Így védd meg a gyermeked az államosítástól!

Áder János tegnap aláírta a köznevelési törvény módosítását. A törvénycsomag a maradék szabadságot is igyekszik kiszorítani a rendszerből – gyakorlatilag államosítják a gyerekeket. Fontos kiemelni, hogy ez nem csak egy szűk réteg problémája: ez a közoktatási ámokfutás mindenkit érint. Nincs azonban veszve minden! Készítettünk nektek egy összefoglalót, amiben összeszedtük, hogyan tudtok élni a még megmaradt lehetőségekkel, és fellépni az egyes korlátozásokkal szemben. Az útmutatót teljes hosszában itt találjátok.

Az útmutatóban található érvekkel felvértezve bátran vágjatok bele a jogi eljárásokba – de ha kérdésetek van, vagy jogi segítségre lenne szükségetek, keressétek a jogsegélyszolgálatunkat bizalommal!   

HA NEKED IS FONTOS, HOGY TOVÁBB KÜZDHESSÜNK AZ OKTATÁS SZABADSÁGÁÉRT ,TÁMOGASD MUNKÁNKAT! TASZ.HU/TAMOGATAS

 Nem akarom, hogy 4 évesen óvodába kerüljön a gyerekem!

Sok szülőnek van lehetősége az óvodakezdésnél tovább otthon maradni gyermekével, ami a legtöbb esetben a gyermek érdeke is. A kormány ezt a döntési szabadságot vette el a szülőktől azzal, hogy kötelezővé tette az óvodába járást már 4 éves kortól. Ha te sem szeretnéd még óvodába adni a gyermeked, de a törvény kötelez erre, összefoglalónk első pontjában találod lehetséges megoldásokat. 

Nem akarom, hogy 6 évesen kezdjen iskolába járni a gyerekem!

Sok gyerek 6 évesen már készen áll az iskolakezdésre, de van olyan is, aki nem. Mások meg éppenséggel hamarabb lesznek iskolaérettek. A szülő ismeri a legjobban a gyerekét, ezért fontos lenne, hogy döntő befolyása legyen arra, hogy mikor kezdi az iskolát a gyereke. Ehhez képest 2020. január elsejétől a szülőnek a törvény szinte egyáltalán nem ad lehetőséget erre, mivel 6 éves kortól mindenkinek kötelező lesz iskolába mennie. Ha te is abba a helyzetbe kerültél, hogy úgy érzed, gyermekednek korai lenne az iskolakezdés már 6 évesen, keresd az útmutatónk második pontját, ahol segítünk abban, hogy milyen lépéseket tehetsz ebben a helyzetben. 

Magántanuló vagy egyéni munkarend?

Rengeteg okból lehet valaki magántanuló, illetve lehetett, ugyanis 2019. szeptember 1-jétől Magyarországon megszűnik a magántanulóság intézménye. Helyébe az ún. „egyéni munkarend” lép majd. Hogy milyen esetekben kérelmezhető az egyéni munkarend? Kit és hogyan érint az átállás a magántanulóságról az egyéni munkarendre? Milyen lehetőségeink vannak, ha gyermekünknek nem kedvező döntés született? Ha ezekre a kérdésekre keresed a választ, az útmutatónk harmadik pontjában biztosan megtalálod. 

A köznevelési törvény módosítása nemhogy nem oldja meg a borzasztó állapotban lévő oktatási rendszer problémáit, hanem tovább is ront rajtuk, de ne adjátok fel a reményt!  A törvénynek sok pontjával fel lehet, és a gyerekek védelmében fel is kell venni a küzdelmet. Mi mellettetek állunk és mindenben segíteni fogunk azoknak, akik ki szeretnék harcolni, hogy a gyerekük egy szabadabb rendszerben tanulhasson. Keressetek minket bizalommal, ha kérdésetek van, vagy jogi segítségre van szükségetek!  

Asbóth Márton