Hirtelen sok új választó lett a településeden? Így leplezd le a választási csalást!

Tavaly április óta 22 százalékkal nőtt a választásra jogosultak száma Harkányban. Hasonló hírekkel minden választás előtt találkozunk, így az októberi önkormányzati választáson is lehetnek olyan jelöltek, akik abban látják a győzelem garanciáját, hogy őket biztosan támogató választókat jelentkeztetnek be a saját választókerületeikbe. A harkányi példán keresztül megmutatjuk, mit tehet egy választópolgár, ha feltámad benne a gyanú.

A Népszava arról számolt be, hogy a dél-baranyai városban 3462-en voksolhattak a tavalyi parlamenti választáson, a 2019. augusztus 23-i adatok szerint azonban már 4225-en mehetnek el szavazni. Bár lehetséges, hogy egy település népessége megnő, de ha úgy látod, hogy nem jár több gyerek az oviba vagy az iskolába, nincsenek többen a piacon, nem zsúfoltabbak a rendelők, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy miért nőtt a választópolgárok száma. 

A választókerületed névjegyzéki adatait bármikor ellenőrizheted a valasztas.hu oldalon. Sőt, a valasztas.hu egy másik oldalán visszamenőleg is utánanézhetsz a számoknak. Ha igazán alapos akarsz lenni, megnézheted az országgyűlési és az európai parlamenti választáshoz kapcsolódó számokat is. Ha sorba rendezed a számokat és bárhol indokolatlanul nagy emelkedést látsz, akkor érdemes utánamenni a dolognak.

Innentől jönnek a bonyodalmak, ugyanis nem minden választáson ugyanaz a személyi kör szavazhat. Amikor az adatokat összeveted, érdemes azt tudnod, hogy 

  • az országgyűlési választáson csak a magyar állampolgárok,
  • az európai parlamenti választáson a magyar állampolgárok és a Magyarországon élő más EU-s állampolgárok,
  • míg az önkormányzati választáson a fentieken túl még a nálunk letelepedett (letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkező) külföldiek és az állam által elismert menekültek is szavazhatnak.  

Az egyes csoportokba tartozó választópolgárok száma így alakult Harkányban: 

Tehát a településedre költöző német nyugdíjasokkal is számolnod kell, hiszen ők is névjegyzékbe kerülnek. (A hatóság nyilvántartása alapján az EU más tagállamaiból kb 80-100.000 választójoggal rendelkező személy tartózkodhat Magyarországon. Az egyéb státuszú – az önkormányzati választáson választójoggal rendelkező – külföldiek száma összesen kb. 30.000 az országban, valószínűleg nekik nagy részük választókorú.) 

Ezeket a számokat is megtudhatod, ha kikéred a Nemzeti Választási Irodától (NVI), hogy a településeden jelenleg az önkormányzati választásra vonatkozóan a névjegyzékben szereplő választópolgárok közül hány személy magyar állampolgár, hány személy az Európai Unió más tagállamának állampolgára, hány személy menekültként elismert, hány személy bevándoroltként vagy letelepedettként elismert. Készítettünk ehhez egy mintát, amit e-mailben is elküldhetsz az NVI-nek. 

Visszatérve a harkányi helyzetre, mi arra jutottunk, hogy az összegyűjtött és közérdekű adatigényben megkapott számok és a logikai következtetések rámutatnak egy nehezen magyarázható helyzetre, amely felveti a bűncselekmény előkészítésének gyanúját. 

A rendelkezésre álló információk alapján csupán arra a következtetésre juthatunk, hogy Harkányban indokolt lehet a rendőrség nyomozati munkája ahhoz, hogy a közigazgatás rendje megelőző jelleggel biztosításra kerüljön egy bűncselekmény előkészítésének kizárásával.

A részletes elemzésünket az ügyben feljelentést tevő jelöltnek megküldtük, aki átadta azt a rendőrségnek, azzal, hogy csatolják be a folyamatban lévő büntetőeljárás irataihoz.

Ha te is gyanús eredményekre jutsz a fenti számítások alapján, fordulj a rendőrséghez és tegyél feljelentést ismeretlen tettes ellen a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény ügyében!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.