Hatvan év után minden akadály elhárulhat a kannabisz gyógyászati alkalmazása elől

Történelmi jelentőségű lépés történt a gyógyászati kannabisz megítélésében, ami alapvetően változtathatja meg a jövőt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kábítószerfüggőségi Szakbizottsága (ECDD) tavaly júniusban kezdte meg a kannabisz és származékainak felülvizsgálatát, amely nem is végződhetett volna pozitívabban: a javaslat a kannabisz legtöbb formáját és hatóanyagát átsorolná a szabályozott anyagok I. jegyzékére, ahol gyógyászati célú alkalmazásuk engedélyezetté válna.

Ezzel minden államnak lehetővé válna, hogy a tudományos eredmények figyelembevételével kiválassza azokat a betegségeket melyekben lehetőséget nyújt a kannabisz orvosi alkalmazására. Rendszerint a szklerózis multiplex, a krónikus fájdalom, az epilepszia és más görcsökkel járó betegségek esetén tartják indokoltnak a kannabisz használatát.

Hogy a jelenlegi, a kannabisz gyógyászati alkalmazását nem támogató szabályozás súlyosan idejétmúlt, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy az USA államainak több mint fele, több mint tíz európai állam és Latin-Amerikától Óceániáig a világ minden pontján akadnak államok, amelyek a kannabisz használatát tiltó ENSZ-egyezmények ellenére eddig is megtalálták az útját, hogy orvosi célból elérhetővé tegyék a kannabiszt. A folyamat az elmúlt tíz évben indult be igazán, és a gyógyászati kannabiszt engedélyező országok száma továbbra is évről évre, dinamikusan növekszik – hogy a teljes kannabiszlegalizációkról ne is beszéljünk. Ha átmegy az ENSZ kábítószerügyi egyezményének javasolt módosítása, azzal a bátortalanabb, szabálykövető államok számára is elhárul minden akadály, hogy az egészségügyi ellátórendszerükbe beillesszék a gyógyászati kannabiszt.

 

Az egyezmények IV. jegyzékén, a legszigorúbban szabályozott csoportban azok az anyagok szerepelnek, amiknek elvileg nem lehet gyógyászati alkalmazása. Itt található többek között a heroin és egyéb ópiátszármazékok, de a kannabisz és a kannabiszgyanta is. De utóbbiak már remélhetőleg nem sokáig!

Lássuk, hogy pontosan milyen változtatásokra tett javaslatot jelentésében az ECDD:

  •  A kannabisz és a kannabiszgyanta, a THC és az izomerjei gyógyászati alkalmazása váljon engedélyezetté az ENSZ egyezmények alapján
  •  A kannabiszból előállított kivonatok és tinktúrák kerüljenek le az ENSZ tiltólistáiról
  •  A THC minden formája kerüljön a gyógyászati célra alkalmazható szerek jegyzékére a
  • A vizsgálatok alapján szükségtelen, hogy a CBD (kannabidiol) az ENSZ kábítószerügyi szabályozása alá essen, mert alkalmazása biztonságos
  • A 0,2%-nál alacsonyabb THC tartalmú, elsősorban CBD-t tartalmazó készítmények (kenderből előállított CBD-olajak) ne essenek az ENSZ kábítószerügyi szabályozása alá

 

Az ECDD a következőképpen összegezte a vizsgálatok eredményét:

„A bizottsághoz benyújtott bizonyítékok nem utalnak arra, hogy a kannabisz és kannabiszgyanta az 1961-es egységes kábítószer-egyezmény IV. jegyzékén szereplő egyéb szerekhez hasonló káros hatásokkal bírna. Ezenkívül a kannabisz készítményei terápiás potenciált mutattak a fájdalom és más egészségügyi állapotok, például a szklerózis multiplexhez kapcsolódó epilepszia és görcsök kezelésére. A fentiekkel összhangban a kannabiszt és a kannabiszgyantát úgy kell osztályozni, hogy megakadályozza a kannabiszhasználat által okozott kárt, de ezzel egyidejűleg ne akadályozza a kannabiszhoz kapcsolódó, gyógyászati célú hozzáférést, kutatást és fejlesztést.”

Fontos kiemelni, hogy a módosítás a kannabisz mellett a THC-t - a kannabisz pszichoaktív összetevőjét - is érinti, így akár a magas THC-tartalmú kannabiszfajták is alkalmazhatóvá válnának egészségügyi célból.

A javaslatok nyilvánossá tétele azonban még nem jelenti biztosan azok elfogadását. Erről az ENSZ-tagállamoknak kell döntenie és egyszerű többségű szavazással jóváhagynia. A szavazás eredetileg 2019 márciusában lett volna, azonban elképzelhető, hogy a szavazást egy évvel későbbre, 2020-ra halasztják.

Azért fogunk dolgozni, hogy meggyőzzük a magyar államot képviselő ENSZ delegáltakat, hogy támogassák az elavult kábítószerügyi egyezmények tudományos alapra helyezését, és a megfelelőbb egészségügyi ellátás érdekében szavazzák meg a WHO kannabiszt érintő javaslatait!

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.