Megszereztük az oltási tervet, amit majd’ egy éve próbál titkolni a kormány

Sikerült megtörnünk a jeget a kormány következetes titkolózásában és mellébeszélésében: megszereztük az oltási tervet – vagy legalábbis az eddigi legteljesebb dokumentumot az oltás folyamatáról. A kormány természetesen most sem egyenesen járt el, nem adta át a majd’ egy éve igényelt tervet. Hanem feltöltötték a koronavirus.gov.hu egy elhagyott bugyrába, az archív dokumentumok közé, majd az egyik, még április elején indított perünkben közölték: ha netán ezt keressük, akkor tessék, itt van. Persze az interneten egy ilyen próbálkozás azonnal leleplezi önmagát: bizonyítani tudjuk, hogy nem hogy áprilisban, de egészen október 29-ig ennek a dokumentumnak még nyoma sem volt az oldalon, már csak azért sem, mert csak október 8-án szkennelték be.

Forrás: web.archive..orgFotó: Tarsasag a Szabadsagjogokert

Tavaly december végén váltak itthon is elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, de akkor még csak nagyon kevés volt belőlük – nyilvánvaló volt, hogy a kormánynak meg kell határoznia az oltási sorrendet. De azért is nyilvánvaló volt, hogy létezik az oltási terv, mert a kormány folyamatosan erről beszélt: a miniszterelnök már tavaly december 18-án kijelentette, hogy oltási terv alapján haladnak, majd Müller Cecília is kijelentette még december 21-én, hogy az oltási tervnek megfelelően fognak haladni, Orbán Viktor január 3-án pedig így kezdte szokásos rádióinterjúját: „Van egy oltási tervünk”.

Nem is volt kérdés a számunkra, hogy el kell érnünk az oltási terv nyilvánosságra hozatalát, hiszen 

ennek közérdekű adatként magától értetődően nyilvánosnak kellene lennie. Mivel viszont a kormány nem tette közzé, sorra indítottuk a közérdekűadat-igényléseket – azért nem volt elegendő csupán egyet benyújtanunk, mert a különböző állami szervek a legképtelenebb indokokkal próbáltak lerázni bennünket. Az oltási tervet igényeltük EMMI-től, a Miniszterelnökségtől, a Belügyminisztériumtól, az NNK-tól, valamint a miniszerelnöktől és hivatalától is – mindhiába. Vagy azt válaszolták, hogy nincs náluk az oltási terv, vagy azt a képtelenséget próbálták elhitetni velünk, hogy az oltási terv kivonataként közzétett rövidke szöveg maga az oltási terv.

Így aztán kénytelenek voltunk egymás után indítani a pereket, amikben azonban egytől egyig elakadtunk: annál jobban, hogy kormányzati szereplők sora nyilatkozza, hogy van oltási terv, nem tudtuk igazolni, hogy a dokumentum valóban létezik, ez pedig a bíróságnak nem volt elég. Már ott tartottunk, hogy egyenesen Orbán Viktort kértük tanúként beidéztetni, amikor váratlanul megtört a jég.

Ez az eredmény azt igazolja, hogy van értelme következetesen és kitartóan követleni a közérdekű adatok nyilvánosságát, nem lehet örökké fenntartani a titkolózást. Így nyertük meg a kórházi fertőzések adatairól szóló pert és ezért folytatjuk a járványadatok napi szintű adatigénylését.