Elértük, hogy többé ne diszkriminálják a HIV-vel élő pácienseket a fogászatokon!

Néhány hete telefonált hozzánk egy srác vidékről. Fogorvoshoz kellett mennie, és amikor be akart jelentkezni, közölték vele, hogy nem látják el. Az asszisztensnek ugyanis elmondta, hogy HIV-vel él. Ezért nem akarták fogadni. Tőlünk azt szerette volna megtudni, hogy ez rendjén van-e, mi pedig elmondtuk neki, hogy nagyon nincs rendjén. Az egészségügyi törvény szerint megilleti az ellátás, ugyanúgy, mint bárki mást. Most kaptuk a hírt, hogy hivatalosan is változtattak a szabályokon: remélhetjük, hogy ez a srác volt az utolsó, akit jogellenesen nem láttak el.

Azt tanácsoltuk a minket megkereső fiúnak, hogy menjen el az orvoshoz és vetesse jegyzőkönyvbe, hogy nem látják el. Iszonyatosan vagánynak tartottuk, hogy bevállalta ezt és nem a könnyebb utat választva egy másik rendelőbe jelentkezett, ahol eltitkolja  a HIV-státuszát. Pedig ezt is teljesen megértettük volna… Megígérte, hogy felhív minket, hogy elmondja, végül mi történt. Izgatottan vártuk a telefonhívását. Ha nem látták el, akkor jogi segítséget nyújtunk neki –  vagy segített a tanácsunk és írásban már nem merte felvállalni az orvos az ellátás megtagadását? Büszkén hívott a srác, hogy végül ellátta a fogorvos. Teljesen korrektül megcsinálta a fogát. Akkor ez most egy happy end? Csak részben: az lenne az igazi happy end, ha fel sem merülne többé a kérdés, ha minden HIV-vel élő automatikusan megkapná az őt megillető ellátást.

Évek óta jogellenes volt a protokoll – elértük a változást

Erre most minden eddiginél nagyobb esély van.  Az orvosi ellátásokban általában – így a fogászatban is – protokollok alapján dolgoznak. Ezek azok a szakmai szabályok, amik aprólékos pontossággal meghatározzák, hogyan kell egy adott ellátást nyújtani. A fogászat fertőzésmegelőzési protokollja sokáig súlyosan jogsértő volt. Évek óta próbáltuk elérni, hogy változtassák meg, azért, hogy tudományosan bizonyított tényeken alapuljon, és ne tegyen különbséget a HIV-vel élők és a többi beteg ellátása között. A történet még 2013-ig nyúlik vissza, amikor egy HIV-vel élő férfit ért diszkrimináció kapcsán az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtt egyezséget kötöttünk az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Az EMMI vállalta, hogy a nemzetközi szakirodalomban található evidenciák szerint elvégzi az általunk kifogásolt módszertani levél felülvizsgálatát. Közel három évvel később, 2016. áprilisában valóban megjelent a módszertani levél átdolgozott verziója. Igen ám, de ez még mindig kétértelműen fogalmazott. A szövegből nem volt egyértelmű, hogy a HIV-vel élőket továbbra is csak a rendelés végén kell-e ellátni.

Szakmailag értelmetlen, jogilag elfogadhatatlan volt a szabály

A jelenleg ismert és érvényes tudományos eredmények alapján a HIV-fertőzötteket nem kell a rendelési idő végén, vagy külön kezelőben ellátni, hiszen az általános fertőtlenítési intézkedések elegendőek az ellátásuk során. Ezt az eljárást követik Európa-szerte. A kezelt HIV-fertőzötteknek méréshatár alatti a vírusszámuk, így nem fertőznek. Azt pedig sosem lehet tudni, hogy a beteg nem tagadja-e el, vagy éppen tudatában van-e súlyosan fertőző betegségének, így mindenkit a lehető legmagasabb szintű óvintézkedések mellett kell kezelni. Ennek megfelelően a HIV-vel élők elkülönítése szükségtelen. Ismételten felhívtuk hát az Emberi Erőforrások Minisztériuma figyelmét, hogy a kétértelmű szövegezés lehetővé teszi a protokollnak a szakmai evidenciáktól eltérő értelmezését, vagyis továbbra is megsértik az egyezségünkben foglaltakat, valamint továbbra is országszerte fennáll a súlyosan diszkriminatív, jogsértő gyakorlat.

Néhány napja újra levelet kaptunk a Minisztériumtól. Megtudtuk, hogy felülvizsgálták és átdolgozták a protokollt. Az új protokoll kiemeli, hogy a „rizikópáciensek” körébe tartozó ismert fertőző, ill. immunhiányos beteg fogászati kezelését megtagadni nem lehet, az ilyen beteget is el kell látni. Valamint egyértelműen kiderül belőle az is, hogy az ilyen betegeket sem kell a rendelési idő végén fogadni, hanem nyugodtan elláthatók a többi beteggel együtt.

Na, ez már valóban happy end! Reméljük, hogy mostantól minden fogorvos valóban eszerint jár el. Ha valaki az ellenkezőjét tapasztalja, keressen minket bátran a jogsegélyszolgálatunkon!

Fernezelyi Borbála

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.