Józanodjunk ki a drogmentes ábrándokból

A magyar kormánynak volt egy merész álma. A modern világban elsőként akarta megvalósítani a teljes kábítószer-mentességet. A politikusok úgy gondolták, hogy a cél eléréséhez a legfontosabb a büntetés szigorítása, hogy mindenkit elrettentsenek a fogyasztástól és a terjesztéstől. Papíron jelentős szerepet szántak a valóban fontos megelőzésnek is, de a gyakorlatban ez már meg sem jelent. 

Az ambiciózus terv végrehajtására nyolc évet adtak és azt a reményt keltették, hogy legkésőbb 2020 első napjaiban egy új világban ébredünk, ahol a kábítószerproblémát teljes egészében a határainkon kívül tudhatjuk. A legfrissebb kimutatások alapján kijózanodhatunk a drogmentes ábrándokból, hiszen jól látható, hogy mit sem csökkent a kábítószerek használata és kereskedelme. Mi a kezdetektől fogva – szakértőkkel közösen – azt vallottuk, hogy a célkitűzés nemcsak irreális, de egy káros illúzió. 

Idén kiemelten foglalkozunk a droghasználat által érintettek megsegítésével. Tematikus oldalunkon segítséget nyújtunk a döntéshozóknak, a szakembereknek és a szerhasználóknak abban, hogy a sehova nem vezető büntetés helyett a valóban fontos megelőzés és ártalomcsökkentés kerüljön előtérbe. Blogunkon vendégcikkekben pedagógus, rendőr és a szigorú intézkedések kárvallottjai számolnak majd be tapasztalataikról.

Minthogy a parlament 2021-re újabb 8 évre dolgoz ki drogstratégiát, ahhoz is szeretnénk hozzájárulni, hogy abban valós, szakszerű és a teljes társadalom számára kívánatos célkitűzések jelenjenek meg. Mára számos sikeres drogszabályozási modell áll rendelkezésre, ezért ezekből is ismertetünk a döntéshozók számára. 

Drogmentes Magyarország helyett ide vezetett az elhibázott drogstratégia 2020-ra

A drogprevenciót végző szervezetek többsége kiszorult az iskolákból, így nehezebb feladat hárul a pedagógusokra és a szülőkre is. Nekik is szeretnénk segítséget nyújtani néhány alapelvvel és jó gyakorlattal.

Azzal, hogy a terjesztők helyett a kábítószer-fogyasztókra fókuszálnak a hatóságok, több kárt okoznak, mint amennyi bajt megelőznek.

A kábítószeres bűncselekmények feltárására fordított adóforintok túlnyomó többsége jelenleg is a fogyasztók üldözésére és az ellenük folytatott hosszas eljárásokra folyik el. Emiatt egy füves cigi derékba is törheti egy fiatal tanulmányait vagy karrierjét. Hogy ez ne történhessen meg, egy kiadványunkat ajánljuk azok figyelmébe, akiket csekély mennyiségű illegális szerrel értek tetten. 

A felépülés- és egészségközpontú szemlélet megvalósulásától is fényévekre vagyunk, amikor a dizájnerdrogok tömegeket mérgeznek és a legrászorultabbak számára elérhetetlenek az orvosi kezelések. Az állam még ebben a krízishelyzetben is ellenségként tekint az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezetekre és semmibe veszi a tudományosan bizonyított, Európa-szerte uralkodó gyakorlatokat.

Szeretnénk helyes irányba terelni a legális és illegális drogokhoz való viszonyulást, mind a társadalom, mind a döntéshozók körében. Ha többet szeretnél megtudni, látogass el a tasz.hu/drogmentes2020 oldalunkra!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.