Elmentem otthonról, de szavazni akarok! – Amit tudni kell az átjelentkezésről

Október 13-án önkormányzati választáson dönthetünk arról, hogy kik képviseljenek bennünket lakóhelyünkön. Fontosnak tartjuk, hogy ebben a döntésben mindannyian részt vegyünk, a részvételről pedig akkor sem kell lemondanod, ha a választás napján nem a lakóhelyed szerinti településen tartózkodsz. Ehhez segítségedre van a TASZ választási honlapja, a VálaszTASZ választási 1x1-e, de a legfontosabb tudnivalókat itt is összefoglaljuk.

A tartózkodási helyed, vagyis ideiglenes lakcímed közelében akkor szavazhatsz, ha a településed jegyzőjénél, vagy bármelyik kormányablakban bejelentetted tartózkodási helyedet, legkésőbb a választás kitűzése előtt harminc nappal, azaz június 26-án vagy még korábban. Ha van bejelentett tartózkodási helyed, akkor átjelentkezési kérelmet kell benyújtanod a helyi választási irodának, amit interneten, postai úton vagy személyesen is megtehetsz, de október 9-ig meg kell érkeznie a címzetthez.

A papír alapú kérelem benyújtásához a Nemzeti Választási Iroda honlapján találsz formanyomtatványt, ezen a linken pedig a helyi választási irodák elérhetőségeit sorolják fel. Javasoljuk, hogy a papír alapú kérelemben is add meg e-mail címedet, hogy időben értesülj a választási iroda döntéséről (különösen, ha a választáshoz közeledve adnád be a kérelmet, így a postán kézbesített határozatot már csak a választás után kapnád meg). Ha nem kapsz válasz e-mailt, ellenőrizd a spam mappát is! 

Egyszerűbb lehet, ha az online ügyintézést választod: ha van hozzáférésed, az Ügyfélkapun keresztül adhatod be kérelmedet, anélkül pedig a Nemzeti Választási Iroda felületén van erre lehetőség.

Ügyelj arra, hogy az adataidat pontosan másold át lakcímkártyádról, különben a kérelmedet el fogják utasítani! 

Az önkormányzati választásokon csak az állandó lakcímed, vagy bejelentett tartózkodási helyed szerinti településen szavazhatsz. Nincs lehetőséged máshová átjelentkezni, mert a polgármesterek és az önkormányzatok, amelyek tagjairól szavazunk, olyan ügyekkel foglalkoznak, amelyek a helyi lakosokra vannak hatással. Ezért fontos, hogy a helyben lakók döntsenek.

És hogy milyen az ideális képviselő? Nem várjuk el, hogy megvalósítsa a lehetetlent, de azt igen, hogy átláthatóan és számonkérhetően végezze a munkáját, és minden választóját egyenlő mértékben képviselje. A Civil Kollégium Alapítvány füzete összefoglalja azt is, hogyan lehetünk ideális állampolgárok - olvasd el itt: https://www.beleszolok.hu/az-idealis-kepviselo/

A VálaszTASZ választási 1x1-éből azt is megtudhatod, mit kell tenned, ha már átjelentkeztél, de mégis inkább az állandó lakcímeden szeretnél szavazni, és arra is találsz választ, hogy mit kell tenned, ha egy hét elteltével sem kaptál választ a helyi választási bizottságtól.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.