A közmédia nem terjesztheti kritikátlanul a politikusok hazugságait

  • A civilek megbélyegzése nem most kezdődött: a propagandamédia már évek óta próbálja hazugságokkal rombolni a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó civil szervezetek hitelességét. 
  • Még 2018-ban történt, hogy az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) egy sajtótájékoztató keretében valótlanságokat állított a Menedék Egyesület irodája előtt a szervezet tevékenységéről és “Bevándorlást támogató szervezet” feliratú matricát ragasztott a kapucsengőjük fölé.
  • A valótlanságok terjesztésében a közmédia is részt vett: ennek jogellenességét mondta most ki a Kúria tanácsa.

A bírósági eljárásban kiderült, hogy az IKSZ alelnöke úgy mondott alaptalan tényeket a Menedék Egyesület munkájáról a sajtótájékoztató keretében, hogy a legkevesebb energiát sem fektette a valóság feltárásába. Az elsőfokú eljárás tanulságait így összegezte Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje: 

a kormányzathoz közel álló szervezetek utána sem néznek, hogy milyen tényeket állítanak az általuk támadott szervezetekről. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtószóvívője gyakorlatilag gondolkodás nélkül mondta el azokat a valótlanságokat, amiket politikai okokból elé tettek. Így működik a propaganda ma Magyarországon: se gondolat, se érték, csak a politikai cél.A másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy egy közéleti szereplő részéről mindez még belefér. Az ítélet lényege szerint a közéletben résztvevők a véleménynyilvánítás keretében akár valótlan tényeket is mondhatnak, ha azzal a véleményüket akarják kifejezni. Azzal sajnos nem foglalkozott az ítélet, hogy mi van akkor, ha az IKSZ a Fidesz és a propagandamédia segítségével százezrekhez tudja eljuttatni a valótlanságra alapozott véleményét, míg a Menedék Egyesület az igazságot legfeljebb a honlapján tudja közzétenni.

Azt legalább kimondta a bíróság, hogy a közmédia nem veheti át kritika nélkül a közéleti szereplők valótlan, megbélyegző állításait. Így a valótlanság terjesztésében megállapította a közmédiát üzemeltető Duna Médiaszolgáltató felelősségét, és kötelezte 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére. 

Ezzel a döntéssel szemben fordult a Kúriához a közmédia. A közmédiára vonatkozó körültekintő és pártatlan tájékoztatás követelményét sutba dobva azzal érveltek, hogy ők csak egy sajtótájékoztatóról számoltak be, ahhoz pedig joguk van, hogy bemutassák, ami ott zajlik.

A Kúria azonban nagyon helyesen úgy látta, hogy 

teret és időt kellett volna biztosítani a Menedék Egyesület számára is ahhoz, hogy bemutassák, mit csinálnak valójában: segítik a Magyarországon élő külföldi és határon túli magyar emberek beilleszkedését, munkához jutását, nyelvtanulását. A propaganda persze a valósággal nem foglalkozik. 

A Kúria szerint a közmédiának a felvétel közzététele előtt ellenőriznie kellett volna, hogy az tartalmaz-e olyan valótlanságot, ami sértő lehet a Menedék Egyesületre nézve. Ennek keretében pedig észlelnie kellett volna, hogy a műsorban nyilatkozó IKSZ alelnök olyan tényt állított, amely valótlan és sérti a Menedék Egyesület jóhírnevét. Ezt a közmédia teljesen elmulasztotta, amivel nem csak a Menedék jóhírnevét sértette meg, hanem félretájékoztatta azt a több százezer embert, akik a híradóiból tájékozódnak. 

Az ügy tanulsága, hogy a politikusok beszélhetnek ugyan butaságokat, de ha a közmédia ezeket kritika és körültekintés nélkül terjeszti, akkor azzal megsérti a hatályos jogot. Abban bízunk, hogy a döntésen felbuzdulva lesznek még, akik nem hagyják válasz nélkül a valótlan és bántó állítások terjesztését. Nem csak nekik fontos ez, hanem bárkinek, aki jobban tájékozott polgártársak között szeretne élni.

Szabó Attila
a TASZ politikai szabadságjogi projektjének jogásza

Támogass bennünket, hogy továbbra is segíthessünk a jogaid érvényesítésében!