Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

Válaszainkat a koronavírussal kapcsolatban felmerülő legfontosabb jogi kérdésekre a tasz.hu/koronavirus oldalon találod. Az oldalt folyamatosan frissítjük legújabb tájékoztatóinkkal.

CSALÁD

Ha kiskorú gyermek kerül karanténba, akkor mehet vele szülő?

Különbséget kell tennünk a karantén különböző fajtái között. Ezekről előző tájékoztatónkban részletesen is írtunk.

Otthoni elkülönítés esetén természetesen továbbra is lehet tartani a családtagokkal a kapcsolatot. Akit így különítenek el, tanácsokat fog kapni arra nézve, hogy milyen óvintézkedéseknek kell eleget tennie, de fizikailag nem fogják elválasztani a családjától.

A koronavírus esetén a gyanús, a valószínűsített és az igazolt eseteket is kórházban kell elkülöníteni. Ha erre kerül sor, akkor viszont elképzelhető, hogy el fogják választani a szülőt és a gyereket. Hogy ez miért van így, arról az alábbiakban részletesen is írunk.

Milyen alapon lehet elválasztani a gyereket a szülőjétől? Egy kisgyereknek ez óriási trauma lehet!

Ez valóban nem egy egyszerű helyzet. Különböző, egymásnak ellentmondó, de önállóan is jogos és erős érvek feszülnek egymásnak. Egy gyereknek alapvetően természetesen a szülője mellett van a helye, ő képes róla döntéseket hozni és a legodaadóbban gondoskodni róla.

Egy fenyegető járványügyi helyzet viszont még ezt is képes felülírni. Akár a gyerek, akár a szülő, akár pedig az egész társadalom érdeke diktálhatja azt, hogy a gyereket és a szülőt elválasszák egymástól. A járvány megfékezése mindannyiunk érdeke, ezért előfordulhat, hogy a gyereket és a szülőt külön kell elhelyezni.

Fontos hozzátenni, hogy a gyerek és a szülő közeli fizikai kapcsolata (vagyis az, hogy egy háztartásban élnek, megölelik, megpuszilják egymást) valószínűvé teszi, hogy a fertőzés a családon belül gyorsan elterjed, így nem kizárt, hogy éppen ez fogja megakadályozni, hogy a gyereket és a szülőt elválasszák egymástól.

Saját felelősségre bemehetek a gyerekemmel a karanténba?

Ha a gyereket kórházban különítik el, akkor erre nincs lehetőség. Komoly járványügyi helyzet esetén a közegészségügyi szempontok sajnos felülírhatják az olyan alapvető jogosultságokat is, mint amilyen a kapcsolattartási jog. Hiába az egyik legfontosabb betegjog és küzd a TASZ is azért, hogy a szülő – a törvényi főszabálynak megfelelően – a nap 24 órájában a gyereke mellett maradhasson, a járvány speciális helyzet.

Ráadásul már most is látszik, hogy a járvány egyik legnagyobb kihívása az, hogy a betegek túlterhelik az egészségügyi ellátórendszert. Ezért aki nem beteg, már csak azért sem vonulhat a kórházi karanténba, mert ott éppen olyanoktól venné el a helyet, akik viszont rászorulnak az ellátásra.

Ki fog akkor gondoskodni a gyerekemről?

A kórházban gondoskodni kell az ellátásáról. Ez nemcsak azt jelenti, hogy enni, inni kell adni neki, hanem azt is, hogy segíteni kell az alapvető életfunkciók ellátásában – például a fürdésben, wc-zésben, illetve, ha szükséges, pelenkázni kell és ruhát is fog kapni. Nem fog tehát ellátatlanul maradni.

Külföldről jövünk haza a családdal. Ha karanténba helyeznének, számíthatunk rá, hogy együtt maradhatunk?

Ez sok mindentől függ, nincs rá általános válasz. Kérdés, hogy csak egy elővigyázatossági szempontú megfigyelésről van-e szó, vagy már jelentkeznek a tünetek, esetleg komoly egészségügyi ellátásra van szükség.

Ha kórházi karanténre kerülne sor, az elsődleges szempont az egészségügyi intézmény működésének hatékonysága lesz. Tehát előfordulhat, hogy a gyerekeket más gyerekekkel együtt helyezik el, az édesanyát pedig a kórház más részlegén, az édesapát pedig adott esetben hazaküldik.

Szoptatom a gyerekemet, még 100%-ban anyatejes. Ekkor is elkülöníthetik?

Az a helyzet, hogy sajnos igen. A járványügyi szempont felülírja a kapcsolattartás jogát.

A nemzetközi egészségügyi ajánlások egyelőre bizonytalanok abban, hogy a fertőzött anya számára javasolható-e a szoptatás fenntartása. Nem kétséges, hogy a csecsemő számára az anyatejes táplálás védelmet nyújthat, és hogy az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemő számára. Az ajánlás szerint ugyanakkor esetről esetre kell eldönteni, hogy a szoptatás fenntartható-e. Ha igen, akkor a karantént fenntartó kórház felelőssége, hogy megteremtse a lehetőségét az anyatej biztonságos bejuttatására a csecsemő számára.

OTTHONI KARANTÉN

Ha otthoni karanténban vagyok, akkor hogyan vásárolok?

A karantént mindig egyedi határozattal rendelik el. Ilyenkor nemcsak az illető személy állapotát mérlegelik, hanem azt is, hogy az ellátása biztosított-e. Annak, akinek az esetében nem biztosított, hogy képes ellátni magát, az otthoni karantén sem rendelhető el, ekkor a járványügyi zárlat alkalmazható, ami szigorított, speciális követelményeken alapuló megfigyelést, illetve elkülönítést jelent egy erre a célra kijelölt helyen.

Ha otthonról kell dolgoznom, ki fizeti a távmunka miatti extra költségeket, mint pl. a telefonálás, internet díját?

Akinél otthoni munkavégézést rendelnek el, ez jó eséllyel nem egy jogi értelemben vett járványügyi intézkedés, hanem csak a munkáltató elővigyázatossága. Ha így van, akkor nem az állam feladata az így keletkező költségek megtérítése, ezt a munkáltatóval kell megbeszélni.

Ha járványügyi intézedés miatt nem hagyhatjuk el az otthonunkat, akkor az indokolt költségeket állja az állam, erről ebben a tájékoztatónkban írtunk részletesen.

HÁZIÁLLATOK, NÖVÉNYEK

Ha van kutyám vagy más háziállatom és karanténba kerülök, mi történik vele?

Ez egy olyan kérdés, amire egyelőre nem találtunk választ a jogszabályok alapján. Egy hasonló helyzetet szabályoz a rendőrség szolgálati szabályzata: eszerint ha a rendőrök valaki előállítanak, akkor a növények, haszon- és díszállatok gondozásáról a helyi önkormányzat jegyzőjénél kell intézkedni.