Most cselekedj, ha még egy évig oviban tartanád a gyereked!

November van, és még mindig nem tudni pontosan, hogy az új szabályok szerint hogyan lehet majd elérni, hogy a 6 éves gyereknek ne legyen kötelező automatikusan iskolába mennie jövő szeptemberben. A szabályokat még meg sem alkották, az államtitkár épp csak megüzente őket. Amit eddig tudunk, az egyáltalán nem biztató. Mindenkinek azt javasoljuk, aki még egy év ovit szeretne a gyerekének, hogy cselekedjen most és kérje a szakértői bizottság állásfoglalását, hogy megússza a bizonytalan kimenetelű vesszőfutást a hatósággal!

Szerdán került nyilvánosságra, hogy Magyar Emma és Fehér Tibor pszichológusok megkeresésre mit válaszolt Maruzsa Zoltán államtitkár a 6 éves kortól kötelező iskola ügyében. A törvény nyári módosítása miatt jövőre minden hatévesnek meg kell kezdenie az iskolát, és csak nagyon bonyolultan lehet kérelmezni, hogy még egy évig lehessen az óvodában maradni. Ennek a kérelmezési eljárásnak a pontos szabályai még most sem ismertek, mert az erről szóló rendeletet még nem alkották meg. És, mint kiderült, még egy hónapig nem is fogják.

Pedig január elsején indul az a mindössze kéthetes időszak, amikor egyáltalán kérelmezni lehet az extra évet az óvodában.

Tehát:

  • csak január 1. és 15. között lehet benyújtani a kérelmet, aki ezt elmulasztja, már nem tudja kérni a halasztást;
  • az eljárás pontos részletei még nem ismertek, de abból, ami tudható, hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű folyamatra kell készülni;
  • nem elég ugyanis, hogy az Oktatási Hivatalhoz be kell nyújtani a kérelmet, ők még a szakértői bizottsághoz is továbbítani fogják azt.

A szülők így örülhetnek, ha március közepére meglesz a döntés, de ha ezzel nem elégedettek, akkor még tovább húzódhat az eljárás. Pedig legkésőbb tavasz végére már mindenkinek: szülőnek, óvodának, iskolának, de legfőképpen a gyereknek tudnia kellene, hogy hol folytatja szeptemberben.

Ezért azt javasoljuk, hogy ne várjatok januárig, hanem most vigyétek el a gyereketeket a szakértői bizottsághoz. Így megúszhatjátok a januári kérelmezést.

Ha ugyanis a szakértői bizottság azt mondja ki, hogy a gyerek még nem iskolaérett, akkor egyáltalán nem kell benyújtani a kérelmet, és nincs szükség az egész, hosszadalmas és bizonytalan kimenetelű hatósági ügyintézésre.

Mit kell ehhez tenni?

  • Keresd ki, hogy melyik az illetékes pedagógiai szakszolgálat! Egy gyors kereséssel meg fogod találni:
    • vagy az lesz az illetékes, amelyiknek a körzetében a gyerek lakóhelye (tartózkodási helye) van,
    • vagy pedig az, amelyiknek a körzetében az óvoda van.
  • Azt tanácsoljuk, hogy az óvodával együttműködésben nyújtsátok be a kérelmet. Ehhez ezt az űrlapot kell kitölteni. A jogszabály előírja, hogy az óvodának kötelező ebben együttműködőnek lennie, szóval erre hivatkozhattok, ha esetleg nem akarnának segíteni.

Mikor és hol lesz a vizsgálat?

A szakértői vizsgálat időpontját és helyszínét a bizottság határozza meg, és erről értesítést küld. Az értesítést a beérkezéstől számított 10 napon belül ki kell küldeniük. Az időpontot úgy kell meghatározniuk, hogy a kiküldéstől számítva legalább 10 nappal később legyen.

Kinek kell ott lennie? Ki lehet ott?

Bár a szakértői vizsgálat megkezdéséhez alapvetően mindkét szülő együttes jelenléte szükséges, a jelenlévő szülő a távollévő szülőt képviselheti. Érdemes erről meghatalmazást vinnetek, mert kétség esetén a szakértői bizottságnak azt kell vélelmeznie, hogy a vizsgálaton megjelent szülő a távollévő szülő képviseletére nem jogosult.

A vizsgálat során végig jelen lehettek, de azt nem szabad megzavarni.

Jó így ez az egész?

Szerintünk nem. Sokan eleve kétségbe vonják, hogy alig egy évvel az iskolakezdés előtt egyáltalán meg lehet-e állapítani, hogy iskolaérett lesz-e a gyerek.

Szerintünk alapjogot sért, hogy a szülők nem dönthetik el szabadon legalább azt, hogy adnak-e még egy évet a gyereküknek az óvodában.

Az is érthetetlen, hogy miért kellett egy ennyire bonyolult és bürokratikus eljárást kitalálni, ami hosszú hetekre bizonytalanságban tartja a családokat, pereskedésre kényszeríti a szülőket, és akár le sem zárul addig, amíg a gyereknek meg kellene kezdenie az iskolát.

De a legérthetetlenebb az, hogy ha már mindennek így is kell lennie, miért ennyire az utolsó pillanatban történik megint minden. Hogy novemberben azt mondja az államtitkár, hogy a januárban már alkalmazandó szabályt még egy hónapig biztosan nem fogják közzétenni, pedig állítólag már készen van. Miért?

Akárhogy is van, mi itt vagyunk, hogy segítsünk nektek. Akár jó, akár rossz tapasztalatotok van, írjátok meg nekünk! A jó gyakorlatokat megosztjuk, a jogsértések esetén pedig segítünk a továbblépésben. Várjuk a visszajelzéseiteket a jogsegely@tasz.hu címen!

(Illusztráció: Aline Ponce / Pixabay)