Pócs-botrány: több mint nem szerencsés

A Fidesz szerint nem szerencsés a frakcióhoz tartozó képviselő, Pócs János nagy visszhangot keltett videója, még ha viccből is készítették, mert félreértésre adhat okot. Mi ennél jóval erősebb elhatárolódást várunk el a kormányzó párttól. 

Érdemes-e arra, hogy országgyűlési képviselő legyen egy olyan ember, aki önkormányzati képviselőként egy vele függőségi viszonyban lévő emberrel úgy viccelődik, hogy kazánba zárja és felgyújtja?

Lehet-e a romagyilkosságok idején holokausztot idéző módszerekkel viccelni?

Lehet-e egy önkormányzati képviselőnek nyilvánosan viccelni a rasszizmussal?

Szolgálhat-e mentségül az, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő alkalmazott állítólag maga kérte a videó elkészítését?

Hogyan bánhatott Pócs azokkal, akiket nem viccből büntetett meg?

 

Ilyen és hasonló kérdések sora merülhet fel bennünk a Pócs-botrány kapcsán.

A cigányégető “viccvideó” olyan eset, amikor a kormányzó pártnak, de még inkább a vezetőinek, meg kell szólalniuk. El kell határolódniuk képviselőtársuktól és fel kell emelniük a hangjukat  az etnikai alapú megbélyegzés, kirekesztés, megalázás, megkülönböztetés ellen. 

Az eset joggal háborítja fel a magyarországi cigányokat és nem cigányokat egyaránt.

Iskolás gyerekektől is nagyon rossz vicc lenne, de egy felnőtt embertől, különösképp, ha politikus és a nép képviseletére vállalkozik, elfogadhatatlan a rasszista erőszakkal való viccelődés. Amivel itt “viccelődött” a képviselő, az egyébként az egyik legsúlyosabb bűncselekmény. Abban az időben, amikor Magyarországon tetőfokára hágott és sorozatgyilkosságba torkollt a romákkal szembeni etnikai alapú gyűlölet. 

Minden viccben van valami komoly. A romák kirekesztésének, szegregálásának és diszkriminációjának hosszú magyarországi története van. Az ezzel foglalkozó felmérések rendre megállapítják, hogy a többségi társadalom nagyobb része előítéletes a romákkal szemben. Egy ilyen videó abszolút alkalmas az előítéletek fokozására, ami bármikor újra erőszakba csaphat át. Mindenki felelőssége, hogy fellépjen az előítéletekkel, a rasszizmussal szemben, de leginkább és elsősorban a kormányé.

Ha mindössze annyit mond az országot kormányzó párt egy ilyen esetre, hogy “nem szerencsés”, azzal ugyanazon a szinten kezeli a problémát, mint maga a “viccelő” országgyűlési képviselő. És ez elfogadhatatlan.

Jovánovics Eszter