Van, ahol bénító a félelem: választási csalás ellen készítettünk fel civileket

A közfoglalkoztatottak kiszolgáltatottságával élnek vissza a legszegényebb településeken – ez választójogi képzéseink egyik fontos tanulsága.

Szinte minden kistelepülésen tudnak választási csalásokról, a legkomolyabb gondot pedig a közfoglalkoztatottak kiszolgáltatottsága jelenti. Ez az egyik tanulsága képzéseinknek, amelyeken civil szervezeteket és választópolgárokat készítettünk fel az önkormányzati választásokkal kapcsolatos jogi kihívásokra. Vannak települések, ahol bénító a félelem és az eszköztelenség, de tapasztalhattuk azt is, hogy a vidéki közösségek nagyon jól szervezettek: vannak kapcsolataik és elképzeléseik.

Több dunántúli településen jártunk, ahol a képzéseink résztvevői elmondták, hogy sokan nem mertek eljönni egy TASZ-os rendezvényre. Sokan az állásukat féltik, de akadt, aki attól tartott, hogy a polgármester utána tud nyúlni Budapesten dolgozó gyermekének is. Ezek a félelmek sok helyen megbénítják az aktív közéletet, de legjobb tudomásunk szerint végül senkit nem ért retorzió a résztvevők közül.

Választási Jogi Programunkban tavaly november óta tizenhét képzést tartottunk – ebből tizennégyet vidéki városokban és falvakban. Nagyjából 250 választópolgárhoz jutottunk el, akik közül többen tervezték, hogy jelöltként indulnak az önkormányzati választáson. Külön öröm számunkra, hogy a településeken a civil szervezetek képesek érvényesíteni pártpolitikán túli érdekeiket: egyesületek váltak jelölő szervezetté, vagy olyan koalícióban vesznek részt, amelyben civilként megbíznak.

Egészen elképesztő történeteket hallottunk korábbi választásokról, amikor a közfoglalkoztatásban résztvevők szavazatát még az urnába dobás előtt ellenőrizte a választási bizottság egy tagja. Ez azért történhetett meg, mert a legkisebb és legszegényebb településeken mindenki függ a hatalomtól: a szavazatát leadó közmunkás ember, és a szavazást ellenőrző választási bizottsági tag is. A kiszolgáltatott helyzetben lévő közfoglalkoztatottak lefizetésére és megfenyegetésére sokféle tarifát és módszert említettek, de a lényeg mindig az, hogy aki a közmunkát osztja, az elvárásokat fogalmaz meg cserébe.

Arra biztatunk mindenkit, hogy keressék bátran a TASZ választási forródrótját a csalásokkal. Eddig is indítottunk ezekben az ügyekben eljárásokat, és ezután is szeretnénk. Amikor csak megtehetjük, biztosítjuk az anonimitást, és mi magunk indítjuk el az eljárást az érintettek helyett. A képzéseinkkel elért több száz embertől már érkeznek telefonon isa kérdések. Ami nagyon fontos, hogy minden gyanús vagy megkérdőjelezhető magatartásról készüljön hang- vagy képfelvétel, mert csak ez alapján van esély a csalásokban résztvevők lebuktatására.

A TASZ választási forródrótja minden választópolgár számára elérhető a +36 30 757 2055-ös számon! 

A képzéseink során átadott tudás segíti a hatalomtól távol lévő választópolgárokat, hogy – a választási rendszer logikáját megértve – befolyásolják az önkormányzati választás eredményét. Bízunk abban, hogy ez lehetővé teszi, hogy a civilek érdemben részt tudjanak venni az önkormányzati munkában. A képzéseinken részt vevő választópolgárok nagyobb tudatossággal és bátorsággal mernek eljárásokat indítani vagy bennünket értesíteni az önkormányzati választásokhoz kapcsolódó csalásokról. (Illusztráció: Unsplash / The Climate Reality Project)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.