Bújócskáznak a szülőkkel, akik felmentetnék gyereküket a kötelező óvodáztatás alól

Óvodába járni akár egy nagy és vidám kaland is lehetne, az állam azonban feltétlenül ragaszkodik hozzá, hogy inkább kényszer legyen. Tetézi a bajt, ha még azokat a szabályokat sem tartják be, amik a szülők maradék szabadságát biztosítják. Van például olyan település, ahol a jegyző egyszerűen nem hoz döntést a szülők kérelméről, akik szeretnék gyermeküket felmentetni az óvodába járás alól. Mit lehet ilyenkor tenni? 

A nyári köznevelési módosításcsomag egyik eredményeként egyre nehezebb menekülni a kötelező óvoda elől. Első lépésben kötelezővé tették az óvodalátogatást a háromévesnél idősebb gyerekek számára, majd idén nyártól azt is ellehetetlenítették, hogy legalább azokat a gyerekeket fel lehessen menteni, akik még kicsik ahhoz, hogy iskolai előkészítő foglalkozásokon vegyenek részt. Ezzel folyamatosan csökken a szülők döntési szabadsága. Korábban ötéves korig lehetett kérni a felmentést, ehelyett most már csak négyéves korig. Emiatt azok a szülők, akik szerint egy óvodáskorú gyerek fejlesztése nem csak mindennapos óvodába járással képzelhető el, lehetetlen helyzetbe kerültek, ha gyermekük már elmúlt négyéves és nem intézték el a felmentést a nyár végéig. 

Ha szerinted is fontos a szabad oktatás, támogasd a munkánkat! ➡️➡️ tasz.hu/tamogatas 

Jegyző a szekrényben  

A legkisebbek számára a felmentés lehetősége – legalábbis  egyelőre – megmaradt, ezért a háromévesek szülei most még fellélegezhettek – gondolhatnánk. A közigazgatás útjai azonban kifürkészhetetlenek. Megeshet például, hogy a jegyző a hozzá beérkező kérelmekkel egyszerűen nem foglalkozik, ezért a felmentő határozat meg sem születik. Hogy a jelenség mögött mi áll, azt nehéz megmondani. A hozzánk eljutó szülői panaszlevelek alapján azért következtethetünk az okokra. Úgy tűnik, néhány túlbuzgó jegyző annyira komolyan veszi a kormány kötelező óvodáztatásra irányuló szándékait, hogy azok esetében sem jár el, akiknél ez kötelessége lenne. 

A törvény szerint, ha a jegyző egy kérelmet elutasít, akkor meg kell indokolnia a döntését. A felmentési kérelem elutasításakor ez azt jelenti, hogy meg kell magyaráznia, miért nem indokolt a felmentés a gyermek családi körülményei és helyzete ismeretében. Az ehhez hasonló magyarázkodásnál sokkal egyszerűbbnek tűnhet az a „megoldás”, ha a jegyző egyáltalán nem hoz döntést. Amíg a felmentő döntés nem születik meg, addig nincs mentesülés a kötelező óvodalátogatás alól, ráadásul döntés hiányában nincs mit megindokolni sem. Így némely jegyző egyfajta furcsa bújócskába kezd – bebújik a szekrénybe, hátha nem veszi észre senki, hogy el kellene járnia. 

Mit tehetek? 

A döntés elmulasztásának ugyanakkor lehetnek következményei. 

A szülőknek elvileg lehetőségük van arra, hogy a jegyző felettes szervéhez forduljanak – de az nem egészen egyértelmű, hogy ilyenkor ki az. Nincs ugyanis világos szabály erről, elvileg pedig ez lehetne akár a képviselő-testület, de a kormányhivatal is. Még az sincs kizárva, hogy közvetlenül a bírósághoz lehet fordulni ilyenkor. Akárhogy is, azt kell kérni, hogy utasítsák az eljárás lefolytatására a jegyzőt. Ha valakinek van ilyen tapasztalata, szóljon nekünk, és a cikket frissítjük!*

A polgároknak joguk van ahhoz, hogy ügyükben törvényes határidőn belül döntés szülessen. Ha a jegyző elmulasztja elbírálni a gyermeked felmentéséről szóló döntést, fordulj a Jogsegélyszolgálatunkhoz! 

Pásztor Emese

*A bejegyzésnek ezt a részét egy olvasói észrevétel alapján frissítettük október 22-én.