"Ameddig van fény, addig van remény" - nyertünk az Emberség Erejével Alapítványt képviselve!

A régóta emberi jogi neveléssel, karitatív tevékenységekkel, tanoda üzemeltetésével foglalkozó Emberség Erejével Alapítvány még decemberben került a kormánypárti támadások középpontjába, azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványtól tovább-pályáztatásra kapott forrásokat. Előbb a pécsi közgyűlés fogadott el egy nyilatkozatot, melyben azt kérte a pécsiektől, hogy ne adjanak bérbe ingatlant a “Soros-féle kampányközpontnak” A nyilatkozat azt állította, hogy ezek a kampányközpontok azért jönnek létre, hogy beavatkozzanak a magyar választásokba és migránsok betelepítését segítsék elő. Erről természetesen az Emberség Ereje esetében szó sem volt, az ő tevékenységük éppen a helyi (Baranya megyei) közösségek erősítését szolgálja. A közgyűlés lépése (a nyilatkozat meghozatala, és annak következményei) miatt egyébként per van folyamatban, melyről itt olvashatsz.

Ezután a pécsi, önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tagadta meg az Emberség Erejével terembérleti kérését. Korábban beszámoltunk róla, hogy az alapítvány nem hagyta magát, és segítségünkkel az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult, miután a cég nem adott nekik helyszínt. A közfeladatot ellátó cég nem erőltette meg magát semmilyen körmönfont indoklás kiötlésével, hogy az alapítvány terembérletét elutasíthassák. Egyszerűen a pécsi közgyűlés diszkriminációra felszólító nyilatkozatára mutogatott és arra hivatkozott, hogy ő 100%-ban önkormányzati tulajdonú cég. Az elutasítást pecsétes, logós, aláírt papíron küldték meg, ahogy azt illik. A cég ezzel egyértelmű bizonyítékot szolgáltatott maga ellen az EBH előtt indítandó eljárásban. Valószínűleg az EBH-nál is így gondolták, mert tegnap már landolt is a postafiókunkban a hatóság végleges döntése: a Zsolnay Örökségkezelőt 200.000 Forintra büntették, és eltiltották a hasonló magatartástól a jövőre nézve.

Az EBH megállapította, hogy a Zsolnay Örökségkezelő az Emberség Erejével Alapítványnak (vélt) politikai véleménye miatt sértette meg az egyenlő bánásmódhoz való jogát, kifejezetten emiatt különböztette meg hátrányosan.

Az önkormányzati tulajdonú cég védekezésének lényege az volt, hogy nem köteles mindenkivel szerződést kötni, szabadság illeti meg annak megítélése során, hogy az általa befogadott rendezvények összhangban vannak-e az általa ellátott közfeladattal. Arra is kitért, hogy a honlapján közzétett adatok (a bérelhető termek adatai, a terembérleti ügyekkel foglalkozó munkatársuk elérhetősége) nem minősülnek ajánlattételnek, mert nem kellően részletesek, az alapján nem kötelesek szerződést kötni senkivel. A (vélt) politikai véleményre vonatkozóan a cég nem nyilatkozott.

Az érvelés nem volt elfogadható: egyrészt a cég nem indokolta meg, hogy az Emberség Erejével tervezett rendezvénye miért ne illene bele az intézmény „profiljába”. Másrészt, a cég honlapján szerepel egy utalás arra, hogy a terembérletről érdeklődőknek a megkereséstől számított két munkanapon belül részletes ajánlatot készítenek. Az EBH szerint a Zsolnay Örökségkezelő az elutasítás és a civil szervezet vélt politikai véleménye közötti ok-okozati összefüggést nem cáfolta, érdemi kimentéssel nem élt. Nem tudta tehát megindokolni, hogy a kitiltás miért nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

A hatóság a szankció kiszabásakor figyelembe vette, hogy a bepanaszolt céggel szemben korábban nem hozott elmarasztaló döntést. Ugyanakkor, mivel tőkeerős cégről van szó, és a kitiltás több személy jogait sértette (azokét is, akik elmentek volna a rendezvényre), mégis a súlyosabb szankció mellett döntött, és pénzbírságot is kiszabott.

Az EBH az utóbbi időben sorra hozza a panaszosok egyenlő bánásmódhoz való jogát elismerő döntéseket a panaszosok vélt vagy valós politikai véleményével kapcsolatos diszkrimináció miatt indított ügyekben. Ügyfeleink közül egy debreceni hallgatónak és egy makói tanárnőnek is igazat adtak már. Mindkét ügyben a TASZ képviselte a kérelmezőket.

A döntés nyilvánvalóvá teszi: a civilek hátrányos megkülönböztetése a cég részéről jogellenes cselekedet volt, és a jövőben sem maradnak következmények nélkül az esetleges hasonló jogsértések.

Az ügyben az Emberség Erejével Alapítványt dr. Nehéz-Posony Kata, a TASZ ügyvédje képviselte.

Döbrentey Dániel

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.