Ombudsman: az iskolaigazgató nem utasíthatja el, ha a szülők otthon tartanák a gyereküket a járvány miatt

  • Jogszerűtlenül járt el az az iskolaigazgató, aki nem engedélyezte a szülők kérelmére, hogy gyerekük a járványhelyzetre tekintettel igazoltan otthon maradhasson – erősítette meg álláspontunkat az alapvető jogok biztosa.
  • Az ombudsman az ügyben eljárva az érintett tankerület vezetőjét is felszólította arra, hogy tegyék elérhetővé a szülők számára, hogy hányan fertőződtek meg az iskolákban, hogy megfontolt döntést hozhassanak.

Tavaly ősszel, amikor egyre-másra dőltek rekordok a járványban, több szülő is hozzánk fordult segítségért, hogy iskolás gyermeküket otthon tarthassák. Volt olyan család, ahol a szülő vagy testvér súlyos beteg volt, máshol az idős nagyszülőkkel éltek együtt és őket féltették, és az is előfordult, hogy egyszerűen a fertőzésveszélyt akarták csökkenteni az otthoni tanulással. Ekkor már írtunk arról, hogy a szülők kérelmére az iskolaigazgatónak lehetősége van igazolni a gyerek távollétét alapos indok esetén, márpedig álláspontunk szerint egy felfutóban lévő járvány alapos indoknak tekinthető.

A visszajelzések alapján sok iskolaigazgató nem tudott arról, hogy van ilyen lehetőségük, és rendre azzal utasították el a szülői kérelmeket, hogy nincs hatáskörük igazolni a hiányzást. Egy hozzánk forduló édesanyának ezek után azt javasoltuk, hogy az Oktatási Hivataltól is kérjen állásfoglalást. A hivatal megerősítette, hogy az iskolaigazgatónak igenis van ilyen jogköre – de sok tanulónak még ekkor sem engedélyezték az otthonmaradást.

A harmadik hullámban az emberi erőforrások minisztere is kérte az iskolák vezetőit, hogy a hiányzásokkal kapcsolatban „kellő rugalmassággal” járjanak el, és felhívta figyelmüket arra a minisztériumi rendeletre (20/2021. EMMI rendelet 51. § (2) bekezdésének c) pontja), melynek értelmében az intézményvezető alapos indokkal igazoltnak tekintheti a tanulói távolmaradást. Ezután már kevesebb gondja akadt a szülőknek a kérelmek elbírálása során.

A szülői kérelmek elutasításának jogellenességét az alapvető jogok biztosa is megállapította egy olyan ügyben, melyben a szülők az általunk javasolt módon, az iskolaigazgatótól kérték, hogy a járványveszély miatt tekintse igazoltnak kisiskolás gyerekeik hiányzását. Az igazgató azonban ezt elutasította arra hivatkozva, hogy a járványveszély nem tekinthető alapos indoknak. A szülők ezután a tankerülethez fordultak, de az is az igazgatónak adott igazat.

Az ombudsman szerint mind az iskolaigazgató, mind a tankerület vezetője jogszerűtlenül járt el.Utóbbit a biztos arra is felszólította, hogy a jövőben az iskolák átfertőzöttségi adatait anonim módon tegye elérhetővé a szülők számára, ezzel segítve őket a járványhelyzettel kapcsolatos döntésükben.

Bízunk abban, hogy a szeptemberben kezdődő tanévben már nem kell a járványveszély miatt otthon tartani a gyerekeket, de ha mégis, akkor nagyon fontos, hogy már az alapvető jogok biztosának jelentésére is lehet hivatkozni a kérelem megírásakor. Ha szükséges, akkor ahogy eddig, úgy a következő tanévben is segítünk mindenkinek, hogy élhessenek ezen jogukkal.

Fotó: TASZ / Pivarnyik Balázs

Támogass bennünket, hogy továbbra is segíthessünk jogaid érvényesítésében!