Hiába várnak szakvéleményre a szülők, akik még egy évig óvodában tartanák gyereküket

Egyáltalán nem hajlandó véleményezni a gyerekeket az a szakértői bizottság, amelynek döntésével a hatéves kort elérő gyerekek egy évig még az óvodában maradhatnának – jelezte nekünk egy óvodavezető.

Már eddig is sokat foglalkoztunk azzal, hogy a következő tanévtől csak akkor maradhatnak még egy évet óvodában a gyerekek, ha ezt egy hatóság engedélyezi. Ennek hiányában minden hatéves kort elérő gyereknek kötelezően iskolába kell mennie. Van viszont egy kivétel: ha a szakértői bizottság úgy véli, hogy indokolt még egy év az oviban. Ebben az esetben nem kell kérelemmel fordulni a hivatalhoz, a halasztást automatikusan megkaphatjuk. Az utóbbi években elterjedt az a gyakorlat, hogy a gyerekek még egy évig az óvodában maradtak, és csak hétéves korukban mentek iskolába. Ennek eddig nem is volt különösebb akadálya, a szülő kérhette az óvoda vezetőjét, hogy döntsön úgy: a gyerek még nem tanköteles.Jövőre azonban már szükség van a hatóság engedélyére, ám az új szabály csak január 1-jén lép hatályba, a kérelmek pedig január 15-ig adhatók le – vagyis mindössze két hetük lesz a szülőknek, hogy a halasztást kérelmezzék. Érthető, hogy emiatt idegesek a szülők, akik számára biztonságos menekülőút lenne, ha a szakértői bizottság mondaná ki, hogy a gyerekük még nem iskolaérett.

Még nem hatályos, de már létezik a szabály

Egy óvoda vezetője azzal keresett meg minket, hogy nem tudják, mit válaszoljanak az aggódó szülőknek, hiszen a halasztás szabályai még nem születtek meg. Ez azonban csak részben igaz: kétségtelen, hogy hivatalosan még nem jelölték ki a halasztást engedélyező szervet (informálisan azonban úgy tudni, hogy ez az Oktatási Hivatal lesz), és az eljárás pontos szabályai sem ismertek, de azért a legfőbb szabályok már a nyáron megszülettek, és bekerültek a köznevelési törvénybe. Azt például egyértelműen tudni lehet, hogy ha a szakértői bizottság szerint egy gyerek még nem iskolaérett, akkor automatikusan maradhat még egy évet az oviban, nem kell kérelmezni a halasztást. Vagyis a szakértői bizottsági véleménynek óriási lehet a jelentősége.

A szabályok tehát megvannak, nyugodtan eljárhatna a szakértői bizottság. Nekik ugyanis már eddig is feladatuk volt a gyerekek iskolaérettségének vizsgálata, és az új szabály szerint is pont ezt kell tenniük.  Ami viszont változott, hogy hatósági eljárás nélkül csak akkor érhető el a halasztás, ha a szakértői bizottság szerint a gyerek még nem iskolaérett, hiszen a döntésük önmagában elegendő ahhoz, hogy a gyerek az óvodában maradhasson.

Most kellene

Egy dolog biztosan kizárható, mégpedig az, hogy a szakértői bizottságok képesek lesznek január 1. (az új szabály hatályba lépése) és január 15. (a kérelem benyújtásának határideje) között elvégezni több ezer gyerek vizsgálatát és elkészíteni a szakvéleményüket. Ezeknek a vizsgálatoknak már javában zajlaniuk kellene, hogy január elsejére minden szülőnek a kezében lehessen a szakértői bizottsági vélemény. Ha még egy év óvodát javasol, akkor azért, hogy ne kelljen kérelmet benyújtani, ha pedig a gyerek iskolaérettségét állapítják meg, akkor azért, hogy lehetővé tegyék a szülőnek a kérelem benyújtását és további bizonyítékok begyűjtését.

Nálatok mi történik?

Szeretnénk minél többeknek segíteni, ezért várjuk a történeteket! Titeket is elutasított a szakértői bizottság? Mire hivatoztak? Nálatok sem tudják az óvodában, hogy most pontosan mi is a jogi helyzet? Vagy épp ellenkezőleg, nektek sikerült már szakvéleményt szereznetek? Írjátok meg a jogsegely@tasz.hu-ra, hogy tudjuk, milyen (pozitív és negatív) gyakorlatok alakulnak az országban, és ha jogi tanácsra van szükségetek, igyekszünk segíteni!

Ha szerinted is fontos a szabad oktatás, támogasd a munkánkat

(Illusztráció: _Alicja_ / Pixabay)