és előkészítő adatok helyett maradnak a leleplezett képviselők  és a hepehupák Miskolcon.    

Szabó Attila