Rejtély, hogy miért zártak ki a szavazásból sok itt élő külföldit

Scroll down for English – Sok külföldi, de Magyarországon élő személy nem adhatta le a szavazatát október 13-án annak ellenére, hogy jogosultak lettek volna részt venni az önkormányzati választáson. Erről számos hívás érkezett választási forródrótunkhoz – most megnézzük, mit tehetnek az érintettek.

Ki szavazhat?

Az Alaptörvény szerint:

  • az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú állampolgárainak, valamint
  • a Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek 

joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazhasson. 

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság év eleji statisztikája szerint Magyarországon összesen 

  • 123 526-an tartózkodnak olyan személyek, akik az Európai Unió (vagy Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc) regisztrált állampolgárai,  
  • 4019-en bevándorolt státusszal rendelkeznek, 
  • 38 814-en letelepedési engedéllyel rendelkeznek és  
  • van 1658 menekültként elismert ember is. 

Ők nem mindannyian nagykorúak.

Ki nem szavazhat?

Komoly alkotmányossági aggályokat vet fel, hogy nemzetközi szerződésekből eredően és Európai Uniós jogi kötelezettség miatt Magyarország lehetővé teszi ugyan a szavazást ezeknek az embereknek, de nem teszi lehetővé a magyar állampolgárok nem magyar és nem európai uniós állampolgár családtagjai számára.

Gondoljunk bele: egy itt élő európai uniós állampolgár – nagyon helyesen – beleszólhat abba, hogy ki vezeti azt a települést, ahol él, de egy magyar állampolgár régóta itt élő amerikai házastársa már nem teheti meg ugyanezt.   

A hozzánk fordulóknak mi azt tanácsoltuk, hogy írják meg a problémát az Igazságügyi Minisztériumnak a lakossag@im.gov.hu címre, hiszen a sajtóból úgy tudjuk, hogy ott éppen zajlik az Alaptörvény felülvizsgálata. Hogy segítsük a jogfejlesztést, készítettünk egy mintalevelet is

Természetesen ez a levél a Magyarországhoz való kötődésről szóló személyes véleménnyel nyugodtan kiegészíthető!

Ha szerinted is fontos, hogy legyen, aki ügyel a választások tisztaságára, támogasd a munkánkat! ➡️➡️ tasz.hu/tamogatas 

Akik szavazhatnának, de mégsem

Jelentkeztek nálunk olyan személyek, akik letelepedett státuszban vannak vagy az Európai Unió más tagállamának itt élő állampolgárai, de még úgy sem adhatták le a szavazatukat, hogy korábban már részt vettek önkormányzati választáson Magyarországon. 

Több megkereső még az értesítőt is elküldte, amit a magyar állampolgárokhoz hasonlóan a Nemzeti Választási Irodától kapott, így különösen meglepő, hogy vasárnap mégsem szavazhatott. Volt olyan telefonáló, akinek a helyszínen azt mondták, hogy “passzív” a névjegyzékben, ami jogi szempontból teljesen értelmezhetetlen. 

Mások pedig egyszerűen nem szerepeltek a névjegyzékben, hiába mentek oda az érvényes lakcímkártyájukkal. Egyiküknek a szavazatszámláló bizottság elismerte, hogy valóban joga lenne szavazni, de a bizottság nem tud mit tenni, ha a leadott listában nem szerepel a neve. 

A hozzánk beérkezett információk alapján egyelőre értetlenül állunk a történtek előtt. Bízunk benne, hogy a tájékoztatást kérő levelekre adott válaszokból megértjük majd, hogy mi történt. 

Hogy segítsünk azoknak, akik így jártak, készítettünk egy mintalevelet a Nemzeti Választási Irodának címezve. Így legalább azt megtudhatják, hogy mi történt, ha már a választójogukat nem tudták gyakorolni, hogy legközelebb ne fordulhasson elő ilyen.

 

Many foreign citizens who have permanent residency in Hungary and are legally allowed to vote were turned away from polling stations on the October 13 municipality elections. Many of them called our election hotline - here we provide some answers.  

Who can vote?

According to the Fundamental Law of Hungary:

  • every adult citizen of another Member State of the European Union with domicile in Hungary and
  • every adult person recognised as a refugee, immigrant or resident in Hungary 

shall have the right to vote in elections of local government representatives and mayors.

According to the statistics published by the National Directorate-General for Aliens Policing, the aliens with domicile in Hungary include

  • 123 526 EU (including Iceland, Liechtenstein, Norway and Switzerland) citizens,
  • 4019 immigrants,
  • 38 814 residents,
  • and 1658 refugees.

Obviously not all of them are adults.

Who is not allowed to vote?

While these people are allowed to vote - because of binding international treaties and EU law - Hungary does not allow the right to vote for non-EU citizen family members of Hungarian citizens who are residents of Hungary. This means that EU citizens living in Hungary - rightly - can have a voice when it comes to deciding about the leaders of their settlements, but for example a US citizen living in Hungary for years as a spouse of a Hungarian citizen doesn’t enjoy the same rights. 

We advice to these people and their family members to write to the Ministry of Justice on lakossag@im.gov.hu, that is responsible for the rumoured ongoing Fundamental Law-revision. To help them, we drafted a sample letter (HUN), that can be downloaded HERE. Feel free to add any details concerning your circumstances! 

If you find this article useful please support our work: ➡️➡️  https://hclu.hu/donate

Those who are allowed to vote, but were denied

We also received calls from people holding a resident status, or EU citizens living in Hungary. They were turned away from polling stations on Sunday, even though in previous elections they were able to vote. Some of them even sent us the notification they previously received from the National Election Office, which makes their case even more surprising.

It is unclear what happened to them, but they are able to recover the facts. We drafted a sample letter to the National Election Office that can be downloaded HERE. Feel free to add any details concerning your circumstances! 

(Illusztráció: pjedrzejczyk / Pixabay)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.