A rendőrség is eszköz lett a választási kampányban?

Míg Pikó András VIII. kerületi kampánystábjához egy olyan fénykép alapján szállt ki a rendőrség, amelyen csak papírok felett görnyedő aktivisták vehetők ki, a Kubatov-listáról készült, jól olvasható képek miatt nem indult nyomozás. A választás napján ellenzéki aktivisták kergetőztek feltehetően választási utaztatást végző csoportokkal, még egy köteg szavazólapnak tűnő csomagot is találtak egy taxiban, a rendőrség mégsem intézkedett. Miért jártak el máshogyan?

Voltak esetek az önkormányzati választási kampányban, amikor a rendőrség szinte azonnal intézkedett választási csalás gyanúja miatt. A választás napján azonban arról olvashattunk híreket, hogy az első látásra nyilvánvaló csalások esetében is vonakodtak intézkedni a rendőrök. Ez a különbségtétel súlyosan jogsértő, és akár a választás eredményét is befolyásolhatja.A rendőrség a kormány egyik szerve, ami a belügyminiszter irányítása alatt áll, de a törvény nem engedi meg neki, hogy más elbírálásban részesítsen a kormány politikájával egyetértő vagy azzal kritikus jelölteket, választópolgárokat.

Nem ez az első eset, hogy egy olyan állami szerv, aminek függetlenül kellene működnie a politikától, beleszól a politikai versenybe. Tavaly az Állami Számvevőszék ellenőrzései és bírságai befolyásolták érdemben az országgyűlési választásokat. Semmi gond – gondolja a demokratikus beállítottságú választópolgár –, hiszen a rendőrség tevékenységét az ügyészség felügyeli. Ha a rendőrség a kormány felé húz, majd a független ügyészség rendet tesz. Ja, mégsem!

Az elmúlt években felépített hatalomgyakorlási rendszer nagyon összetett, sok apró darabja van: a propagandamédia kiépítése, a választókerületek átszabása, a győzteskompenzáció ugyanolyan fontos eleme ennek az eltorzított jogállamnak, mint a független intézmények megszállása. A TASZ 2010 óta újra és újra elmondja: az állami intézmények függetlensége nem csak dísz, nem a jogvédők szórakozását szolgálja. A független intézmények azt szolgálnák, hogy a kormánynak ne lehessen túlhatalma.

Az önkormányzati választás eredménye ne tévesszen meg senkit: az, hogy egyszer nem működött tökéletesen a kormányzati gépezet, nem jelenti azt, hogy ne is létezne. De mi továbbra is azon dolgozunk, hogy egy tisztességes szabályok szerint működő, szabad országban élhessünk.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.